Τριήμερο «λουκέτο» στον Δήμο Ελασσόνας

ΜΕ ΧΘΕΣΙΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
Του Γιάννη Μουκίδη

«Λουκέτο» τριών ημερών(σήμερα Τρίτη – αύριο Τετάρτη – μεθαύριο Πέμπτη) μπαίνει στις υπηρεσίες του Δήμου Ελασσόνας, με χθεσινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που συνεδρίασε έκτακτα χθες το μεσημέρι, προκειμένου να συζητήσει και να τοποθετηθεί με αφορμή το νέο θεσμικό πλαίσιο κινητικότητας των υπαλλήλων(τα πρόσφατα μέτρα που αφορούν τη διαθεσιμότητα υπαλλήλων με βάση το νόμο 4093/2012, που ψηφίστηκε πριν λίγες ημέρες), αλλά και τις μεγάλες περικοπές στη χρηματοδότηση των Ο.Τ.Α.
[wpg_thumb]
Παράλληλα, οι εργαζόμενοι του Δήμου Ελασσόνας προχώρησαν από χθες σε κατάληψη του Δημαρχείου, διαμαρτυρόμενοι για τα νέα μέτρα και δηλώνοντας αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.
Στη συνεδρίαση, που έγινε γενικά σε ήρεμο κλίμα(…αν και δεν έλειψαν κάποιες στιγμές οι αντιπαραθέσεις και η ένταση), παρόντες ήταν και δεκάδες εργαζόμενοι στον Δήμο Ελασσόνας, πλαισιωμένοι από τους κ. Σωτήρη Σουλούκο(Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης – ΠΟΕ-ΟΤΑ) και κ. Κωστή Βουτυρίτσα(Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμων Νομού Λάρισας).
Η συνεδρίαση άρχισε με την εισήγηση του δημάρχου Ελασσόνας κ. Γιώργου Πασχόπουλου, που ενημέρωσε το σώμα για την όλη κατάσταση. Ο δήμαρχος χαρακτηριστικά τόνισε, ανάμεσα στα άλλα: «Σημειώνεται μια τεράστια ανατροπή που οδηγεί στην κατάρρευση των Δήμων! Μεγάλες οι περικοπές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επιτροπεία στους Δήμους! Αντί για Τοπική Αυτοδιοίκηση θα μιλάμε …για διοίκηση. Το να τεθούν υπάλληλοι σε διαθεσιμότητα αποτελεί πλήγμα για την αυτοδιοίκηση. Η διαθεσιμότητα μετά, γίνεται απόλυση. Στο Δήμο Ελασσόνας, για την ώρα, δεν υπάρχουν εργαζόμενοι για διαθεσιμότητα. Τα κακά της χώρας δεν διορθώνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Θέλει πολύ δουλειά. Δεν υπάρχει η κινητικότητα των υπαλλήλων, αλλά είναι απόλυση. Προσωπική μου άποψη είναι πως η καθαριότητα θα είναι το επόμενο θύμα και θα ακολουθήσουν και άλλες απολύσεις. Οι Δήμοι έχουν κατασυκοφαντηθεί. Οι Δήμοι χρωστάνε συνολικά 2 δισ ευρώ, αλλά ήρθαν να ξεκινήσουν αμέσως από τους Δήμους; Καταργείται η αυτοτέλεια των Δήμων. Ως δήμαρχοι έχουμε χάσει κάθε είδος αξιοπιστίας. Καθημερινά αλλάζουν τα πάντα. Δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν βασικές υποδομές. Δεν θέλω να κάνω διοίκηση στον Δήμο Ελασσόνας. Υπάρχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση! Προτείνω για 3 ημέρες να κλείσει ο Δήμος μας».
Μιλώντας, εκ μέρους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ, ο κ. Σωτ. Σουλούκος υπογράμμισε: «Να μην πιστεύουμε σε αυταπάτες. Όποιος φύγει από την Τ.Α. …τελειώνει. Πάμε στην ισοπέδωση, στην κατάργηση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Παίρνονται αποφάσεις, χωρίς καν να μας ρωτήσουν. Θέλουν …την Ρουμανιοποίηση και την Βουλγαροποίηση. Ζητάμε να κλείσει ο Δήμος…».
Τοποθετήσεις για το μείζον θέμα έκαναν οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Γ. Σάκκας, Δημ. Αβρανάς, Δημ. Έξαρχος, Ι. Νάνος, Βασ. Ντόκος, Γ. Πετσέτας, Θεόδ. Λιάπης, Κ. Κορακίδης, Νικ. Μπίζιος, Δ. Κατσιαφλιάκας, Αθ. Ζιώγας, Ι. Δραγατσίκης, Αθ. Κλεισιάρης και οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Τηλ. Γκαμπέτας, Αθ. Καλιακούδας, Γ. Παπαδόπουλος, Ι. Τσούτσος, Χαρ. Τσιουβελακίδης.
Τελικά, υπερψηφίστηκε η πρόταση του δημάρχου από όλες τις πτέρυγες του δημοτικού συμβουλίου για τριήμερο κλείσιμο του Δήμου Ελασσόνας, με τη διαφοροποίηση του αντιδημάρχου κ. Τηλέμ. Γκαμπέτα(«ούτε κλείσιμο του Δήμου, ούτε παραβατικότητα»).

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

ΚΛΕΙΣΤΟΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΓΙΑ 3 ΗΜΕΡΕΣ
ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Κλειστός θα παραμείνει ο Δήμος Ελασσόνας μέχρι την Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πάρθηκε στην χθεσινή συνεδρίασή του.

Ο Δήμαρχος Ελασσόνας, κ. Γιώργος Πασχόπουλος, παρουσίασε την κρισιμότητα της κατάστασης στους Δημοτικούς Συμβούλους, αλλά και στους εργαζόμενους του Δήμου που είχαν κατακλείσει την αίθουσα του Συμβουλίου, εστιάζοντας στα κύρια σημεία που είναι: η δραστική περικοπή των πόρων από την Πολιτεία, η επιτροπεία στην οποία περιέρχονται οι Δήμοι και η διαθεσιμότητα των υπαλλήλων που οδηγεί στην απόλυσή τους.

« Οι Δήμοι θα οδηγηθούν σε ΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ αν δεν αλλάξουν τα αναγραφόμενα στον Κρατικό Προυπολογισμό», τόνισε ο Δήμαρχος Ελασσόνας.
« Οι ενδεχόμενες απολύσεις δημιουργούν μια εκρηκτική κατάσταση που διαλύει τις υπηρεσίες των Δήμων και αποδιαρθρώνει τους οργανισμούς τους και τις κρίσιμες διοικητικές υπηρεσίες (κοινωνικού, προνοιακού και ανταποδοτικού χαρακτήρα), που κανένας ιδιωτικός φορέας δεν μπορεί να υποκαταστήσει.
Η δημιουργία του ‘Παρατηρητηρίου’ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις συνταγματικές διατάξεις για την διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ.
Οι Δήμοι της Χώρας είναι υπέρ της διαφάνειας και ποτέ δεν αρνήθηκαν τον οποιοδήποτε έλεγχο. Αυτό όμως που αρνούνται κατηγορηματικά είναι η κατάλυση του Συντάγματος και της αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Σε ότι με αφορά δεν πρόκειται να δεχτώ την υποβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε Διοίκηση. Εάν θέλει η Πολιτεία να υποκαταστήσει την Τ.Α. με Διοίκηση ας διορίσει υπαλλήλους», κατέληξε ο Δήμαρχος με πρότεινε 3ήμερο κλείσιμο του Δήμου.

Η πρόταση έγινε δεκτή από όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στο μεταξύ το Δημαρχείο Ελασσόνας τελεί υπό κατάληψη από χθες, Τετάρτη 19 Νοεμβρίου, από τους εργαζόμενους του Δήμου.

Add Comment