«S.O.S.» για τη λύσσα από Κυνηγετικό Ελασσόνας

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΣΤΗ ΣΙΑΤΙΣΤΑ
ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΣΩΣΤΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΣΚΥΛΟΥ – ΓΑΤΑΣ
Του Γιάννη Μουκίδη

Σήμα κινδύνου(«S.O.S.») εκπέμπει ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ελασσόνας, μετά το επιβεβαιωμένο κρούσμα λύσσας σε αλεπού στην περιοχή Σιάτιστας Κοζάνης.
Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, ύστερα από 25 χρόνια επανεμφανίστηκε κρούσμα λύσσας σε αλεπού στην περιοχή της Κοζάνης. Η αλεπού εμφανίστηκε πριν από λίγες ημέρες στο Παλαιόκαστρο του Δήμου Βοΐου και επιτέθηκε σε σκύλο. Οι κάτοικοι καταδίωξαν το ζώο και το σκότωσαν, ενώ κλιμάκιο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας έστειλε το κουφάρι του ζώου για εξετάσεις, από τις οποίες διαπιστώθηκε ότι ήταν θετικό στον ιό της λύσσας! Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι κρούσματα λύσσας είχαν εμφανιστεί τον περασμένο χειμώνα σε Αλβανία, Βουλγαρία και ΠΓΔΜ. Από τότε, μάλιστα, το Υπουργείο Υγείας συνιστά σε όσους εργάζονται στην ύπαιθρο να εμβολιάζονται προληπτικά, αλλά και να εμβολιάζουν τα σκυλιά τους.
Με σχετική ανακοίνωση, που υπογράφεται από τον πρόεδρο του κ. Φίλιππο Πακάκη, ο δραστήριος σύλλογος εφιστά την προσοχή όλων των πολιτών και κυνηγών της επαρχίας Ελασσόνας και όχι μόνο, και συνιστά τα παρακάτω:
– Τον άμεσο εμβολιασμό από κτηνίατρο με εγκεκριμένο αντιλυσσικό εμβόλιο όλων των σκύλων και όλων των δεσποζόμενων θηλαστικών συντροφιάς (γάτες κ.α.) που δεν έχουν εμβολιαστεί.
– Τον αυστηρό έλεγχο κατά την αγορά σκύλων από το εξωτερικό και ιδιαίτερα από τις Βαλκανικές χώρες και την Τουρκία.
– Την αποφυγή σωματικής επαφής με ζώα της άγριας πανίδας. Την άμεση ενημέρωση των αρμοδίων υπηρεσιών, κατά την περίπτωση που υποπέσει στην αντίληψη σας ζώο της άγριας πανίδας με ασυνήθιστη (ύποπτη) συμπεριφορά.
– Επίσης, άμεση θα πρέπει να είναι η ενημέρωση των αρμοδίων, όταν παρατηρήσετε και οικόσιτους ή αδέσποτους σκύλους με τα παρακάτω συμπτώματα:

1. Μανιακή συμπεριφορά: νευρικότητα χωρίς αιτία, τρόμο με το παραμικρό και ανορεξία. Μετά από 24-72 ώρες αυξάνονται σημαντικά τα συμπτώματα του φόβου και της ανησυχίας, το ζώο γίνεται πολύ επιθετικό και δαγκώνει ό,τι βρεθεί μπροστά του. Από το στόμα του ζώου ρέουν άφθονα σάλια και το γαύγισμα μεταβάλλεται σε βραχνό ουρλιαχτό.
2. Καταθλιπτική συμπεριφορά: η περίοδος της παραπάνω νευρικότητας είναι πολύ μικρή ή δεν εμφανίζεται καθόλου. Παρατηρείται παράλυση του τραχήλου και των μυών που βοηθούν στην κατάποση, η οποία συνοδεύεται από άφθονα σάλια.
Αρμόδιοι φορείς με τους οποίους μπορείτε να επικοινωνείτε και να αναφέρετε τυχόν ύποπτα περιστατικά είναι: στο Τμήμα Ζωοανθρωπονόσων στο τηλ. 2102125725, το ΚΕΕΛΠΝΟ στο τηλ. 2102512000, στους Ομοσπονδιακούς Θηροφύλακες της επαρχίας Ελασσόνας(κ. Νάκα 6974750156 και κ. Φιλιππίδη 6974750154), στο Δασαρχείο Ελασσόνας στο τηλ. 24930-22243 ή στο Τμήμα Κτηνιατρικής του Δήμου Ελασσόνας στο τηλ. 24930-22358.
Τέλος, τονίζεται για μια ακόμη φορά ότι η καλύτερη πρόληψη αυτής της ασθένειας είναι ο σωστός εμβολιασμός των σκύλων κατά της λύσσας.

Add Comment