Έκοψαν πίτα με την Αργώ οι Ελασσονίτες Μαγνησίας

Για μια ακόμα χρονιά πρωτοτύπησε ο Σύλλογος Ελασσονιτών του Ν. Μαγνησίας ,με αφορμή την κοπή της πίτας 2013 ,που αδιάκοπα και επί 19 χρόνια γιορτάζει στην πόλη του Βόλου και μετατρέπει την εκδήλωση αυτή σε σπάνιο πολιτιστικό γεγονός.

Φέτος διοργανώθηκε ,την περασμένη Κυριακή 10 Φεβρ. 2013 , μια συγκινητική και ιδιαίτερης αισθητικής εκδήλωση,γεμάτη λόγο ,μουσική και θαυμάσιες εικόνες από το πειραματικό ταξίδι της Αργούς το 2008 , στην οποία οι εκατοντάδες Ελασσονίτες που βρέθηκαν στο Ξενοδοχείο «ΠΑΡΚ» στο Βόλο «άνοιξαν» πανιά και οι «Θεοί του Ολύμπου» επισκέφθηκαν τη «χώρα» των Αργοναυτών αναβιώνοντας το ταξίδι του μυθικού καραβιού ,της Αργούς, που χρησιμοποιήθηκε στην Αργοναυτική εκστρατεία και στο ταξίδι του Ιάσονα προς την Κολχίδα και σηματοδοτεί την αρχή μιας πολυσήμαντης περιπέτειας στα πέρατα του κόσμου.
[wpg_thumb]
Την αναβίωση του μύθου του καραβιού της Αργούς και του Ιάσονα , έκαναν οι περίφημοι «Αργοναύτες 2008» δηλ. αυτοί που γεύτηκαν στην πράξη την Αργοναυτική εκστρατεία ,-Ομιλία –Παρουσίαση Αργούς και του ταξιδιού 2008 από τον Πρόεδρο κ. Κων. Κεχαΐδη , Ομιλία :”Η γέννηση ενός μυθικού καραβιού” του κ. Θωμά Γ. Κακαδιάρη, Εκπαιδευτικού, ΄Υπαρχου της Αργούς στο πειραματικό της ταξίδι 2008.και Φωτογραφικό οδοιπορικό από τον επίσημο φωτογράφο της αποστολής κ. Κων. Καραθάνο ενώ η κ. Αδαμαντία Μουτσινά -Πρόεδρος της εξαιρετικής ΜΚΟ «Κέντρο Πολιτισμού και Κοιν. Παρέμβασης «ΙΩΛΚΟΣ» πραγματοποίησε Ομιλία με θέμα: «Η συμβολή των πολιτιστικών φορέων στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς» .
Παρουσιάστηκαν από τους εισηγητές σπάνια στοιχεία για την μυθική Αργώ,λεπτομέρειες από το ταξίδι του 2008 ,αλλά και εκφράστηκε η ανησυχία για την τύχη του μυθικού καραβιού και της συντήρησής του ,αφού πρέπει να συντηρηθεί και να αποτελεί σημαία για το Βόλο και πόλο έλξης επισκεπτών απ’ όλη την υφήλιο.

Ο Σύλλογος Ελασσονιτών Ν. Μαγνησίας ,φέτος συμπληρώνει 19 χρόνια συνεχούς και σημαντικής εθελοντικής προσφοράς στην πόλη του Βόλου ,εκπροσωπώντας πάνω από 300 οικογένειες Ελασσονιτών του Ν. Μαγνησίας ,ενώ έχει την Προεδρία του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»(70 Σύλλογοι) και του Δικτύου Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Θεσσαλίας (70 Σύλλογοι) , στην ίδρυση των οποίων και πρωτοστάτησε.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελασσονιτών Ν.Μαγνησίας κ. Κων. Σκριάπας ,σημειώνει ότι ο Σύλλογος διάλεξε για φέτος να αναδείξει τους μύθους του τόπου που τον φιλοξενεί, εδώ και 19 χρόνια ,δηλ. του Βόλου ,της Ιωλκού και της Μαγνησίας ,της μαγικής «χώρας» των Αργοναυτών και της Αργούς και θέλει να συμβάλει και αυτός στην ανάδειξη ενός θαυμάσιου τόπου ,που αποτελεί απόλυτο τουριστικό προορισμό και τον συνοδεύουν οι μύθοι των Κενταύρων ,της Αργούς ,των Αργοναυτών και τόσων άλλων .

Εκλεκτές Γεύσεις και «νέκταρ» των «Θεών του Ολύμπου»

Μια πανδαισία παραδοσιακών ήχων ,εικόνων ,χρωμάτων και γεύσεων απόλαυσαν όσοι παραβρέθηκαν στη φετινή ανοιχτή εκδήλωση ,όπου δοκιμάστηκαν μοναδικά τυριά Π.Ο.Π. Ελασσόνας , άφθονος βιολογικός οίνος από τις πλαγιές του μυθικού Ολύμπου και οι μοναδικές πίτες ,που οι ίδιες οι Ελασσονίτισσες του Βόλου ετοιμάζουν με περισσή φροντίδα, μεταφέροντας τη φρεσκάδα ,τις μνήμες ,την ιστορία και τον πολιτισμό από τον μαγικό τόπο του Δήμου Ελασσόνας και του Θεσσαλικού Ολύμπου .
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν βουλευτές του Ν. Μαγνησίας , εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι Συλλόγων ,Φορέων και εκατοντάδες Ελασσονίτες της Μαγνησίας .

Add Comment