Η Ελασσόνα αποχαιρέτησε τον Αλέκο Κελέση

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑ ΣΤΟ «ΥΣΤΑΤΟ ΧΑΙΡΕ»
Του Γιάννη Μουκίδη

Η πόλη και η επαρχία της Ελασσόνας είπαν, χθες το μεσημέρι, μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης και αυθόρμητα χειροκροτήματα, το ύστατο «χαίρε» στον δημοσιογράφο – ιστορικό – λογοτέχνη – ερευνητή – λαογράφο Αλέξανδρο Κελέση, που «έσβησε» προχθές το βράδυ στο σπίτι του στην Ελασσόνα, σε ηλικία 88 ετών, ύστερα από ολιγοήμερη ασθένεια.
Η νεκρώσιμος Ακολουθία εψάλλη στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας, όπου συλλειτούργησαν ο αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μονής Σπαρμού Ολύμπου π. Βασίλειος(ως εκπρόσωπος του απουσιάζοντος μητροπολίτη Ελασσόνας κ. Βασιλείου) και ιερείς της περιοχής.
[wpg_thumb]
Στους σύντομους επικήδειους τους τόσο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γραμμάτων & Τεχνών Θεσσαλίας κ. Αθαν. Καρατόλιας και η εκπαιδευτικός – λογοτέχνης κ. Ευαγγελία Ράπτη – Στεργιούλα, αλλά και ο φίλος του – Ελασσονίτης ποιητής κ. Αθ. Καλογιάννης μίλησαν για τον εκλιπόντα, το πλούσιο έργο του και τις πνευματικές και ιστορικές παρακαταθήκες που αφήνει για την Ελασσόνα.
«Φεύγει σήμερα ένας αγωνιστής του πνεύματος, που έκανε το καθήκον του και εκπλήρωσε το χρέος του προς την πατρίδα και την γενέτειρα του, την Ελασσόνα. Με διεισδυτική ματιά, ευαίσθητος δέκτης μηνυμάτων, με θαυμαστό πλούτο γνώσεων, με πλουσιότατη πνευματική διαδρομή, με πίστη στην πατρίδα και στην αγαπημένη του Ελασσόνα. Πυκνά και υπεύθυνα τα κείμενα του Αλέκου Κελέση, τεκμηριωμένες οι μελέτες του. Μεγάλη η συμβολή του στην πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής. Περιμάζεψε από τη φθορά του χρόνου πολύτιμα στοιχεία για την ιστορία της Ελασσόνας. Πραγματικός δάσκαλος με ήθος, ανθρωπιά, ευγένεια, διακριτικός, άνθρωπος ήρεμος, χαμηλών τόνων, με συνεχή διάθεση για προσφορά, με ανιδιοτέλεια και αξιοπρέπεια. Το έργο του θα λάμπει και θα ακτινοβολεί όσα χρόνια και αν περάσουν…», τονίστηκε, χαρακτηριστικά, από τους ομιλητές.
Στην τελευταία του κατοικία, τον Αλέξανδρο Κελέση συνόδευσαν οι συγγενείς του, δεκάδες φίλοι του, αιρετοί της Τ.Α., συνάδελφοι του εκδότες – δημοσιογράφοι – ιστορικοί – ερευνητές και πολύς κόσμος από την Ελασσόνα, την Λάρισα, τον Βόλο, όλους τους Θεσσαλικούς Νομούς, την Θεσσαλονίκη και βέβαια από την περιοχή της Ελασσόνας.
Ανάμεσα τους: ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γ. Πασχόπουλος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ. Μαρία Μαμάρα, Αθαν. Παιδής, Αντ. Αδάμου, πρώην βουλευτές, οι πρ. δήμαρχοι Ελασσόνας κ.κ. Χρ. Καραγιάννης, Λάζ. Μεταξιώτης, Πέτρ. Χατζήνας, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων, διοικήσεις πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής, εκπαιδευτικοί, και πολύς κόσμος.

Add Comment