Καθήλωσε ο «Αδέξιος περιποιητής Ανθέων»

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ
ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΣΙΟΥΖΟΥΛΗ
Του Γιάννη Μουκίδη

Συγκίνηση και μνήμες αντάμωσαν στην προσεγμένη εξαιρετική βραδιά, που οργάνωσε η Επιτροπή μαθητών της εποχής του ’70  σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Ελασσόνας(Κ.Ε.Δ.Ε.), όπου παρουσιάστηκε στο θέατρο «Δημάρχου Βασιλείου Φαρμάκη» η ποιητική συλλογή του Βασίλη Σιουζουλή «Αδέξιος Περιποιητής Ανθέων»(αφιερωμένη σε κείνα τα παιδιά της αυλής και της τάξης).
Καλωσορίζοντας τον κόσμο, ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. κ. Αθαν. Ζιώγας τόνισε, ανάμεσα στα άλλα: «Είμαι χαρούμενος και συγκινημένος γιατί νοερά επιστρέφω στα μαθητικά θρανία της εποχής του ΄70, αναπολώντας τις ωραίες στιγμές που περάσαμε με τις εντάσεις και τις αντιπαλότητες μας, αλλά πάντα με αλληλοσεβασμό και αγάπη, όπως αρμόζει σε μαθητή και δάσκαλο. Μετά από 35 χρόνια μπορώ να ευχαριστήσω δημόσια έναν καθηγητή μου που μας έδωσε κάτι διαφορετικό. Ο Βασίλης Σιουζουλής καθοδήγησε τις έφηβες σκέψεις μας σε μια εποχή κουμπωμένη».
[wpg_thumb]
Προλογίζοντας την εκδήλωση εκ μέρους της άτυπης επιτροπής μαθητών του Γυμνασίου Ελασσόνας της εποχής του ΄70, ο κ. Γεώργ. Μουκίδης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο εκπαιδευτικός Βασίλης Σιουζουλής διακρίθηκε, κατά γενική ομολογία, σαν ένας επιδέξιος χειριστής – διαμορφωτής νεανικών συνειδήσεων. Πρωτοδιορίστηκε το 1972 στην Ελασσόνα και τα πρώτα παιδιά της αυλής και της τάξης, που συνέδραμε με τις γνώσεις του αλλά κυρίως με τον ανεπανάληπτο τρόπο προσέγγισης ήμασταν όλοι εμείς. Ο δάσκαλος έδειξε από την αρχή την διαφορετική του αντίληψη πάνω στο ζήτημα της απόστασης καθηγητή – μαθητή. Διαλλακτικός και συζητήσιμος, έδωσε βήμα έκφρασης στις μαθητικές αντιρρήσεις πάνω στα «κακώς κείμενα». Τα διαλλείματα ήταν χρόνος πρόσθετης κουβέντας για τα προβλήματα των συμπεριφορών μας(απουσίες, αδιαφορία για μαθήματα, κ.ά.). Ο άνθρωπος και εκπαιδευτικός Βασίλης Σιουζουλής σημάδεψε με την παρουσία του τον μαθητικό βίο όλων εκείνων των παιδιών της περιόδου 1972-1976. Δάσκαλε, εκφράζουμε την αγάπη, τον σεβασμό και τις ευχαριστίες μας για ό,τι έκανες εκείνα τα χρόνια για όλους μας».
Παρουσιάζοντας την πρόσφατη ποιητική συλλογή του Βασίλη Σιουζουλή «Αδέξιος περιποιητής ανθέων», η φιλόλογος κ. Πένυ Αγοράστη – Χέβα τόνισε ανάμεσα στα άλλα: «Ο Βασίλης Σιουζουλής είναι σαφώς άνθρωπος με πάθη. Όσοι τον γνωρίζουν μπορούν να πιστοποιήσουν το πάθος για τη ζωή, το πάθος για τη λογοτεχνία, για τη διδασκαλία, για τους νέους, το πάθος να τους κοινωνήσει την ομορφιά της τέχνης, να τους κάνει να νοιώσουν το ρίγος της συγκίνησης από την καλλιτεχνική δημιουργία, να συμμετάσχουν όλοι στη λειτουργία του έργου τέχνης. Παθιάζεται με τους νέους, τα παιδιά, τους μαθητές του. Γίνονται αυτοί αφετηρία – για να μην πω τη βαρύγδουπη λέξη «έμπνευση» – των ποιημάτων του. Αισθάνεται ότι είναι χρεώστης στους μαθητές του(«όλα τα ποιήματα μου από σας κρέμονται»). Ζηλεύει τους νέους για την ένταση και το απροσποίητο των συναισθημάτων τους(«Πόσο αληθινά αγαπούσατε και άλλο τόσο αληθινά αντιπαθούσατε»). Παρακολουθεί τους νέους χρόνια, με την ιδιότητα του δασκάλου, αισχύνεται και δειλιάζει μπροστά στη λαμπρότητα των νιάτων. Αισθάνεται ανεπαρκής, ανάξιος να τα χειριστεί. Δηλώνει αδέξιος περιποιητής ανθέων».
Ο ποιητής κ. Βασίλης Σιουζουλής, από το βήμα συγκινημένος «κατέθεσε», ανάμεσα στα άλλα: «Όλα εκείνα ήταν χαρά που επιβεβαίωναν την αλήθεια των λόγων ενός μεγάλου δασκάλου, του Χρήστου Τσολάκη, που έφυγε πρόσφατα απ΄ τη ζωή. Να χαιρόμαστε, έλεγε, στις ώρες της δουλειάς και όχι μόνο στις αργίες. Με τα παιδιά εδώ έζησα τέσσερα χρόνια σα να ήταν όλα γιορτή. Στη συνέχεια, όσα ζούσα σε αυλές και τάξεις σχολείων, ένιωθα το ίδιο. Έπαιρνα περισσότερες χαρές απ΄ όσες έδινα. Κρύφτηκα στην παιδική αλήθεια τους, στην μόνη αληθινή και ξέχασα να μεγαλώσω. Κάποτε όμως ο χρόνος με εντόπισε και μου είπε να φύγω. Στην Ελασσόνα με τη δουλειά μου ένιωσα πολλές φορές ως και ευτυχισμένος. Με αυτή την ποιητική συλλογή θέλησα να πω πόσο σπουδαίο είναι να δουλεύεις βοηθώντας παιδιά να μαθαίνουν. Μου άφησε μια γεύση πως δεν ήμουνα όσο έπρεπε σωστός. Πόσες φορές δεν βγήκα πικραμένος από μία ώρα μαθήματος που δεν πήγε καλά και πόσες πάλι όταν πήγαινε, όπως τη θέλαμε, έβγαινα τόσο ευτυχισμένος που περπατούσα στο δρόμο και πίστευα ότι αγαπούσα και μ΄ αγαπούσαν όλοι και όλα». Και ο κ. Σιουζουλής, ολοκλήρωσε: «Ο τίτλος της συλλογής ενέχει και την έννοια της συγγνώμης μέσα του, γιατί η λέξη δάσκαλος είναι πολύ ψηλή και δεν μπόρεσα να τη φθάσω ως πάνω. Λίγο μου φαίνεται ένα ευχαριστώ για τα καλά που πήρα απ΄ όλα τα παιδιά. Σας ευχαριστώ όλους!».
Επιλεγμένα κομμάτια της ποιητικής συλλογής απήγγειλε η ηθοποιός κ. Στέλλα Σμουλιώτη, ενώ την ξεχωριστή βραδιά επένδυσαν μουσικά οι Νίκος Μεζίλης(φλάουτο), Σάντρα Αποστολοπούλου(φλάουτο), Ζήσης Ν. Μεζίλης(πιάνο) και στο τέλος οι Δημήτρης Καρβούνης(πιάνο) και Θηρίμαχος Πάκας(φωνή).
Το παρών έδωσαν ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γ. Πασχόπουλος, ο πρ. βουλευτής κ. Βασ. Αγοράστης, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος της ΑΕΝΟΛ κ. Θεόδ. Μηνάς, εκπρόσωποι φορέων, εκπαιδευτικοί, παλαιοί μαθητές και συνάδελφοι του Βασίλη Σιουζουλή, και πολύς κόσμος από την περιοχή Ελασσόνας και όχι μόνο.

Add Comment