Μελέτη – στρατηγικός σχεδιασμός για αειφόρο ανάπτυξη στον Όλυμπο

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
Γ. ΠΑΣΧΟΠΟΥΛΟΣ: «ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ» – ΘΕΟΧ. ΖΑΓΚΑΣ: «ΕΠΙΛΕΞΑΜΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ»
Του Γιάννη Μουκίδη

Η μελέτη, που ανέθεσε ο Δήμος Ελασσόνας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με υπεύθυνο για την εκπόνησή της τον καθηγητή Δασολογίας και Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. κ. Θεοχάρη Ζάγκα και περιλαμβάνει ένα στρατηγικό σχεδιασμό – εργαλείο για την αειφόρο ανάπτυξη στον Όλυμπο, παρουσιάστηκε σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ελασσόνας.
Σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση του Δήμου Ελασσόνας με το Α.Π.Θ., η μελέτη περιλαμβάνει έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για δράσεις και παρεμβάσεις στις παρολύμπιες περιοχές του Δήμου Ελασσόνας, που σκοπό έχουν να ενισχύσουν την οικοτουριστική αξία της περιοχής και το ενδιαφέρον για την περιβαλλοντική εκπαίδευση.
[wpg_thumb]
Στην εισήγηση – τοποθέτηση του ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γιώργος Πασχόπουλος τόνισε την ιδιαίτερη αξία της μελέτης για την ανάπτυξη της παρολύμπιας περιοχής, υπογραμμίζοντας, ανάμεσα στα άλλα: «Η μελέτη είναι εξαιρετική, πλήρης και αποκαλυπτική. Περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις αξιοποίησης της περιοχής οι οποίες είναι χωροθετημένες και κοστολογημένες. Αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη του Δήμου μας με ένα ευρύ πλέγμα παρεμβάσεων, τις οποίες θα αναλάβει ο φορέας διαχείρισης υπό την ευθύνη του Δήμου Ελασσόνας. Θέλει πολύ δουλειά και ιεράρχηση σημείων. Η μελέτη θα δοθεί στις δημοτικές παρατάξεις για να την μελετήσουν και το δημοτικό συμβούλιο θα αποφασίσει. Μας ενδιαφέρει το πώς θα αξιοποιηθεί αυτή η σημαντική για την περιοχή μας μελέτη».
Μετά την παρουσίαση, ακολούθησαν τοποθετήσεις μελών του δημοτικού συμβουλίου Ελασσόνας και εκπροσώπων φορέων και πολιτών, που κατέκλυσαν την αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Σ.
Χαρακτηριστικά τα λόγια του καθηγητή Δασολογίας και Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. κ. Θεοχάρη Ζάγκα, πριν και μετά την παρουσίαση της μελέτης από τον ίδιο:
«Υπάρχουν δύο δρόμοι για τον Όλυμπο: ο δρόμος του ξεπουλήματος και της αρπαχτής και ο δρόμος της αειφόρου ανάπτυξης. Η μελέτη που παρουσιάζεται επέλεξε το δρόμο της αειφόρου ανάπτυξης! Όσοι ήθελαν να καταλάβουν, κατάλαβαν. Υπήρχε συγκεκριμένος τίτλος της μελέτης(«Δημιουργία δικτύου οικοτουριστικής ανάπτυξης και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στις παραολύμπιες περιοχές του Δήμου Ελασσόνας»). Δεν μπορούσε να γίνει κάτι θεαματικότερο, και ό,τι έγινε από τα μέλη της μελετητικής ομάδας έγινε με πολύ προσωπική δουλειά και με ευθύνη απέναντι στον τόπο μας. Επαναλαμβάνω πως…δεν είμαστε της αρπαχτής και του ξεπουλήματος. Άλλο είναι η ανάπτυξη και άλλο η αειφόρος ανάπτυξη. Είναι μια μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού, ένας μπούσουλας για να ιεραρχήσουμε τι θέλουμε να γίνει στην περιοχή. Καλά είναι να ενημερωθούν και οι τοπικές κοινωνίες, προκειμένου να εμπεδωθεί το πνεύμα της αειφορίας. Είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση που επιδέχεται ιεράρχηση έργων και δράσεων…».
Είναι γνωστό πως ο νέος Καλλικρατικός Δήμος Ελασσόνας από την πρώτη στιγμή της σύστασής του έδωσε τη δέουσα προτεραιότητα για την αειφόρο ανάπτυξη της παρολύμπιας περιοχής. Για το σκοπό αυτό προχώρησε στην ανάθεση εκπόνησης ειδικής μελέτης με τίτλο: «Δημιουργία Δικτύου Οικοτουριστικής Ανάπτυξης και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Παρολύμπιας Περιοχής του Δήμου Ελασσόνας», σε ερευνητική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
Κάποια στοιχεία για την μελέτη, που παρουσιάστηκε στην Ελασσόνα:
Η περιοχή μελέτης περιλαμβάνει την έκταση του πρώην Δήμου Λιβαδίου, του Πυθίου, του Κοκκινοπηλού, των Καλυβίων, της Ολυμπιάδας και του Σπαρμού και της πρώην Κοινότητας Καρυάς (Καρυά, Σκαμνιά, Κρυόβρυση). Αντικείμενο της μελέτης είναι ο σχεδιασμός ενός δικτύου οικοτουριστικής ανάπτυξης σύμφωνα με τις αρχές της αειφορίας με παράλληλη αξιοποίηση, συμπλήρωση και υποστήριξή του από ένα δίκτυο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, που ήδη «τρέχει» στην περιοχή.
Στο πλαίσιο των προτεινόμενων δικτύων προβλέπονται υποδομές και δράσεις για τις παραπάνω περιοχές όπως: ανάδειξη ιστορικών, πολιτισμικών και λαογραφικών στοιχείων / ανάδειξη των οικοσυστημάτων και των τοπίων του Ολύμπου / ανάδειξη των παραδοσιακών και των σύγχρονων δραστηριοτήτων της περιοχής / προβολή των τόπων και διαδρομών οικοτουριστικού ενδιαφέροντος / δημιουργία υποδομών πληροφόρησης, ενημέρωσης, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αναψυχής, άθλησης και διαμονής.
Το δίκτυο οικοτουριστικής ανάπτυξης θα έχει επίκεντρο τον Όλυμπο.
Καινοτομίες του δικτύου αυτού αποτελούν: Η Ολυμπία Οδός (Ελασσόνα – Ελευθεροχώρι – Καλλιθέα – Δολίχη – Πύθιο – Καλύβια – Σκοπιά – Ολυμπιάδα – Σπαρμός – Κρυόβρυση – Σκαμνιά – Καρυά – Λεπτοκαρυά) / Ο Γύρος του Ολύμπου / Η ανάδειξη της θέσης Καλύβα Χρηστάκη σε Σταθμό Έκτακτης Ανάγκης με πρόβλεψη των απαραίτητων υποδομών.
Το Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης περιλαμβάνει 6 χωρικές ενότητες και πλήθος θεματικών ενοτήτων.
Οι σημαντικότερες προτεινόμενες υποδομές είναι: Κτίρια ενημέρωσης (4) – Αναρριχητικό Κέντρο – Κατασκηνώσεις (5) – Καταφύγια έκτακτης ανάγκης (5) – Υπαίθριο θέατρο – Θέσεις θέας – Δίκτυο μονοπατιών – Συστήματα Αντιπυρικής προστασίας των δασών – Αθλητικό κέντρο – Κέντρο αιωροπτερισμού – Χώροι αναψυχής – Μονοπάτια μελέτης της φύσης – Χώροι υποστήριξης της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης – Βελτιώσεις και σημάνσεις διαδρομών και επαρχιακών οδών – Σχεδιασμός και υλοποίηση σταθμού έκτακτης ανάγκης – Σήμανση Ολυμπίας Οδού.
Τέλος, ο προϋπολογισμός των παραπάνω έργων και δράσεων προϋπολογίζεται στο ποσό των 16 εκ. ευρώ.

One thought on “Μελέτη – στρατηγικός σχεδιασμός για αειφόρο ανάπτυξη στον Όλυμπο

  1. Αθανάσιος θεοδωράκης

    - Edit

    Καλησπέρα σας,
    νομίζω ότι η καλύτερη μέθοδος θα ήταν η δημοσίευση της μελέτης αυτής στο διαδίκτυο. Είναι πολύ σημαντικό το θέμα και θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα σε όλους να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία της μελέτης.
    Με εκτίμηση
    Αθ Θεοδωρακης
    πολιτικός επιστήμονας

Add Comment