«Θερίζει» ξανά η γαστρεντερίτιδα στην Ελασσόνα!

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΑΚΡΙΒΩΝ ΑΙΤΙΩΝ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ
Ο ΔΗΜΟΣ ΣΥΝΙΣΤΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΟΥ ΝΕΡΟΥ
Του Γιάννη Μουκίδη

Σε έξαρση βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες η ιογενής γαστρεντερίτιδα, στην πόλη και στην περιοχή της Ελασσόνας. Οι Ελασσονίτες βρίσκονται και πάλι(…μετά την έξαρση της περασμένης άνοιξης) στο στόχαστρο της γαστρεντερίτιδας και πολλά είναι τα κρούσματα που σε καθημερινή βάση κατευθύνονται εσπευσμένα στο Κέντρο Υγείας Ελασσόνας, καθώς και σε ιδιώτες γιατρούς, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Χαρακτηριστικό είναι πως το τελευταίο 6ήμερο εκατοντάδες άτομα, ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός ατόμων που είχαν συμπτώματα, επισκέφθηκαν το Κ.Υ. Ελασσόνας, όπου σε κάποιες ώρες της ημέρας και νύχτας δημιουργήθηκε το …αδιαχώρητο! Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις υπήρχε βραχεία νοσηλεία και χορηγήθηκε ορός για την καλύτερη αντιμετώπιση της κατάστασης.
Υπάρχουν πολλά περιστατικά γαστρεντερίτιδας σε παιδιά, και είναι αναμενόμενη η αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, λόγω και των δύσκολων και των ευμετάβλητων καιρικών συνθηκών. Όπως επισημαίνουν οι γιατροί, είναι αναγκαία τα προληπτικά μέτρα για τα παιδιά και τους μαθητές, αφού και στους κλειστούς χώρους είναι πιο εύκολο να διαδοθεί η συγκεκριμένη ίωση.
Μετά τα αυξημένα κρούσματα γαστρεντερίτιδας που σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες στην περιοχή, ο Δήμος Ελασσόνας με σχετική ανακοίνωση καλεί τους κατοίκους να καταναλώνουν εμφιαλωμένο νερό για τις επόμενες ημέρες, έως ότου εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια των κρουσμάτων, που διερευνώνται σε συνεργασία με την Διεύθυνση Υγιεινής Λάρισας.
Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, έχουν παρατηρηθεί και στο παρελθόν αυξημένα κρούσματα γαστρεντερίτιδας ιδιαίτερα μετά από έντονες βροχοπτώσεις. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι τις τελευταίες ημέρες έπεσε πολύ νερό στην Ελασσόνα και στη γύρω περιοχή(ο Ελασσονίτης ποταμός στην κυριολεξία «φούσκωσε»).
Για το λόγο αυτό ο Δήμος Ελασσόνας και η Διεύθυνση Υγιεινής παρακολουθούν το φαινόμενο συστηματικά, επιθυμώντας να διερευνήσουν εάν οι βροχοπτώσεις επηρεάζουν την ποιότητα του πόσιμου νερού.
Τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας αναφέρουν συχνές υδαρείς διάρροιες, πονοκεφάλους, πυρετό, ναυτία, εμετούς, πόνους στο στομάχι και στην κοιλιά, «κομμάρες», πόνους στους μύες και στις αρθρώσεις. Ανάλογα με την αιτία, τα συμπτώματα ιογενούς γαστρεντερίτιδας συνήθως διαρκούν μόνο μία ημέρα ή δύο, αλλά μερικές φορές μπορεί να διατηρούνται για διάστημα ακόμη και 10 ημερών. Για την αντιμετώπιση της γαστρεντερίτιδας απαιτείται η χορήγηση αντιπυρετικών φαρμάκων και άφθονων υγρών. Κι αυτό γιατί η αφυδάτωση είναι η πιο συχνή επιπλοκή της σοβαρής γαστρεντερίτιδας.
Η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η πρόληψη. Οι γιατροί συστήνουν τήρηση των κανόνων υγιεινής(καλό και τακτικό πλύσιμο των χεριών), ολιγοήμερη παραμονή στο σπίτι, αποφυγή στενής επαφής με πρόσωπο που έχει τον ιό, προσεγμένη διατροφή κυρίως με ελαφρές τροφές(π.χ. ρύζι λαπάς) και πολλά υγρά. Συνίστανται ακόμη στερεές τροφές(δημητριακά, πατάτα, μπανάνα, μήλο, γιαούρτι).
Πάντως, δεν περνάει απαρατήρητο πως για μια ακόμη φορά στην Ελασσόνα, μετά από έντονες βροχοπτώσεις εμφανίζονται κρούσματα ιογενών λοιμώξεων – γαστρεντερίτιδων.

Add Comment