Ανακαίνιση στο υπόγειο του «Δεσποτικού»

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗΣ

Το Νοέμβριο του 2011 εγκαινιάστηκε και ξεκίνησε να λειτουργεί το Λαογραφικό Μουσείο Τσαριτσάνης, με πρωτοβουλία του Μορφωτικού Συλλόγου του χωριού.
Από τότε μέχρι σήμερα η πρωτοβουλία καταξιώθηκε στην πράξη, έχοντας προσελκύσει εκατοντάδες επισκέπτες. Σύντομα θα ανοίξει ο κύκλος των επισκέψεων σχολείων απ’ όλη την Ελλάδα, ενώ στις 26 Μαΐου αναμένεται να επισκεφθούν την Τσαριτσάνη και το Μουσείο χιλιάδες επισκέπτες, μέλη χορευτικών ομάδων που θα λάβουν μέρος στο 12ο Πανελλήνιο Συμπόσιο που διοργανώνει ο Σύλλογός μας στην Τσαριτσάνη. Επίσης, όλο αυτό το διάστημα το υλικό του μουσείο εμπλουτίστηκε και ενισχύθηκε από δωρεές.
Η διοίκηση του Συλλόγου, εκτιμώντας ότι το λαογραφικό υλικό που υπάρχει μπορεί να αναδειχθεί καλύτερα, να συγκεντρωθεί νέο και να δοθεί μεγαλύτερη ώθηση στην προσπάθεια, προχώρησε στην υλοποίηση ενός πολύ σημαντικού και πολυδάπανου έργου.
Το έργο αυτό είναι η ανακαίνιση του υπογείου του «Δεσποτικού», σε χώρο του οποίου φιλοξενείται σήμερα η λαογραφική έκθεση του μουσείου. Ο χώρος αυτός, αρκετών τετραγωνικών μέτρων, κρίθηκε ως ο καταλληλότερος στην παρούσα φάση για την μεταφορά και την τελική εγκατάσταση του Λαογραφικού Μουσείου Τσαριτσάνης.
Η ανακαίνιση και η διαμόρφωση του χώρου έχει ένα μεγάλο κόστος, το οποίο θα καλυφθεί εξ’ ολοκλήρου με κονδύλια του Συλλόγου, χωρίς καμία ενίσχυση και επιχορήγηση από δημόσιους φορείς. Για την κάλυψη των εξόδων το Δ.Σ. προκηρύσσει ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ και καλεί όλα τα μέλη του Συλλόγου και όλους τους Τσαριτσανιώτες να συμβάλλουν ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι και να καλυφτούν τα έξοδα.
«Να έχουμε υπόψη μας, ότι από το υστέρημά μας μπορούμε να συμβάλλουμε και στο τέλος το κέρδος θα μείνει στις επόμενες γενιές της Τσαριτσάνης», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του Δ.Σ. του Συλλόγου, η οποία πρόκειται το αμέσως επόμενο διάστημα να ανακοινώσει πρωτοβουλίες για την επιτυχία της Εξόρμησης.
Σημειώνεται επίσης, ότι με την μεταφορά του Μουσείου στον νέο χώρο, θα αποδεσμευθεί ένα χώρος του ισογείου και μέρος της κύριας εισόδου στο «Δεσποτικό», οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν για την επέκταση της Δανειστικής Βιβλιοθήκης, η οποία συνεχώς εμπλουτίζεται και ενισχύεται με υλικό.

Add Comment