Σχολείο… με αισθητική το 1ο Λύκειο Ελασσόνας

1ο ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ –ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΧ.ΕΤΟΥΣ 2010-2011
Μια διαφορετική  διάσταση στην έννοια της εκπαίδευσης έδωσε άλλη μια χρονιά φέτος η υλοποίηση του  Πολιτιστικού προγράμματος  «Αισθητική Παρέμβαση στους χώρους του Σχολείου»


Μέσω του προγράμματος που υλοποιείται ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια από την καθηγήτρια Καλλιτεχνικών και εικαστικό  κα Λιάνα Κρανιώτου  αλλάζει η εικόνα που έχουμε συνηθίσει στους σχολικούς χώρους .
Οι μουντοί , σκυθρωποί και μουντζουρωμένοι πολλές φορές σχολικοί διάδρομοι και τοίχοι των σχολικών αιθουσών μετατρέπονται σε φωτεινούς καλαίσθητους , γεμάτους χρώματα και ζωή.
Σκοπός και στόχος του μαθήματος είναι να βοηθήσει τους μαθητές  , να οργανώσουν δημιουργικά και να εξωτερικεύσουν με πληρότητα τις προσωπικές τους εμπειρίες ,ιδέες ,συναισθήματα σε ποικίλες εκφραστικές μορφές και να αναπτύξουν προοδευτικά την απαραίτητη ευαισθησία απέναντι στα  καλλιτεχνικά δημιουργήματα όπως και σε κάθε εκδήλωση του ωραίου στη φύση και στη ζωή.
Ειδικότερα επιδιώκεται : – Ενίσχυση της ευαισθησίας του παιδιού –Καλλιέργεια των αισθήσεων και αντιληπτικών ικανοτήτων για παραγωγή δημιουργικού έργου-Ενεργοποίηση των δημιουργικών δυνάμεων του παιδιού-Εξοικείωση με την καλλιτεχνική δημιουργία-Απόκτηση γνώσεων δεξιοτήτων και στάσεων. Σειρά φέτος είχε το 1ο Λύκειο Ελασσόνας όπου το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από την κα  Λιάνα Κρανιώτου σε συνεργασία με τον αναπληρωτή Διευθυντή του σχολείου κο Στάθη Ψωμιάδη. και την αμέριστη υποστήριξη του Διευθυντή κου Πάτση Δημήτριου.
Στα πλαίσια του προγράμματος οι μαθητές πραγματοποίησαν μια διαφορετικού τύπου εκπαιδευτική εκδρομή  στο Ναύπλιο και στην Αθήνα .Η 1ή ημέρα ξεκίνησε με επίσκεψη και ξενάγηση στο θέατρο και το μουσείο της Αρχαίας Επιδαύρου .Το πρωινό της 2ης ημέρας βρήκε τους  μαθητές να επισκέπτονται και να ξεναγούνται στην 1η πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους .Το απόγευμα ακολούθησε η επίσκεψη και αναλυτική ξενάγηση στην συλλογή Γιώργου Οικονόμου, που εκτέθηκε ι για πρώτη φορά διεθνώς στη νέα Δημοτική Πινακοθήκη της Αθήνας και που όπως δήλωσε η Άννα Φιλίνη, πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού δήμου Αθηναίων, ζωγράφος και η ίδια, «είναι η πρώτη φορά που φιλοξενείται τόσος μεγάλος αριθμός έργων ευρωπαϊκών κινημάτων τέχνης».Η 3η ημέρα ξεκίνησε με επίσκεψη στο Ιδρυμα Γιάννη Tσαρούχη όπου οι μαθητές μέσω μιας διαδραστικής ξενάγησης –ενημέρωσης ήρθαν σε επαφή με το έργο του μεγάλου δημιουργού και ζωγράφισαν οι ίδιοι αντίγραφα των έργων του.  Η ημέρα έκλεισε με την παρακολούθηση της Θεατρικής παράστασης «ΚΟΚΚΙΝΟ» όπου ο  Σταμάτης Φασουλής υποδύεται στη σκηνή τον μεγάλο ζωγράφο του 20ού αιώνα Μαρκ Ρόθκο, που έγινε μύθος με τα μονομανή και ταυτόχρονα ονειρικά έργα του αλλά και εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο έζησε και πέθανε. Η εκδρομή ολοκληρώθηκε την 4η ημέρα με επίσκεψη και πλήρη ξενάγηση –ενημέρωση στο Νέο μουσείο της Ακρόπολης .

Add Comment