Μνήμες της γενοκτονίας των ποντίων στην Ελασσόνα

«Η ιστορία διδάσκει και μας κάνει σοφότερους»

Του Γιάννη Μουκίδη

Οι μνήμες του τρομερού ξεριζωμού του Ποντιακού Ελληνισμού αναβίωσαν, μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης, στην Ελασσόνα, στην καθιερωμένη εκδήλωση τιμής για τα χιλιάδες θύματα της Γενοκτονίας, που διοργάνωσε η Ένωση Ποντίων επαρχίας Ελασσόνας στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Ελασσόνας.  
[wpg_thumb]
Μετά τη Θεία Λειτουργία της Κυριακής, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσόνας κ. Βασίλειος, και συλλειτούργησε ο ιερέας του Ναού π. Αλέξανδρος Ρουμπιές. Αμέσως μετά, οι αρχές και ο κόσμος κατευθύνθηκαν στον προαύλιο χώρο του Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος, όπου βρίσκεται το αντίστοιχο Μνημείο των Πεσόντων Ποντίων. Εκεί, έγινε Τρισάγιο, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και έγινε κατάθεση στεφάνων. Ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων επαρχίας Ελασσόνας κ. Κώστας Κυριλλίδης, που στάθηκε στις φάσεις της αποτρόπαιης και βάρβαρης Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από τους Τούρκους, που σύμφωνα με επίσημες καταγραφές στοίχισε τη ζωή σε 353.000 Έλληνες, και που αξίζει παγκόσμιας αναγνώρισης και τιμής. Ανάμεσα στα άλλα, ο ομιλητής υπογράμμισε: «Εκπληρώνουμε ένα ιστορικό και εθνικό χρέος αλλά προπαντός ένα ηθικό καθήκον στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας. Η 19η Μαΐου δεν είναι απλά μια ακόμη ημέρα μνήμης, είναι σταθμός περισυλλογής, εθνικής και ατομικής, είναι αφετηρία για την πλήρη διαλεύκανση της τραγωδίας και την αναγνώριση της γενοκτονίας από όλον τον πολιτισμένο κόσμο. Χρέος μας είναι να μάθουμε την αλήθεια της ιστορίας του έθνους μας. Παρόλα αυτά εγείρονται πολλά αναπάντητα ερωτήματα για την στάση της πολιτείας που για σχεδόν 80 χρόνια αποσιωπούσε ασυνείδητα θέλουμε να πιστεύουμε το γεγονός αυτής της ανείπωτης τραγωδίας, τουλάχιστον ισάξιας της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης. Από διεθνή σκοπιά πέραν από τις θυσίες Ελλήνων και Τούρκων, ο Μικρασιατικός πόλεμος ήταν περισσότερο μια οικονομική επιχείρηση και μια διπλωματική μάχη που έστησαν οι ισχυροί ανέξοδα για τα συμφέροντα τους. Αυτό δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής κανενός, στους δύσκολους και χαλεπούς καιρούς που ζούμε».
Και ο κ. Κ. Κυριλλίδης ολοκλήρωσε: «Αν δούμε ιστορικά και προσεγγίσουμε με προσοχή τις εθνικές συμφορές, όλες προήλθαν ύστερα από εθνικούς διχασμούς και αφόρητο κλίμα δημαγωγίας και πόλωσης. Η ιστορία διδάσκει και μας κάνει σοφότερους, όταν χωρίς παρωπίδες και μάσκες βλέπουμε και αναλύουμε τα γεγονότα. Οι αλήθειες όσο βαθιά και αν είναι κρυμμένες, πάντοτε βρίσκουν τον τρόπο να δουν το φως. Και εμείς αυτό θέλουμε και αναζητούμε: να λάμψει η αλήθεια και να φωτίσει τα γεγονότα εκείνης της μαύρης περιόδου».
Η εκδήλωση συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε με την εμφάνιση χορευτικού τμήματος της Ένωσης Ποντίων Ελασσόνας(με τη συνοδεία λύρας και νταουλιού), που απέδωσε χαρακτηριστικούς χορούς του Πόντου(με τις οδηγίες της χοροδιδασκάλου κ. Σοφίας Κέλλογλου – Κυριλλίδου), και που καταχειροκροτήθηκε από τον κόσμο. Στο τέλος της εκδήλωσης, η Ένωση Ποντίων επαρχίας Ελασσόνας παρέθεσε δεξίωση στην ταβέρνα του κ. Θωμά Αργυρίου.
Στην εκδήλωση μνήμης παραβρέθηκαν: Οι αντιδήμαρχοι Ελασσόνας κ. Χαρ. Τσιουβελακίδης και κ. Τηλ. Γκαμπέτας, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛΕ κ. Ι. Ράπτης, ο δημοτ. σύμβουλος κ. Ν. Γάτσας, εκπρόσωπος της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Ελασσόνας, ο πρ. δήμαρχος Ελασσόνας κ. Πέτρος Χατζήνας, από το Δίκτυο Συλλόγων «Περραιβία» ο κ. Κ. Φουρκιώτης, το δ.σ. της Ένωσης Ποντίων επαρχ. Ελασσόνας και του δ.σ. των Απανταχού Αναληψιωτών, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, εκπαιδευτικοί, και πολλοί Πόντιοι από την Ελασσόνα και την γύρω περιοχή.

Add Comment