Μνημείο Ελευθερίας και Δόξας στην ιστορική Μελούνα

ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΩΝ
ΕΛΑΣΣΟΝΑ 1912-2012 100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
Του Γιάννη Μουκίδη

Με κάθε επισημότητα και με τις δέουσες τιμές πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί η τελετή των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου στην ιστορική θέση «Μελούνα». Το Μνημείο, που κατασκευάστηκε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από την Απελευθέρωση της Ελασσόνας και της ευρύτερης περιοχής, βρίσκεται στη νέα εθνική οδό Ελασσόνας – Λάρισας, ακριβώς στο σημείο που βρισκόταν τα παλιά σύνορα της χώρας, και από όπου ξεκίνησε η νικηφόρα προέλαση του Ελληνικού Στρατού, στο χαρακτηριστικό ύψωμα της Μελούνας.
[wpg_thumb]
Αρχικά, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσόνας κ. Βασίλειος, ενώ στη συνέχεια ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γεώργ. Πασχόπουλος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, υπογραμμίζοντας ανάμεσα στα άλλα:
«Η μεγαλειώδης και ανυπέρβλητη προσφορά ζωής, όλων όσων μεγαλούργησαν επιδεικνύοντας απαράμιλλο θάρρος και πίστη στο αγαθό της Ελευθερίας προκαλούν τον θαυμασμό και την εκτίμησή μας, καθώς αψηφώντας τις κακουχίες, τις αντίξοες συνθήκες και έχοντας ως μοναδικό εφόδιο την πίστη στα εθνικά ιδεώδη και στο αγαθό της ελευθερίας, πολέμησαν, τραυματίστηκαν, πρόσφεραν τη ζωή τους στην πατρίδα, δίνοντας την Ελευθερία στα χώματα αυτά συντελώντας στην απελευθέρωση της περιοχής απ’ τον τούρκικο ζυγό και στην απαρχή της απελευθέρωσης της υπόλοιπης Ελλάδας, που είχε σαν αποτέλεσμα τον διπλασιασμό των συνόρων της χώρας μας. Το μέλλον, για να είναι ευοίωνο, απαιτεί οι μνήμες να διατηρούνται ζωντανές. Σήμερα ελπίζουμε, καθώς διανύουμε μια δύσκολη για το Έθνος μας περίοδο, κατά την οποία το παρόν είναι ζοφερό και το μέλλον αβέβαιο. Διανύουμε μία περίοδο που κυριαρχεί η αμφισβήτηση, η αβεβαιότητα, η καταπάτηση ανθρωπίνων αξιών, η απαξίωση των ατομικών δικαιωμάτων. Διανύουμε μια περίοδο που πολλοί συμπατριώτες μας ζουν στα όρια της φτώχιας, της ανέχειας και της εξαθλίωσης. Οφείλουμε να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Ο καθένας από μας ξεχωριστά από το πόστο του και η Πολιτεία από τη μεριά της. Η ιστορική μνήμη να σταθεί ικανή να τροφοδοτήσει την πολιτική σκέψη με σύνεση και ωριμότητα, με εμμονή και επιμονή σε στόχους δίκαιους, μα και συνάμα εφικτούς. Η ιστορία μας μπορεί να αποτελέσει πυξίδα ορθού προσανατολισμού στον αγώνα που διεξάγει η χώρα μας. Ο ελληνικός λαός δεν μπορεί και δεν πρόκειται να βυθιστεί σε έναν σύγχρονο σκοταδισμό, σε έναν μεσαίωνα οικονομικό και κοινωνικό. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε αυτό».
Στον πανηγυρικό της ημέρας η εκπαιδευτικός κ. Λυδία Αλεξανδρίδου – Νάτσιου, με μεστό και γλαφυρό λόγο, αναφέρθηκε με κάθε λεπτομέρεια στα ιστορικά στοιχεία των νικηφόρων μαχών του Ελληνικού Στρατού, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σ΄ ένα από τους ιερότερους χώρους της πατρίδας μας. Έλαχε η μοίρα τα υψώματα της Μελούνας, η Τσαριτσάνη, η Ελασσόνα και τα Στενά του Σαρανταπόρου να παίζουν πάντοτε πρωτεύοντα ρόλο στη στρατιωτική ιστορία μας, λόγω ιδιαζούσης χαρακτηριστικής τοποθεσίας και της διαμορφώσεως του εδάφους. Εδώ πριν εκατό χρόνια η ανθρώπινη ζωή χάνει την αξία της και παραχωρεί τη θέση της στην έννοια της Πατρίδας, της Πίστης, της Ελευθερίας, της ανθρώπινης τιμής και αξιοπρέπειας. Εδώ οι βουνοκορφές του Ολύμπου, των Πιερίων και των Καμβουνίων φαντάζουν σαν τεράστιες κολόνες πάνω στις οποίες πυργούται ναός αμόλυντος, μέσα στον οποίο φυλάσσονται οι παρακαταθήκες του Γένους…».
Και η ομιλήτρια ολοκληρώνει:
«Αλήθεια, ποιος μπορούσε να διανοηθεί τέτοιες νίκες όταν πριν λίγα χρόνια η Ελλάδα βίωνε ντροπές και χρεοκοπίες; Είναι δυνατόν Έθνος με τέτοιο ανθρώπινο δυναμικό όταν ομονοεί να ηττηθεί; Είναι δυνατόν Έθνη που σε μια 15ετία από τη ντροπή ανεβαίνουν στο πάνθεον της δόξας; Είναι δυνατόν τέτοια Έθνη να χαθούν, να σβήσουν από τον παγκόσμιο χάρτη; Όχι!! Σήμερα, που οι πόλεμοι δεν είναι εθνικοί για ανάκτηση, λύτρωση χαμένων πατρίδων αλλά οικονομικοί, σήμερα που οι μάχες δεν δίνονται εκ του συστάδη αλλά με υπολογιστές, μετοχές και off shore εταιρίες, σήμερα που ο υλισμός έχει αντικαταστήσει το πνεύμα, σήμερα που πρυτανεύει ο φιλοτομαρισμός και ο ναρκισσισμός, σήμερα πρέπει όλοι μαζί να ανέλθουμε των περιστάσεων και με φάρο μας τις επικές στιγμές των μαχών Μελούνας-Ελασσόνας-Σαρανταπόρου να δυναμώσουμε ξανά την Ελληνική ψυχή, την Ελληνική θέληση, να σφυρηλατήσουμε την Εθνική ενότητα για να μην χρειαστεί με σκυμμένο κεφάλι να ψιθυρίσουμε Εάλω η Πόλις, αλλά να φωνάξουμε δυνατά, όπως ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Κυπριανού: η Ρωμιοσύνη είναι φυλή συνόκαιρη του κόσμου, κανένας δεν βρέθηκε για να την εξαλείψει, η Ρωμιοσύνη θε να χαθεί, όταν ο κόσμος λείψει. Μήπως σήμερα τα λόγια αυτά δεν είναι πια επίκαιρα από ποτέ; Μήπως πρέπει σε όλους αυτούς να απαντήσουμε έτσι; Ένα είναι σίγουρο και βέβαιο ότι αυτός ο τόπος θα αναγεννηθεί και πάλι είτε οι άλλοι το θέλουν είτε δεν το θέλουν, γιατί αυτός ο τόπος κατοικείται από ανθρώπους που ξέρουν στα δύσκολα να χτίζουν Παρθενώνες και να φτιάχνουνε μνημεία Ελευθερίας και Δόξας».

Ακολούθησαν, μέσα σε χειροκροτήματα, τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου από τον δήμαρχο Ελασσόνας μαζί με τον μητροπολίτη Ελασσόνας, τον διοικητή της 1ης Στρατιάς και την αντιπεριφερειάρχη
Λάρισας, και έγινε κατάθεση στεφάνων.
Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητική ατμόσφαιρα, δύο μαχητικά αεροσκάφη της 348 μοίρας της 110 Π.Μ. διέσχιζαν τον καταγάλανο ουρανό αποδίδοντας τιμές, ενώ έγιναν 6 τιμητικοί κανονιοβολισμοί κατά τη διάρκεια του προσκλητηρίου των νεκρών στις νικηφόρες μάχες του 1912.
Τιμές απέδωσαν διμοιρίες Λόχου της 1ης Στρατιάς και η Φιλαρμονική του Δήμου Ελασσόνας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ακόμη: ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας κ. Χρ. Λιάπης, η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου, ο πρ. βουλευτής κ. Β. Αγοράστης, ο διοικητής της 1ης Στρατιάς αντιστράτηγος κ. Γεώργ. Σοφιανίδης, ο αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας αντιπτέραρχος κ. Ευάγγ. Τουρνάς, ο Γεν. Αστυνομικός διευθυντής Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Βασ. Χαλάτσης, ο περιφ. διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας κ. Νικ. Λαθύρης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ. Αθαν. Παιδής και Αντ. Αδάμου, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Ελασσόνας, ο πρ. έπαρχος κ. Χρ. Μιχαλές, εκπρόσωποι φορέων και υπηρεσιών, ο πρόεδρος του Δικτύου Συλλόγων «Περραιβία» κ. Κ. Σκριάπας, εκπαιδευτικοί, μαθητές των σχολικών μονάδων της περιοχής, και πολύς κόσμος από την Ελασσόνα, την Τσαριτσάνη, και την γύρω περιοχή.

Add Comment