Νέο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας από το Δίκτυο «Περραιβία»

Εγκρίθηκε και αναμένεται να ξεκινήσει στους Νομούς Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας
Συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού

Μια ακόμα μεγάλη προσπάθεια του Δικτύου «Περραιβία» για τη μείωση της ανεργίας ,ιδιαίτερα των νέων, ολοκληρώθηκε με επιτυχία και η συνεργασία του Δικτύου με το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού είναι γεγονός.
Ένα καινούριο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας που αφορά στον πολιτισμό, πρόκειται να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα απασχολώντας πανελλαδικά περί τους 1.650 ανέργους.
Το πρόγραμμα αυτό έχει πολλά κοινά με το αντίστοιχο που υλοποιείται ήδη απ’ τις αρχές του καλοκαιριού, ενώ διαφέρει στη διάρκεια της απασχόλησης, που είναι 7, αντί για 5 μήνες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των πρώτων 14 μη κυβερνητικών οργανώσεων, που έχουν επιλεγεί και μάλιστα πρώτη σε σειρά βαθμολογίας ,είναι το “Δίκτυο Περραιβία”.
[wpg_thumb]
Ήδη ,έχουν ενταχθεί οι δράσεις που προβλέπουν την πρόσληψη 118 ανέργων ,για διάρκεια εργασίας 7 μηνών,σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία των Νομών Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας, οι οποίες είχαν προταθεί από το Δίκτυο Συλλόγων Επαρχίας Ελασσόνας και Συλλόγων Αποδήμων “Δίκτυο Περραιβία”, στο πλαίσιο της σχετικής προκήρυξης για την υλοποίηση δράσεων στις περιφερειακές ενότητες Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας. με συμπράττοντες φορείς τις Εφορείες Αρχαιοτήτων ΙΕ’ ΕΠΚΑ, 7η ΕΒΑ, ΛΔ’ ΕΠΚΑ και 19η ΕΒΑ.

Το συντονισμό του προγράμματος έχει αναλάβει η Ειδική Υπηρεσία Πολιτισμού και Τουρισμού, η οποία αυτή την περίοδο αξιολογεί τους φορείς-μη κυβερνητικές οργανώσεις, που θα υλοποιήσουν την Κοινωφελή Εργασία στον τομέα του πολιτισμού και θα αναλάβουν τις προσλήψεις ανέργων στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους.
Το αντικείμενο των εγκριθέντων πράξεων που θα υλοποιήσει το “Δίκτυο Περραιβία” είναι η “Φύλαξη, ανάδειξη και βελτίωση της προσβασιμότητας αρχαιολογικών και μουσειακών χώρων στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας της Περιφέρειας Θεσσαλίας”.
Ήδη, την περασμένη Παρασκευή 2 Νοεμβρίου το Δίκτυο «Περραιβία» συμμετείχε με εκπρόσωπό του το Νομικό Σύμβουλο του Δικτύου ,δικηγόρο κ. Νικ. Γάτσα, στη συνάντηση εργασίας που διοργάνωσε η Ειδική Υπηρεσία Πολιτισμού, παρουσία της Γενικής Γραμματέως Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη, όπου συζητήθηκαν μεταξύ άλλων οι στόχοι του προγράμματος, οι τεχνικές λεπτομέρειες για την κατάρτιση του πίνακα ωφελουμένων και ο χρονοπρογραμματισμός των προκηρύξεων.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις ένταξης, το παραπάνω έργο αφορά στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης μέσω της πρόσληψης 118 ατόμων (ωφελουμένων) για την υλοποίηση προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα στον τομέα του πολιτισμού, σε συνεργασία με τους προαναφερόμενους συμπράττοντες φορείς, ενώ η διαδικασία υλοποίησης αναμένεται να ξεκινήσει εντός του έτους 2012.
Συγκεκριμένα θα προσληφθούν:
Στο Νομό Λάρισας: 4 ημερήσιοι φύλακες, 5 νυχτοφύλακες, 28 εργάτες-εργατοτεχνίτες και 5 αρχαιολόγοι.
Στο Νομό Τρικάλων: 9 ημερήσιοι φύλακες, 17 εργάτες-εργατοτεχνίτες και 3 αρχαιολόγοι.
Στο Νομό Καρδίτσας: 19 ημερήσιοι φύλακες, 19 εργάτες-εργατοτεχνίτες, 7 αρχαιολόγοι, 1 μουσειολόγος και 1 μουσειοπαιδαγωγός.
Οι ωφελούμενοι θα απασχοληθούν σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία αρμοδιότητας των αντίστοιχων Εφορειών Αρχαιοτήτων, με αντικείμενο εργασίας τη φύλαξη των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, την ανάδειξη και συντήρηση πολιτιστικών υποδομών και την ασφάλεια κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων.

Σημειώνεται ότι το Πρόγραμμα απευθύνεται σε ανέργους έως 35 ετών, καταγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ, ενώ η επιλογή τους, όπως έγινε και με τα τρέχοντα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας, θα γίνει με αντικειμενικό σύστημα μοριοδότησης, που συνυπολογίζει και το εισόδημα των υποψηφίων .
Μετά από έγκριση του ΑΣΕΠ, με το οποίο το Δίκτυο «Περραιβία» συνεργάζεται στενά , θα δημοσιευτεί η προκήρυξη των θέσεων σε ημερήσια εφημερίδα της πρωτεύουσας κάθε νομού, προκειμένου να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι και να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους.
Σημειώνεται ,τέλος ,ότι ,ήδη ,τελείωσε με απόλυτη επιτυχία στις 31/10/2012 , η υλοποίηση από το Δίκτυο «Περραιβία» Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας ,σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας ,στο οποίο απασχολήθηκαν επί 5 μήνες ,40 άνεργοι ,διάφορων ειδικοτήτων και κατά κύριο λόγο νέοι επιστήμονες .

Add Comment