Θεματικές επισκέψεις στο Κάστρο Βελίκας

Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς οργανώνονται από την 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων θεματικές ξεναγήσεις στο Κάστρο Βελίκας την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου και ώρα 11:00 -1:00 το μεσημέρι, κάτω από τον γενικό τίτλο «Κρίσεις: Συνέχειες και ασυνέχειες στην Ιστορία».
Το Κάστρο Βελίκας είναι μια παλαιοχριστιανική οχύρωση 21 στρεμμάτων, η οποία διαδέχθηκε αντίστοιχη των κλασικών χρόνων. Με τις πρόσφατες εργασίες ανάδειξης, που γίνονται στα πλαίσια του ΕΣΠΑ, αναδύθηκε πλήθος στοιχείων για τη ζωή στο κρίσιμο διάστημα από τον 6ο έως τον 8ο αιώνα, οπότε διαφύλαξε τους κατοίκους του μέσα από αλλεπάλληλες περιπέτειες. Μία από αυτές αποτυπώνεται με ιδιαίτερη ενάργεια στο νεκροταφείο της εκκλησίας, όπου διασώθηκαν τα ίχνη των εισβολέων που προκάλεσαν την εγκατάλειψή του. Η καλή διατήρηση των ερειπίων και τα πλούσια ευρήματα καθιστούν το κάστρο αυτό ιδανικό για την εκτίμηση της κρίσης του αρχαίου κόσμου και τη σταδιακή μετάβαση στη βυζαντινή κοινωνία, που έγινε και εδώ, όπως και αλλού, με διαρκείς μετατοπίσεις, συνέχειες και ασυνέχειες.
Ώρες επίσκεψης: Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, 11:00-1:00 το μεσημέρι.
Για όσους το επιθυμούν, το λεωφορείο του Δήμου θα περιμένει τους επισκέπτες στο Δημοτικό Αναψυκτήριο στα Πλατάνια Βελίκας.

Add Comment