Ειπώθηκαν αλήθειες για τον λιγνίτη στην Ελασσόνα

ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ
Του Γιάννη Μουκίδη

Ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική (…με στοιχεία από ειδικούς) ήταν η ημερίδα με θέμα «Όχι στο Λιγνίτη – Ενίσχυση μορφών τοπικής οικονομίας», που διοργάνωσαν με επιτυχία οι Οικολόγοι Πράσινοι στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, στο Δημαρχείο Ελασσόνας.
Τον κύκλο των εισηγήσεων άνοιξε ο κ. Γιώργος Τσέκος, συντονιστής της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, που στάθηκε στο μεγάλο ζήτημα του λιγνίτη για την περιοχή. «Ποια μπορεί να είναι η προοπτική αυτού του τόπου; Οι αδιέξοδες πολιτικές που εφαρμόστηκαν, μας έφεραν έως εδώ. Οι Οικολόγοι Πράσινοι δίνουν έμφαση στην ανόρθωση της τοπικής οικονομίας, στην αναζωογόνηση της υπαίθρου. Θέλουμε την προοπτική της απεξάρτησης μας από το λιγνίτη. Λέμε όχι στο λιγνίτη. Σεβασμός στη βιοποικιλότητα. Η προστασία και ο σεβασμός του περιβάλλοντος και των ανθρώπων δεν είναι εμπόδιο στην ανάπτυξη που οραματιζόμαστε εμείς, αλλά εργαλείο που μπορεί να αξιοποιηθεί για να είναι η ανάπτυξη, σίγουρη, στερεή, ακόμη και αν είναι πιο αργή. Η ενεργή κοινωνία, ακούει τις φήμες για την εξόρυξη του λιγνίτη και για …δήθεν ισχυρή οικονομική δραστηριότητα και υγιέστατα, απαντά, όχι. Θέλουμε να ακούσουμε τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής για το μεγάλο θέμα του λιγνίτη…», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσέκος.
[wpg_thumb]
Ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γιώργος Πασχόπουλος υπογράμμισε ανάμεσα στα άλλα: «Αυτή η ημερίδα των Οικολόγων Πράσινων στην Ελασσόνα έρχεται μετά το ομόφωνο Όχι του Περιφερειακού Συμβουλίου Λάρισας για το λιγνίτη της Ελασσόνας. Το μήνυμα εστάλη ότι δεν μπορεί να αξιοποιηθεί ο λιγνίτης του Δομενίκου, και βέβαια δεν είναι μόνο πρόβλημα της Ελασσόνας. Η οικοτουριστική κατεύθυνση της Ελασσόνας δεν μπορεί να γυρίσει πίσω, δεν μπορεί να αλλάξει ρότα. Είναι εθνικό όφελος η μη αξιοποίηση του λιγνίτη στην Ελασσόνα. Θα καταστρέψουν μια περιοχή, που θα πέσει σε αμφισβήτηση και θα οδηγηθεί σε ολοκληρωτική καταστροφή. Μονόδρομος για εμάς η μη εξόρυξη του λιγνίτη. Θα αγωνιστούμε με κάθε μέσον. Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε την εξόρυξη και το Δημοτικό Συμβούλιο, με σχετική απόφαση, θα μπλοκάρει την οποιαδήποτε ενδεχόμενη διαδικασία. Χαίρομαι που εμπεδώνεται μια αντίληψη πως ως Οικολόγοι Πράσινοι είσαστε μαζί μας σε αυτό τον αγώνα…».
Στην εισήγηση του ο κ. Λευτέρης Ιωαννίδης, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Κοζάνης και μέλος του ΠΣ των Οικολόγων Πράσινων, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις στο περιβάλλον από τη λειτουργία του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, μεταφέροντας και τις προσωπικές του εμπειρίες, αφού διαμένει κοντά στην περιοχή. Ανάμεσα στα άλλα υποστήριξε: «Πολύ δύσκολη η διαδικασία για τους πληθυσμούς, που πρέπει να μετεγκατασταθούν λόγω της εξόρυξης του λιγνίτη. Να μην ξεχνάμε πως υπάρχει σοβαρή ρύπανση του αέρα από αιωρούμενα σωματίδια. Πίσω από τη βιτρίνα της ανάπτυξης υπάρχει ένα γκρίζο περιβάλλον! Υπάρχει στην περιοχή μου, αυξημένη συχνότητα παθήσεων του αναπνευστικού. Τα 20.000 στρέμματα της λίμνης Βεγορίτιδας έγιναν χωράφια! Αειφορία στην περιοχή μας δεν υφίσταται. Όποιος το λέει, κοροϊδεύει. Δεν είναι περιβαλλοντικό το ζήτημα, αλλά κοινωνικό και οικονομικό. Στην Κοζάνη είχαμε εφέτος ένα από τα πιο δύσκολα καλοκαίρια, με ζέστη και αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση. Ο λιγνίτης και όλα τα ορυκτά καύσιμα είναι στο μάτι του κυκλώνα. Μεγάλες οι παρενέργειες από τις εξορύξεις. Δραστηριότητα που απλώνεται και καταστρέφει ό,τι βρει δίπλα του. Δεν μπορεί ένας Νομός να καίγεται για να φωτιστούν οι υπόλοιποι! Χαρακτηριζόμαστε ως μια βρώμικη περιοχή…».
Τελευταία ήταν η εισήγηση του καθηγητή Δασολογίας του Α.Π.Θ. κ. Θεοχάρη Ζιάγκα, που αναφέρθηκε στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την πιθανότητα εκμετάλλευσης του κοιτάσματος λιγνίτη στην περιοχή του Δομενίκου Ελασσόνας, ενώ σκιαγράφησε και το μοντέλο ανάπτυξης για την περιοχή της Ελασσόνας και του Ολύμπου.
Ο γνωστός πανεπιστημιακός ανέφερε, χαρακτηριστικά: «Η περιοχή μας είναι παρθένα περιβαλλοντικά. Για τις εξορύξεις και τις αποκαταστάσεις γνωρίζω πολύ καλά. Μιλάμε για διάλυση του κοινωνικού και οικονομικού ιστού της περιοχής. Χάνονται παραδοσιακά επαγγέλματα. Το ξεκοίλιασμα της γης δεν διορθώνεται με τίποτα! Στη διάρκεια της εξόρυξης συντελείται τεράστια οικολογική καταστροφή! Είναι μια βίαια επέμβαση στο περιβάλλον. Η Ποταμιά είναι μια από τις πιο εύφορες και πιο όμορφες κοιλάδες που έχουμε στη χώρα μας. Όλα τα νερά του Ολύμπου, περνούν από εκεί και καταλήγουν στον Πηνειό και από εκεί στη θάλασσα. Κάποιοι προγραμματίζουν χωρίς εμάς…».
Ακολούθησαν τοποθετήσεις και παρεμβάσεις από τον παριστάμενο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημ. Γελαλή, τον πρόεδρο του Δικτύου Συλλόγων Επαρχίας Ελασσόνας «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» κ. Κώστα Σκριάπα και από εκπροσώπους τοπικών φορέων.
Στην ημερίδα για τον λιγνίτη, το παρών έδωσαν ακόμη: ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας κ. Χρήστος Λιάπης, οι αντιδήμαρχοι Ελασσόνας κ.κ. Χ. Τσιουβελακίδης, Φ. Τζιόκας, Τηλ. Γκαμπέτας, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Ι. Νάνος και Νικ. Γάτσας, ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρίας Νομού Λάρισας(ΑΕΝΟΛ) κ. Θεόδ. Μηνάς, η δασάρχης Ελασσόνας κ. Ζωή Φτίκα, από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης(Κ.Ε.Π.) Κισσάβου – Ελασσόνας οι κ.κ. Σπ. Αναγνωστάκης και Ανδρ. Γκανάτσιος, από τον Εμπορικό Σύλλογο Ελασσόνας η κ. Σταυρ. Δάσσιου, ο εκδότης της εφημερίδας «Έκδοση» κ. Απόστ. Βάλλας, μέλη της διοίκησης του Δικτύου «Περραιβία», εκπρόσωποι φορέων, τοπικά στελέχη και φίλοι των Οικολόγων Πράσινων, κ.ά.
Τηλεγράφημα με ευχές για την επιτυχία της ημερίδας έστειλε και ο πρώην υπουργός – Οικονομικών – βουλευτής κ. Φίλιππος Σαχινίδης.

Add Comment