Ανακοίνωση Αριστερής Παρέμβασης στη Θεσσαλία

Σήμερα γίνεται αλλαγή προσώπων αλλά όχι πολιτικής στις διοικήσεις των ΝΠΔΔ των ΟΤΑ και  στα όργανα που θεσμοθετήθηκαν με τον «Καλλικράτη».
Στα δύο χρόνια από την εφαρμογή του ο Καλλικράτης, έχει πια αποδειχθεί περίτρανα ότι δεν ρυθμίζει απλώς την κατανομή αρμοδιοτήτων ανάμεσα στο κεντρικό, το περιφερειακό και το τοπικό επίπεδο του κράτους.
  Αντίθετα, αποτελεί βασικό μοχλό εφαρμογής των πολιτικών των μνημονίων, εξυπηρετεί τους βασικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής σε θέματα οικονομίας, εργασίας, εκμετάλλευσης του χώρου και του περιβάλλοντος και αντιδημοκρατικής θωράκισης του αστικού πολιτικού συστήματος.
Δεν αποτελεί συνεπώς πεδίο διεκδίκησης δημοκρατικών- φιλολαϊκών βελτιώσεων αλλά ειδική πλευρά της αντιδραστικής αναδιάρθρωσης του αστικού κράτους και προσαρμογής του στις ανάγκες ανασυγκρότησης του καπιταλιστικού συστήματος για την αντιμετώπιση της κρίσης του. Αποτελεί, επίσης, μέσο εναρμόνισης με το πολιτικό- θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ.
Η κατάσταση στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας είναι κυριολεκτικά τραγική.
Οι ΟΤΑ έχουν καταρρεύσει ενώ οι υπηρεσίες τους υπάγονται στη σφαίρα της ανταποδοτικότητας, της φορομπηξίας και της ιδιωτικοποίησης.
  Καθώς τα Μνημόνια μας επιβάλλονται σαν αποκλειστικός «μονόδρομος», η ποιότητα ζωής των κατοίκων –εργαζόμενων, ανέργων, απλήρωτων και χιλιάδων πλέον αστέγων- έχει κατακρημνιστεί μαζί με το εισόδημά τους. Το περιβάλλον αντιμετωπίζεται σαν «ασημικό» προς πώληση για την υπέρβαση της κρίσης.
Το τοπικό κράτος της «αυτοδιοίκησης», αναδεικνύεται σήμερα περισσότερο από ποτέ, σε μακρύ χέρι της κεντρικής διοίκησης και της πολιτικής της Κυβέρνησης, της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ.  Περικοπές υπηρεσιών για τους κατοίκους, απολύσεις προσωπικού των ΟΤΑ, ιδιωτικοποίηση κρίσιμων τομέων και ξεπούλημα της δημόσιας και δημοτικής περιουσίας.
Το σφαγείο των κοινωνικών δαπανών και προγραμμάτων υγείας, παιδείας, στήριξης αδύναμων λαϊκών τμημάτων έχει οδηγήσει Περιφέρειες και Δήμους σε όλο και μεγαλύτερη αδυναμία να αντεπεξέλθουν στις βασικές κοινωνικές τους υποχρεώσεις. Τα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής για ανέργους, ηλικιωμένους, μητέρες, παιδιά κλπ ‘σπρώχνονται’ στον ιδιωτικό τομέα και στην ‘καλύτερη’ περίπτωση στην ανταποδοτική λειτουργία.
Η κυβέρνηση του Μνημονίου, μέσω και του Καλλικράτη, διαλύει τους ΟΤΑ, τα νοσοκομεία, τα σχολεία, τις σχολές, τα ασφαλιστικά ταμεία. Δίνει «γη και ύδωρ» στους δανειστές-τοκογλύφους. Ξεπουλά τη δημόσια περιουσία και μετατρέπει τους εργαζόμενους σε άνεργους ή σε δούλους των 400€ και τους νέους σε μετανάστες.
Η περιφερειακή αρχή καλύπτει το γεγονός ότι ο Καλλικράτης αποτελεί όχημα προσαρμογής των ΟΤΑ στις απαιτήσεις των μνημονίων, αποδέχεται και εφαρμόζει την πολιτική του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού που επιβάλλει η κυβέρνηση και η ΕΕ στους ΟΤΑ για να αποκτήσουν χαρακτηριστικά ‘υγιούς επιχείρησης’.
 Μονόδρομος για την αναπνοή, την επιβίωση κυριολεκτικά του κόσμου της εργασίας, είναι η αποφασιστική αναμέτρηση όχι μόνο με τον καταστροφικό Καλλικράτη αλλά και συνολικά με τον κοινωνικό αρμαγεδώνα που μας επιφυλάσσουν η Κυβέρνηση, η τρόικα και τα μνημόνιά τους.
Μονόδρομος η αντικαπιταλιστική ανατροπή όλων τους από ένα λαϊκό ποτάμι οργής και ρωμαλέας εργατικής απάντησης μέσα από τη συλλογική οργάνωση των κατοίκων στις πόλεις και τις γειτονιές.
Με κριτήριο την πολιτική μας αυτή καθώς και την αντιδημοκρατική λειτουργία των θεσμών του Καλλικράτη, (έχουμε να κάνουμε με μια Υπερσυγκεντρωτική Περιφερειακή Εξουσία που θα εκφράζεται σε όλα τα όργανα του περιφερειακού συμβουλίου), θα καταψηφίσουμε τη διαδικασία εκλογής Προεδρείου και Οικονομικής Επιτροπής που εκλέγονται στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Αριστερή  Παρέμβαση στη Θεσσαλία Ανταρσία για την Ανατροπή
ΑΔΑΜΟΥ ΑΝΤΩΝΗΣ
Περιφερειακός Σύμβουλος

Add Comment