70 Χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Δομενίκου

ΚΑΥΚΑΚΕΙΑ 2013
Συνεδρίαση στο ΔΟΜΕΝΙΚΟ του Δ.Σ. του ΔΙΚΤΥΟΥ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΜΑΡΤΥΡΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΧΩΡΙΩΝ
ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και περισυλλογής τελέστηκε το Μνημόσυνο για τους νεκρούς του Ολοκαυτώματος του Δομενίκου στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης που διοργάνωσε ο Δήμος Ελασσόνας με αφορμή την συμπλήρωση 70 χρόνων, Φεβρουάριος 1943 – Φεβρουάριος 2013.

Το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου στη θέση «Καυκάκι» τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ελασσόνας κ.κ. Βασιλείου, ενώ την ομιλία για το ιστορικό του Ολοκαυτώματος εκφώνησε ο κ. Σπύρος Μπούμπας.
[wpg_thumb]
Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Δικτύου Νέων Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας
ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Στο Δομένικο Ελασσόνας συνεδρίασε την περασμένη Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικτύου Νεολαίας Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών, στο οποίο συμμετέχουν νέοι από όλες τις μαρτυρικές κοινότητες της Ελλάδας της περιόδου 1940-1944.
Τους νέους και νέες του Συμβουλίου υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γιώργος Πασχόπουλος, ο οποίος τους καλωσόρισε στο Παναγιώτειο Πνευματικό Κέντρο και τόνισε μεταξύ άλλων ότι “είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο και ελπιδοφόρο το γεγονός ότι οι νέοι των μαρτυρικών πόλεων και χωριών ενδιαφέρονται για την ιστορία του τόπου τους και επιδιώκουν να διατηρήσουν άσβηστες τις μνήμες των θυμάτων της Γερμανικής και Ιταλικής κατοχής. Το Δίκτυο Νεολαίας μπορεί να συμβάλει στην ανάδειξη της ιστορίας των μαρτυρικών κοινοτήτων και στη γνωριμία των νέων των περιοχών αυτών μεταξύ τους”. Το Εθνικό Δίκτυο Μαρτυρικών Κοινοτήτων και οι συμμετέχοντες δήμοι των μαρτυρικών περιοχών, “οφείλουν να υποστηρίξουν τις δράσεις του Δικτύου Νεολαίας και ο Δήμος Ελασσόνας, με δύο μαρτυρικές κοινότητες στην επικράτειά του, το Δομένικο και την Τσαριτσάνη, σε κάθε περίπτωση θα είναι συμπαραστάτης των νέων του δικτύου”, κατέληξε ο κ. Πασχόπουλος.
Ακολούθησε η εισαγωγική ομιλία του προέδρου του Δικτύου Νεολαίας Μαρτυρικών πόλεων και χωριών κ. Χαρ. Δασκαλάκη από τη μαρτυρική Κάνδανο των Χανίων, ο οποίος αφού ευχαρίστησε το Δήμο Ελασσόνας και την τοπική κοινότητα Δομενίκου για τη φιλοξενία, παρουσίασε στα μέλη και στο κοινό που παρακολούθησε τη δημόσια συνεδρίαση, τους στόχους του συμβουλίου, οι οποίοι αφορούν κυρίως στην προβολή της ιστορίας των μαρτυρικών περιοχών, την παρουσίαση των ιστορικών ντοκουμέντων, την αδελφοποίηση ομάδων νέων από τις μαρτυρικές περιοχές, τις πολιτιστικές και μορφωτικές ανταλλαγές και τέλος τη διοργάνωση εκδηλώσεων, ημερίδων, συνεδρίων.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο πρόεδρος της μαρτυρικής κοινότητας Κλεισούρας Καστοριάς κ. Παπαχρήστος Σπύρος, της μαρτυρικής κοινότητας Χορτιάτη κ. Μενεξές Γεώργιος και οι νεολαίοι εκπρόσωποι των μαρτυρικών κοινοτήτων Υπάτης Φθιώτιδας, Χορτιάτη Θεσσαλονίκης. Την επιμέλεια της διοργάνωσης είχε ο πρόεδρος της μαρτυρικής κοινότητας Δομενίκου κ. Βασ. Τσικούρας.
Παρεμβάσεις στην εκδήλωση έκαναν ο καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Θεοχ. Ζάγκας και ο εκπαιδευτικός κ. Στ. Ψωμιάδης, συντονιστής της εκστρατείας διεκδίκησης των αποζημιώσεων των θυμάτων του μαρτυρικού Δομενίκου, ο οποίος ενημέρωσε τους εκπροσώπους και το κοινό για τις εξελίξεις στο θέμα των αποζημιώσεων.
Οι εκπρόσωποι του Δικτύου Νεολαίας, αφού συζήτησαν εκτενώς τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, ανανέωσαν το ραντεβού τους για την Γενική Συνέλευση του δικτύου τον ερχόμενο Μάιο στη μαρτυρική Κλεισούρα Καστοριάς.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης ο Αντιδήμαρχος Χορτιάτη Θεσσαλονίκης κ. Ντίτσιος Ιωάννης, ο πρώην Δήμαρχος Ποταμιάς κ. Ιωαν. Τσούτσος, οι αντιδήμαρχοι Ελασσόνας κ.κ. Ι. Δραγατσίκης και Ν. Γάτσας, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Γ. Πετσέτας και Χαρ. Γκουντούρας, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Σαρανταπόρου κ. Ιωάννης Βαΐτσης και πολλοί κάτοικοι του Δομενίκου.

ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ

Το Σάββατο το πρωί πραγματοποιήθηκε αγώνας δρόμου Ελασσονιτών δρομέων, από την Κεντρική Πλατεία Ελασσόνας στο Καυκάκι, εις μνήμη των πεσόντων του ολοκαυτώματος.
Οι δρομείς διήνυσαν μια απόσταση 30 χιλιομέτρων περίπου εισπράττοντας το θερμό χειροκρότημα όλων των παραβρισκόμενων και τα συγχαρητήρια από τον Δήμαρχο Ελασσόνας, κ. Γιώργο Πασχόπουλο, που τους απένειμε τα αναμνηστικά μετάλλια.
Πρόκειται για τους: Νίκο Νάτσιο, Νίκο Κασιάρα, Γιώργο Νάτσιο και Αντώνη Λιάνο.

Add Comment