Συζήτηση για οικονομικά και γαστρεντερίτιδα στην Ελασσόνα

ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Του Γιάννη Μουκίδη

Τα οικονομικά του Δήμου, τα αυξημένα κρούσματα γαστρεντερίτιδας(σε συνδυασμό και με την ποιότητα του νερού) που εμφανίστηκαν στον κόσμο της περιοχής το τελευταίο διάστημα κυριάρχησαν, ανάμεσα στα άλλα, στην θεματολογία της πρόσφατης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ελασσόνας, που κράτησε 5 και πλέον ώρες.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Αρχικά, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Φώτ. Τζιόκας παρουσίασε τον απολογισμό εσόδων – εξόδων, ισολογισμό και αποτελέσματα χρήσης του 2011. Συνολικά, τα έσοδα ανέρχονται στο ποσό των 14.345.695 ευρώ και τα έξοδα στα 12.757.183 ευρώ. Όπως επεσήμανε: «Έγιναν πληρωμές παλιών οφειλών(…παραπάνω από 1,5 εκατομ. ευρώ) και δόθηκαν χρήματα σε καινούργια έργα(1 εκατομ. ευρώ). Υπάρχει μια καλυτέρευση της εικόνας των οικονομικών του Δήμου».
[wpg_thumb]
Κάποιες από τις τοποθετήσεις:
Γ. Σάκκας(δημ. σύμβουλος): «Παρουσιάζονται μεγάλες αποκλίσεις της τάξεως του 50% . Αποδεικνύεται πως ο προϋπολογισμός του 2011 ήταν μη ρεαλιστικός και εξωπραγματικός. Εμείς ψηφίζουμε με επιφύλαξη. Με τα οικονομικά δεν πρέπει να παίζουμε».
Δ. Αβρανάς(δημ. σύμβουλος): «Δεν μπαίνουμε στην λογιστική αποτίμηση ενός απολογισμού που βαραίνει τον λαό της περιοχής μας. Μένουμε σταθεροί στις απόψεις μας και τον καταψηφίζουμε».
Γ. Καστανάρας(δημ. σύμβουλος): «Ζητάμε να μάθουμε το σημερινό ταμειακό υπόλοιπο του Δήμου Ελασσόνας. Υπάρχει απλήρωτος κόσμος».
Γ. Πασχόπουλος(δήμαρχος): «Δεν μπορώ να ξέρω αυτή τη στιγμή τι χρήματα έχει το ταμείο μας. Έως πριν λίγες ώρες υπέγραφα εντάλματα. Αυτό που ξέρω είναι πως στο ταμείο υπάρχουν πάνω από 1.000.000 ευρώ. Τα χρήματα από δημοτικούς πόρους πάντως είναι ελάχιστα και για αυτό κρατάμε ένα μαξιλάρι ασφαλείας για τη μισθοδοσία των δημοτικών υπαλλήλων, για το επόμενο δίμηνο».
Δ. Κατσιαφλιάκας(δημ. σύμβουλος): «Σαφώς, δήμαρχε, πρέπει να υπάρχει ένα μαξιλάρι ασφαλείας για τους υπαλλήλους μέχρι και 2 μηνών, του ποσού των 600-700 χιλιάδων ευρώ, αλλά να πληρωθούν με τα υπόλοιπα οι υπάλληλοι και όπου χρωστάμε ως Δήμος, για να κάνουν Χριστούγεννα οι άνθρωποι».
Φ. Τζιόκας(αντιδήμαρχος): «Υπάρχουν εντάλματα που εκκρεμούν στο γραφείο του επιτρόπου. Ως Δήμος, μπορούμε και στεκόμαστε αυτό το δύσκολο έτος και δεν κινδυνεύουν οι πληρωμές των υπαλλήλων».
Ν. Μπίζιος(δημ. σύμβουλος): «Μην ακολουθείτε κ. δήμαρχε, την πεπατημένη ότι λεφτά υπάρχουν …αλλά δεν έχουμε χρήματα να πληρώσουμε τους υπαλλήλους. Εάν τα έσοδα, που λέτε, είναι αυτά που όντως υπάρχουν, ο Δήμος μας σύντομα δεν θα μπορεί να λειτουργήσει. Μπορείτε να μας βρείτε λύση ώστε να καθίσουμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε; Απευθύνομαι στον έγκριτο ορκωτό λογιστή κ. Κατσίδη και θέλω την απάντηση του. Τι μπορεί να προτείνει για να μην αντιμετωπίσουμε ως Δήμος σοβαρά προβλήματα τα επόμενα χρόνια;».
κ. Κατσίδης(ορκωτός λογιστής): «Οι εποχές είναι πολύ περίεργες όχι μόνο για την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και για τις επιχειρήσεις. Σε μια τόσο ρευστή οικονομική κατάσταση, είναι δύσκολο να κάνεις πρόβλεψη …ακόμη και για τον επόμενο μήνα. Χρειάζεται καλύτερη μεθόδευση των απαιτήσεων του Δήμου από τους δημότες. Πολύ δύσκολο για άλλη πρόβλεψη. Να μην ξεχνάμε πως η τοπική αυτοδιοίκηση στηρίζεται στην κεντρική διοίκηση. Εμείς μπορεί να είμαστε τεχνοκράτες, αλλά οι άνθρωποι…δεν είναι νούμερα».
Γ. Πασχόπουλος(δήμαρχος): «Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα μοντέλο Δήμου που να εισπράττει και από τους πολίτες. Τα χρέη μας είναι αυτά και δεν ασχολούμαι ποιοι και πως τα δημιούργησαν. Γιατί αν ξεκινούσαμε μια τέτοια συζήτηση δεν θα τελειώναμε ποτέ. Εγώ λέω πως είναι δικά μας. Σε κάθε περίπτωση, τα χρέη μας πρέπει να τα βάλουμε σε μια σειρά. Να μειωθεί το επιτόκιο. Να παρατείνουμε την αποπληρωμή των δανείων».

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΝΕΡΟ

Στην ενημέρωση του προς το σώμα, ο δήμαρχος Ελασσόνας τόνισε, ανάμεσα στα άλλα: «Η διήμερη νεροποντή έφερε κρούσματα γαστρεντερίτιδας στην περιοχή μας. Καλέσαμε την Διεύθυνση Υγιεινής και επισκεφτήκαμε τις πηγές του Δήμου μας, στάλθηκε νερό για ανάλυση και περιμένουμε τα αποτελέσματα από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Λένε πως για τη θολότητα του νερού φταίει το νερό από τις μάνες που δεν είναι νερό γεώτρησης ή όπως εκείνο του Κεφαλοβρύσου. Στη δεξαμενή δεν εντοπίζουν ιούς. Επειδή ιοί δεν μπορούν να βρεθούν και επειδή είχαμε κρούσματα και εκτός Ελασσόνας, στα χωριά τα διπλανά, θα ήθελα να πιστεύω και εγώ πως το συγκεκριμένο νερό είναι που έχει το πρόβλημα από τις μάνες και όχι από τις άλλες πηγές. Θέλω να θυμίσω πως από τις 10 Μαρτίου έως τις 5 Απριλίου, που είχε ξαναεμφανιστεί το πρόβλημα, είχαμε συνολικά 800 κρούσματα στην πόλη! Έως σήμερα, υπάρχουν 150 κρούσματα στο Κ.Υ. και λιγότερα στους ιδιώτες γιατρούς της πόλης. 70 μέσα στην πόλη και 50 στα γύρω χωριά. Σε 2-3 μήνες το έργο της μεταφοράς του νερού από το Κεφαλόβρυσο ολοκληρώνεται και νομίζω πως το όποιο πρόβλημα θα λυθεί. Μακάρι να φταίει το συγκεκριμένο νερό. Γιατί εάν δεν αποδειχθεί, τότε το πρόβλημα θα είναι σοβαρότερο. Δεν πρέπει να υπάρχει, αυτό βλέπουμε πάντως, ιός από τις μάνες πηγές. Σε αυτή τη φάση, όποτε θα ξαναέχουμε νεροποντή, θα κόβουμε το συγκεκριμένο νερό και θα τροφοδοτούμε από γεωτρήσεις και από το Κεφαλόβρυσο γιατί είναι ασφαλής τροφοδοσία. Η δεξαμενή είναι προστατευμένη».
Άλλες τοποθετήσεις:
Γ. Σάκκας(δημ. σύμβουλος): «Αποτελεί κυρίαρχο θέμα η ύδρευση των κατοίκων της επαρχίας Ελασσόνας και το υγιεινό νερό».
Δ. Κατσιαφλιάκας(δημ. σύμβουλος): «Είμαστε μπροστά στο πρόβλημα για μια ακόμη φορά. Πρέπει να προσεγγίσουμε την αλήθεια με γνώση. Ζητούμε όλη την αλήθεια. Δεν είναι καθόλου καθησυχαστικό. Θέλουμε πειστικές απαντήσεις. Όχι στη διαίσθηση και στην πιθανότητα για την υγεία των πολιτών».
Ν. Καψάλης(αντιδήμαρχος): «Αφού τα κρούσματα είναι σε όλη την έκταση του πολεοδομικού συγκροτήματος, το πρόβλημα δεν είναι από το εσωτερικό δίκτυο. Το νερό από τα ποιμνιοστάσια είναι το πρόβλημα. Πρέπει να γίνει η εξής δουλειά: Να μεταφερθεί ρεύμα στη μάνα του νερού. Να μπει αισθητήρας θολότητας μέσα στο νερό, που θα δίνει εντολή αν η θολότητα είναι μεγαλύτερη, να γίνεται καλύτερη χλωρίωση. Και μην ξεχνάτε πως από μια γεώτρηση το νερό κοστολογείται για το Δήμο μέχρι και 15.000 ευρώ το μήνα!».
Ι. Ράπτης(πρόεδρος ΔΕΑΕΛ): «Είμαστε ανάστατοι και σε εγρήγορση όλες αυτές τις μέρες. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Με τεχνική παρέμβαση θα καταπολεμήσουμε την θολότητα. Έχουν καθαριστεί όλες οι δεξαμενές. Πιστεύω πως είμαστε κοντά στη λύση. 800 κρούσματα είχαμε την περασμένη άνοιξη. Πέσαμε, αυτή τη φορά, στα 200! Για αυτό και βγάλαμε και την ανακοίνωση να πίνει ο κόσμος εμφιαλωμένο νερό, ειδικά τις μέρες που ήταν σε έξαρση η γαστρεντερίτιδα. Καθημερινή είναι η επίσκεψη μας στις πηγές. Για την Ελασσόνα, οι αναλύσεις γίνονται κάθε μήνα».
Εμπεριστατωμένη ενημέρωση για το πρόβλημα έκανε και ο διευθυντής της ΔΕΥΑΕΛ κ. Λάζ. Πάππας, που επεσήμανε ανάμεσα στα άλλα: «Το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Τα μέτρα που πήραμε, έπρεπε να τα πάρουμε. Εμφανίστηκε το φαινόμενο και έχουμε συγκριτικά δεδομένα. Η ρύπανση είναι εξωγενής, «κατάντη». Αυτή τη στιγμή τρέχει η δοκιμαστική παρακολούθηση σε όλα τα διαμερίσματα. Στην Ελασσόνα, το δίκτυο μας είναι πεπαλαιωμένο. Όλα τα δείγματα του δικτύου δείχνουν μηδενική μικροβιακή φόρτιση. Όταν διαπιστώνεται θολότητα του νερού, γίνεται στιγμιαία εκτροπή του νερού της πηγής».

Add Comment