Πανελλήνιο Συμβούλιο Οικολόγων Πράσινων στην Ελασσόνα

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΛΙΓΝΙΤΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Των Λένας Κισσάβου, Γιάννη Μουκίδη

Τη στήριξή τους στην αντίδραση της κοινωνίας της Ελασσόνας, να μην προχωρήσει το σχέδιο εξόρυξης λιγνιτικών κοιτασμάτων στην περιοχή, κατέθεσαν χθες σε συνέντευξη Τύπου, στη Λάρισα, μέλη των «Οικολόγων Πράσινων», τονίζοντας παράλληλα ότι συμβολικά, γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, θα πραγματοποιήσουν το Πανελλήνιο Συμβούλιό τους στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου, στην Ελασσόνα.
Κατά τη συνέντευξη, η κ. Ιωάννα Κοντούλη, πρώην επικεφαλής της εκλογικής εκστρατείας του κόμματος, υποστήριξε ότι η Ελασσόνα, έχει ισχυρή οικονομική δραστηριότητα, σε συνδυασμό με μια υγιή κοινωνία που απαντά «όχι» στην καταστροφή του περιβάλλοντός της. Η στάση της αυτή, όπως τόνισε η κ. Κοντούλη, εκφράζει απόλυτα τις θέσεις του κόμματος, που υποστηρίζει, όπως είπε: «Ότι η οικονομία πρέπει να «πατήσει» στις τοπικές κοινωνίες, με οδηγό την προστασία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος.
[wpg_thumb]
Όπου το περιβάλλον καταστρέφεται οι άνθρωποι υποφέρουν και η κοινωνία της Ελασσόνας, στοχεύει να σταματήσει την καταστροφή του, δίνοντας παράλληλα το μήνυμα πανελλήνια, για την απεξάρτηση από τη «βρόμικη ενέργεια». Οι θέσεις εργασίας που θα δώσει ένα εργοτάξιο εξόρυξης λιγνίτη, θα είναι πολύ λιγότερες απ΄ αυτές που θα καταστρέψει στο μέλλον.
Η λύση διεξόδου από την οικονομική κρίση, πιστεύουμε ότι βρίσκεται στην αναδιοργάνωση των τοπικών κοινωνιών, οι οποίες δεν θα πρέπει να περιμένουν «Μεσσίες» να τους σώσουν αλλά θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν και να εκσυγχρονίσουν τις παραδόσεις μας, με τις οποίες για χρόνια επιβίωσε αυτός ο τόπος».
Στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, με αντιπροτάσεις, αναφέρθηκε και ο συντονιστής της εκτελεστικής γραμματείας των «Οικολόγων Πράσινων» κ. Γ. Τσέκος, θέμα που θα συζητηθεί όπως τόνισε στην ημερίδα που οργανώνουν, στις 7 Σεπτεμβρίου, στην Ελασσόνα υπό την αιγίδα του Δήμου Ελασσόνας.
Την επόμενη ημέρα, στις 8 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί το Πανελλήνιο Συμβούλιο «Οικολόγων Πράσινων», το οποίο απαρτίζουν 34 μέλη, απ΄ όλη τη χώρα.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
Κλιμάκιο των «Οικολόγων Πράσινων», με επικεφαλής την κ. Κοντούλη, επισκέφθηκε την αντιπεριφερειάρχη κ. Ρένα Καραλαριώτου, όπου συζήτησαν το φλέγον θέμα του λιγνίτη, υποστηρίζοντας ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός.
Η αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε την κ. Κοντούλη για την πρόσφατη σχετική συνάντηση που είχαν από κοινού με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό και τον δήμαρχο Ελασσόνας κ. Πασχόπουλο με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου, ο οποίος τους διαβεβαίωσε ότι η εξόρυξη λιγνίτη στην Ελασσόνα δεν αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο.
Η κ. Καραλαριώτου επισήμανε χαρακτηριστικά: «Το θέμα του λιγνίτη στην Ελασσόνα μας ενδιαφέρει πάρα πολύ, παρακολουθούμε στενά κάθε νέα εξέλιξη και είμαστε σε συνεχή εγρήγορση εάν τυχόν αλλάξουν τα δεδομένα. Βεβαίως υπάρχει και η σχετική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας που δηλώνει ξεκάθαρα την αντίθεσή μας και οποιαδήποτε ενέργεια για εξόρυξη λιγνίτη στην Ελασσόνα».
Παράλληλα συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα, όπως προώθησης βιολογικών προϊόντων, ορθολογικής χρήσης φυτοφαρμάκων, βιομηχανικών αποβλήτων κ.α. και η αντιπεριφερειάρχης διαβεβαίωσε την κ. Κοντούλη ότι οι μηχανισμοί της Περιφέρειας πραγματοποιούν συνεχείς ελέγχους – στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους για την προστασία του Περιβάλλοντος.
Τόσο η αντιπεριφερειάρχης όσο και η εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων διαπίστωσαν ότι υπάρχει σύμπνοια απόψεων με κοινό στόχο την Προστασία του Περιβάλλοντος προς όφελος πάντα των πολιτών. Επίσης, συνάντηση είχαν οι «Οικολόγοι Πράσινοι» και με τον αναπληρωτή διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας κ. Αθανάσιο Τσάτσο, όπου συζητήθηκαν θέματα για τη διαχείριση των νοσοκομειακών αποβλήτων και τη συγχώνευση των νοσοκομείων και τη διοίκησή τους. Τέλος, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η βιολογική γεωργία στην περιοχή μας και στη χώρα γενικότερα, συζήτησαν σε συνάντησή τους με τον πρόεδρο των βιοκαλλιεργητών Θεσσαλίας κ. Φώτη Τσιαγκάλη.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Περιοδεία στην Ελασσόνα και συναντήσεις με φορείς, πραγματοποίησαν επίσης προχθες οι «Οικολόγοι Πράσινοι», με κεντρικό θέμα συζήτησης τον λιγνίτη. Μάλιστα αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν το πανελλήνιο συμβούλιό τους, στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου, στην Ελασσόνα, προκειμένου να δώσουν, όπως τόνισαν, βαρύτητα στη μεγάλη περιβαλλοντική απειλή που αντιμετωπίζει η περιοχή.
Σε συνάντηση που είχαν με τον δήμαρχο Ελασσόνας κ. Γ. Πασχόπουλο, υποστήριξαν μεταξύ άλλων ότι: « Θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να υπάρξει μια αντιπρόταση για άλλες πηγές ενέργειας, που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στην Ελασσόνα…».
Ο κ. Πασχόπουλος, αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντησή του με τον υφυπουργό ΠΕΚΑ, κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου, σχετικά με το εν λόγω θέμα και μεταφέροντας τα λεγόμενά του, τόνισε ότι τον διαβεβαίωσε πως ο λιγνίτης δεν είναι πρώτη προτεραιότητα για την Ελασσόνα, αλλά παρόλα αυτά «ανοίγει» το θέμα εκμετάλλευσής του στη χώρα.
Επίσης, συζητήθηκε η πρόταση του Δήμου, για παρεμβάσεις στον Όλυμπο, με ήπιες μορφές ανάπτυξης, η οποία βρήκε τη στήριξη των «Ο.Π.».
Στη συνάντηση συμμετείχαν η κ. Ιωάννα Κοντούλη πρώην επικεφαλής της εκλογικής εκστρατείας του κόμματος, ο κ. Γιώργος Τσέκος συντονιστής της Ε.Γ., ο κ. Τηλέμαχος Σπασίδης μέλος Π.Σ. οργανωτικός υπεύθυνος Στ. Ελλάδας- Θεσσαλίας, ο συντονιστής Λάρισας κ. Κώστας Κούτσικος και τα μέλη κ. Κ. Τσίπης και Θαν. Καραναστάσης.
Από πλευράς Ελασσόνας, στη συνάντηση του Δημαρχείου το παρών έδωσαν: ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γιώργος Πασχόπουλος, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Θαν. Παιδής, ο αντιδήμαρχος κ. Τηλ. Γκαμπέτας, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ν. Γάτσας και εκπρόσωπος του Δικτύου «Περραιβία» των Συλλόγων Επαρχίας Ελασσόνας κ. Κων. Φουρκιώτης. Ακολούθησε συνάντηση με μέλη του Δικτύου «Περραιβία» και επίσκεψη στο Γυναικείο Συνεταιρισμό Λιβαδίου.

Add Comment