Αρχίζει αύριο Σάββατο η 6η Πανελλήνια Γιορτή Φέτας

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ κ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟ
Του Γιάννη Μουκίδη

Ολοκληρώνονται σήμερα, με τις τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες της όλης διοργάνωσης, οι πυρετώδεις προετοιμασίες για την 6η Πανελλήνια Γιορτή Φέτας, που πραγματοποιείται στις 22 – 23 – 24 Σεπτεμβρίου(Σάββατο – Κυριακή – Δευτέρα) στην Ελασσόνα, και είναι μια διοργάνωση – θεσμός, από τις σημαντικότερες που λαμβάνουν χώρα στο Θεσσαλικό χώρο, και όχι μόνο. Ήδη ξεκίνησαν να στήνονται, στο κέντρο της Ελασσόνας, τα περίπτερα των εκθετών, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα το βράδυ.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, τα επίσημα εγκαίνια της 6ης Πανελλήνιας Γιορτής Φέτας θα γίνουν αύριο, Σάββατο, στις 7.30 το βράδυ, στην κεντρική πλατεία της Ελασσόνας, από τον αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο και με την παρουσία των τοπικών αρχών, αλλά και πλήθους προσωπικοτήτων της πολιτικής, κοινωνικής και επιστημονικής κοινότητας και παραγωγικών τάξεων. Οι τριήμερες εκδηλώσεις της Γιορτής Φέτας αναμένεται να προσελκύσουν στην Ελασσόνα εκατοντάδες επισκέπτες από όλες τις γωνιές του Ελλαδικού χώρου, όπως έγινε και στις πέντε προηγούμενες διοργανώσεις, οι οποίες είχαν στεφθεί με απόλυτη επιτυχία.
Η φέτα, το πολυσυζητημένο εθνικό προϊόν, έχει συνδεθεί πολύ στενά με την ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας, αφού σήμερα η περιοχή της Ελασσόνας, κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις στην ετήσια παραγωγή φέτας στην Ελλάδα. Έτσι, ο Δήμος Ελασσόνας και η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Ελασσόνας(Κ.Ε.Δ.Ε.), σε συνεργασία με φορείς από όλη την Ελλάδα, θέλοντας να συμβάλλουν τα μέγιστα στην ανάπτυξη της περιοχής αλλά και να τιμήσουν το προϊόν «Φέτα», οργανώνουν την 6η Πανελλήνια Γιορτή Φέτας στην Ελασσόνα.
Η ξεχωριστή Γιορτή τελεί υπό την αιγίδα των: Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιφέρειας Θεσσαλίας – Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, Κεντρικής ένωσης Δήμων Ελλάδας, Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας, Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα», Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών(ΠΑΣΕΓΕΣ), Επιμελητηρίου Λάρισας.
Το πλούσιο πρόγραμμα περιλαμβάνει έκθεση του προϊόντος σε εκθεσιακά περίπτερα, επιστημονική ημερίδα, γευσιγνωστικές εκδηλώσεις, παραδοσιακές, πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, παιχνίδια για παιδιά, επίδειξη παρασκευής φέτας και πολλές εκπλήξεις.
Ένα σημαντικό κομμάτι των εκδηλώσεων και στο οποίο οι διοργανωτές δίνουν μεγάλη βαρύτητα είναι η επιστημονική ημερίδα που θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου, πρωί και μεσημέρι, στην αίθουσα «Δημάρχου Βασιλείου Φαρμάκη». Θέμα της: «Η Φέτα Μοχλός Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας». Στη συγκεκριμένη επιστημονική εκδήλωση θα συμμετέχουν πανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι υπουργείων, πανεπιστημίων, φορέων και ινστιτούτων, επιμελητηρίων, παραγωγικών τάξεων και άλλοι. Σκοπός της είναι να αναδειχθεί η φέτα και να καταλάβει το προϊόν τη θέση που του αξίζει στην ελληνική και παγκόσμια αγορά.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον στην 6η Πανελλήνια Γιορτή Φέτας θα δώσει η επίδειξη τυροκόμησης από το Τ.Ε.Ε. Γαλακτοκομίας Ιωαννίνων. Σπουδαστές και καθηγητές της σχολής θα αναλάβουν να δείξουν στον κόσμο μερικά από τα «μυστικά» παραγωγής του τυριού(Κυριακή και Δευτέρα το πρωί), σε ειδικό περίπτερο στην κεντρική πλατεία Ελασσόνας.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΑΥΡΙΟ, ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

10 το πρωί: Έναρξη έκθεσης με περίπτερα παραγωγών Φέτας και Παραδοσιακών Προϊόντων.
10.30– 12.30: Εκδηλώσεις για παιδιά : Διαγωνισμός Ζωγραφικής.
12.30 μ.– 14.30 μ.μ.: Σκάκι Σιμουλτανέ με τον GM ΣΠΥΡΟ ΣΚΕΜΠΡΗ σε συνεργασία με το Σύλλογο Σκακιστών Ελασσόνας.
17.30 – 19.30 Παρουσίαση των δημοτικών διαμερισμάτων του δήμου και των συλλόγων αυτών.
19.30: Εγκαίνια της 6ης Πανελλήνιας Γιορτής Φέτας, από τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο
21:00 – 22:30: Μουσικοχορευτική παράσταση με δρώμενα απ’ όλη την Ελλάδα.

ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

10.00: Έναρξη έκθεσης με περίπτερα παραγωγών Φέτας και Παραδοσιακών Προϊόντων.
10.00 – 14.00: Επιστημονική Ημερίδα «Η Φέτα Μοχλός Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας».
11.30 – 12.30: Επίδειξη τυροκόμησης από το ΤΕΕ Γαλακτοκομίας Ιωαννίνων.
10.30 – 12.30: Εκδηλώσεις για παιδιά : Διαγωνισμός Ζωγραφικής
12:00 – 14:00: «Τα παιχνίδια του Χωριού μου»- Παραδοσιακά παιχνίδια από τον πολιτιστικό σύλλογο Βερδικούσιας και παρουσίαση του βιβλίου του Χρ. Καφέ.
17:30 – 19:30: Παρουσίαση τραγουδιών της περιοχής από ομάδες ντόπιων κατοίκων
18.30 – 19.30: Επίδειξη τυροκόμησης από το ΤΕΕ Γαλακτοκομίας Ιωαννίνων.
21:00 – 22:30: Μουσικοχορευτική παράσταση με δρώμενα από χωριά του δήμου Ελασσόνας.

ΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

9.30: Έναρξη έκθεσης με περίπτερα παραγωγών Φέτας και Παραδοσιακών Προϊόντων.
9:30 – 13:30: Στριφτές τυρόπιτες από γυναίκες του Δήμου Ελασσόνας.
11.00 – 13.00: Ξενάγηση μαθητών στην 6η Πανελλήνια Γιορτή Φέτας.
Επίδειξη τυροκόμησης από το ΤΕΕ Γαλακτοκομίας Ιωαννίνων.
17.30: Γευστική βραδιά με ψητό Αρνάκι – Κατσικάκι Ελασσόνας (Π.Ο.Π.) προσφορά του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ελασσόνας.
19.30: Λαϊκό Γλέντι.

Add Comment