Μήνυμα ελπίδας και νίκης από την κορυφή του Ολύμπου!

ΥΨΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ – ΑΓΓΛΙΑΣ – ΕΛΛΑΔΟΣ
Του Γιάννη Μουκίδη
Φωτογραφίες: Σπύρος Τσαντόπουλος

Μήνυμα ελπίδας και νίκης σε όλα τα επίπεδα και σε κάθε στίβο της σύγχρονης ζωής έστειλαν από την υψηλότερη κορυφή της Ελλάδος και του μυθικού Ολύμπου, από τον Μύτικα(υψόμετρο 2.918 μέτρα), οι «Φίλοι του Ολύμπου», ο «Χιονοδρομικός – Ορειβατικός Σύλλογος Ελασσόνας» και πολύς κόσμος από την περιοχή Ελασσόνας και όχι μόνο, που …«πάτησαν κορυφή» και ύψωσαν, με αφορμή την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο, τις σημαίες των Ολυμπιακών Αγώνων(των κύκλων των πέντε ηπείρων), της Αγγλίας και της Ελλάδος!

Το ραντεβού δόθηκε στη τοποθεσία «Χρηστάκης» όπου από εκεί, οι πεζοπόροι διέσχισαν το μυθικό βουνό, πέρασαν την «Κακόσκαλα» και σκαρφάλωσαν στον «Μύτικα», όπου και αναρτήθηκε η Ολυμπιακή σημαία! Μέλη συλλόγων, εθελοντές πολίτες, λάτρεις του είδους και σε συνεργασία πάντα με τους Έλληνες Διασώστες από το τοπικό παράρτημα της Ελασσόνας, γονείς και παιδιά έφθασαν στην κορυφή, φωτογραφήθηκαν, και στη συνέχεια παρέλασαν μέχρι την τοποθεσία «Χρηστάκης» με την Ολυμπιακή Σημαία, την Αγγλική και την Ελληνική, κερδίζοντας το ζεστό χειροκρότημα από τους παρευρισκομένους. Οι κάθε ηλικίας πεζοπόροι, με την αποστολή να επιβραβεύεται με ένα στεφάνι ελιάς για το κάθε μέλος της, πέρασαν το μήνυμα για «Ολυμπιακή Ιερή Εκεχειρία» κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο, ενώ δεν παρέλειψαν μέσα από αφηγήσεις, κείμενα και ποιήματα (παρουσιάστριες οι Μαρίσσα Μπίλη και Βενετία Ψωμιάδου) να τονίσουν την ανάγκη για ειρήνη στον κόσμο και για την διακοπή αιματηρών πολέμων, την ώρα που στην Μεγάλη Βρετανία, οι αθλητές από όλο τον κόσμο θα αγωνίζονται για το «Ολυμπιακό Ιδεώδες και τις Πανανθρώπινες Αξίες».
[wpg_thumb]
Στο χώρο της εκδήλωσης υπήρχε έκθεση βιβλίου με θέμα τον Όλυμπο, έγινε επίδειξη από αθλητές του Συλλόγου «Παλαίστρα» Ελασσόνας ενώ μοιράστηκαν εδέσματα των τοπικών περιοχών, καθώς και αναμνηστικά, μπλουζάκια και καπελάκια.
Από τις ξεχωριστές στιγμές της ημέρας, η ανάβαση με… ποδήλατο στον Μύτικα από τον Βαλκανιονίκη πρωταθλητή ποδηλασίας Ελασσονίτη Στέφανο Γκατζιούρα(!), που εισέπραξε πολύ χειροκρότημα, όταν και …κατηφόρισε τις πλαγιές του Ολύμπου, με ταχύτητα και μεγάλο ρίσκο!
Συγκλονιστικό και μεστό νοημάτων και μηνυμάτων το κείμενο του εκπαιδευτικού – φιλολόγου κ. Βασ. Ζαρζώνη, που παρουσίασε το μέλος των διοργανωτών συλλόγων Μαρίσσα Γρ. Μπίλη:
«Βρισκόμαστε σήμερα όλοι μας κάτω από τη σκιά του Ολύμπου, του υψηλότερου βουνού της Ελλάδας, εκεί όπου οι θεοί της Αρχαίας Ελλάδας επέλεξαν να εγκαταστήσουν, μαζί με τις θεότητες που τους συνόδευαν, την κατοικία τους.
Σήμερα η ημέρα είναι σημαντική: Εδώ από όπου ο Δίας εκσφενδόνιζε τους κεραυνούς του και η Ηώς έφερνε το φως στους θεούς και ανθρώπους, ήρθαμε να υψώσουμε τρία σύμβολα. Τα δύο είναι οι σημαίες των χωρών Ελλάδος και Αγγλίας/ Η πρώτη είναι η κοιτίδα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η δεύτερη ο τόπος υποδοχής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012. Και βεβαίως το τρίτο σύμβολο, είναι η ιερή σημαία των αγώνων, αγώνων σύμβολο τόσο της Αρχαιότητας, όσο και της σύγχρονης εποχής. Αυτή η σημαία μεταφέρει πάνω της εκτός από την ιστορία και το βάρος τόσων και τόσων αιώνων, μια βαριά παρακαταθήκη: Είναι τα Ολυμπιακά Ιδεώδη που μόνο το Αρχαιοελληνικό πνεύμα και η Αρχαιοελληνική σκέψη μπόρεσαν να «γεννήσουν» και να μεταλαμπαδεύσουν στην Ανθρωπότητα, μετατρέποντάς την σε πολιτισμένη και ανθρώπινη.
Στο μυθικό βουνό με τις 132 κορυφές, τα δεκάδες σπήλαια και βάραθρα, τα 1700 είδη ανωτέρων φυτών, τα 182 είδη πανίδας και με τα 750 τοπωνύμια του, η ιστορία το καθιστά θρυλικό στη δημοτική και νεώτερη ποίηση και τέχνη, όσο και στις δεκάδες των περιηγήσεων και εξερευνήσεων που έχουν γίνει από Έλληνες ή ξένους γεωλόγους, βότανολόγους, αρχαιολόγους ή μηχανικούς και που καταγράφηκαν σε πάνω από 750 άρθρα ή βιβλία.
Εδώ λοιπόν, στον προστατευόμενο από την Unesco Εθνικό Δρυμό Ολύμπου, που χαρακτηρίζεται διεθνώς ως «παγκόσμιο απόθεμα της βιόσφαιρας», είμαστε σήμερα να παραδώσουμε με σεβασμό το σύμβολο και ότι πιο ιερό ίσως έχει πράξει, η πολιτισμένη σκέψη. Νιώθουμε όλοι μας σήμερα τη σιωπηλή ερημιά των κορυφών και των βράχων και συμμετέχουμε σε μια ιδιόμορφη μέθεξη με το «θείο». Ο Όλυμπος για μας τους Θεσσαλούς και Μακεδόνες, είναι η δική μας Ακρόπολη, ο δικός μας Παρθενώνας. Εδώ τριγύρω αν αφουγκραστείτε και μόνοι σας, πλανάται και κατοικεί το Αρχαίο Πνεύμα, ο Λόγος, η Σκέψη και τα Μνημεία της ιστορίας μας αλλά και η Ελευθερία μέσα από τις μπαρουτοκαπνισμένες κορφές και ραχούλες των κλεφταρματωλών και των επαναστάσεων.
Υψώνοντας σήμερα τα σύμβολα «του Αθάνατου Ελληνικού Πνεύματος», του Ωραίου, του Μεγάλου, του Αγαθού, υψώνουμε και μια ελπίδα για το τέλος της βαρβαρότητας που σήμερα κυριαρχεί σε ολόκληρο τον πλανήτη. Βαρβαρότητα που δυστυχώς δεν διακόπτεται με καμία «Ιερά εκεχειρία», σκορπίζοντας το θάνατο και τον πόσο σε αδυνάτους, φτωχούς, αθώους.
Στέλνουμε το μήνυμα της συναδέλφωσης και συμφιλίωσης που σήμερα εσείς οι απεσταλμένοι της χώρας τέλεσης των Αγώνων, θα μεταφέρετε ως κήρυκες στην Αγγλία και σε όλο τον κόσμο και η οποία αποτελεί ένα ορόσημο. Γιατί είναι ο σταθμός για την αλλαγή στην πορεία καταστροφής της Ανθρωπότητας. Η λογική του κέρδους, των ανταγωνισμών, της ζούγκλας με το δίκαιο του ισχυρότερου, πρέπει να πάψει.
Επιτέλους ας καταλάβουμε πως αυτή η γη μας χωράει όλους. Και μας χωράει ζωντανούς και όχι ως θύματα ή ως σκουπίδια δολοφονικών πολιτικών και σκοπιμοτήτων. Ας αφήσουμε στην άκρη λοιπόν τα πρωτόγονα, βάρβαρα ένστικτα και ας εμπνευστούμε από τα πανανθρώπινα ιδεώδη που σήμερα εδώ στο ιερό βουνό της Ελλάδας, σε αυτό το παγκόσμιο μνημείο κληρονομιάς, διαχέονται και μας γεμίζουν περηφάνια αλλά και χρέος. Από τον Όλυμπο, το σπίτι των αρχαίων Ελλήνων Θεών, σας παρακαλώ να μεταφέρετε το μήνυμα των Ολυμπιακών Αγώνων, μήνυμα νίκης και ελπίδας σε όλα τα επίπεδα και σε κάθε στίβο της σύγχρονης ζωής».
Στην προχθεσινή, πλήρη μηνυμάτων εκδήλωση στον Όλυμπο το παρών έδωσαν:
Ο περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας κ. Αθανασιος Παιδής, οι αντιδήμαρχοι Ελασσόνας κ.κ. Τηλέμ. Γκαμπέτας και Νικ. Καψάλης, ο ναύαρχος ε.α. κ. Αριστείδης Παπανδρέου, εκπρόσωποι φορέων της περιοχής Ελασσόνας και του νομού Λάρισας, φίλοι του αθλητισμού, φυσιολάτρες, αθλητές, καθώς και πλήθος φίλων του μυθικού βουνού των «Δώδεκα Θεών» που βρέθηκαν εκεί από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Τρίκαλα, Πιερία, αλλά και από το εξωτερικό.

Add Comment