Δίκτυο Περραιβία: “Προωθείται η παραχώρηση κατασκηνώσεων Κοκκινοπηλού”

Εξαιρετικά αποτελέσματα είχε η προγραμματισμένη συνάντηση εργασίας στο Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ,που είχε ζητήσει το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ», στα πλαίσια της παρέμβασης του προς τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Γ. Παπανδρέου και  όλους τους Πολιτικούς και Πολιτειακούς φορείς ,προκειμένου οι Κατασκηνώσεις Κοκκινοπηλού να μετατραπούν σε «Πρότυπο Ορειβατικό Κέντρο Ολύμπου –Κοκκινοπηλός».
Η συνάντηση που έγινε μετά από πρωτοβουλία της Υπουργού Παιδείας κ. Άννας Διαμαντοπούλου , πραγματοποιήθηκε , την Τετάρτη 1/6/2011,όπου οι προσκληθέντες εκπρόσωποι  του Δικτύου ( κ.. Κ. Σκριάπας –Πρόεδρος Δικτύου  και κ. Ελ.Κόνιαρη Αντ/δρος Α’) ανέπτυξαν διεξοδικά και ολοκληρωμένα την πρόταση του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»,η οποία αφορούσε την μετατροπή των εγκαταλειμμένων Κατασκηνώσεων Κοκκινοπηλού ,όχι σε Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών ,όπως εξετάζει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη,αλλά σε ένα δυνατό αναπτυξιακό εργαλείο για όλη την περιοχή αλλά και τον Νομό , με την λειτουργία τους ,με ευθύνη του Δήμου ,των εθελοντικών οργανώσεων της περιοχής και της τοπικής κοινωνίας  , ως «ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ –ΚΟΚΚΙΝΟΠΗΛΟΣ».
Στόχος,πλέον   και του Υπουργείου Παιδείας  η ίδρυση του Ορειβατικού Κέντρου
Σημειώνεται ότι  η αντίδραση της Υπουργού κ.  Άννας Διαμαντοπούλου ,στην τεκμηριωμένη αναπτυξιακή πρόταση του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» ,σε ότι αφορά τις Κατασκηνώσεις ,ήταν άμεσα θετική και η απόφαση  ,πλέον ,του Υπουργείου ,το οποίο έχει στην κυριότητά του τις συγκεκριμένες Κατασκηνώσεις ,είναι όχι μόνο να παραχωρηθεί η χρήση τους  στην τοπική κοινωνία ,μέσω του Δήμου Ελασσόνας ,για χρονικό διάστημα 20-25 ετών , αλλά και να ολοκληρωθεί η μετατροπή τους σε Ορειβατικό Κέντρο το ταχύτερο δυνατό , με ένταξη του όλου έργου ,άμεσα ,  στο Δ’ ΚΠΣ ,αφού η παρέμβαση αυτή θεωρείται έντονα αναπτυξιακή και στην όλη προσπάθεια θα συμμετέχει ενεργά και το ίδιο το Υπουργείο .
Είναι μια εξαιρετική απόφαση της Υπουργού Παιδείας  κ.Άννας Διαμαντοπούλου ,η οποία έτσι απογειώνει την προοπτική ανάπτυξης ορειβατικού τουρισμού στον Όλυμπο ,αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί τεράστια αναπτυξιακή δυναμική σε όλη την επαρχία Ελασσόνας.
Το μόνο που απομένει είναι η έναρξη των τυπικών διαδικασιών και η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Υπουργείου και Δήμου ,γεγονός που προβλέπεται να αρχίσει άμεσα ,αφού η παράδοση των Κατασκηνώσεων στην τοπική κοινωνία ,ήταν και απαίτηση του Δήμου Ελασσόνας.Σχετικό ενημερωτικό σημείωμα ,ήδη, απέστειλε το Δίκτυο «Περραιβία» προς τον Δήμο Ελασσόνας,με το οποίο ενημερώνει για τις εξαιρετικές εξελίξεις το Δημοτικό Συμβούλιο,αφού κατά τη συνάντηση στο Υπουργείο διαπιστώθηκε πλήρης ομοφωνία  ,σε ότι αφορά τις εξελίξεις .
Με τον τρόπο αυτό απομακρύνεται οριστικά το ενδεχόμενο χρήσης των Κατασκηνώσεων ως  Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Μεταναστών ,αφού σύντομα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες παράδοσής τους στην τοπική κοινωνία (Δήμος Ελασσόνας)  και των εργασιών μετατροπής του σε ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ .
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η εξέλιξη αυτή ,ικανοποιεί ,με τον καλύτερο τρόπο, το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» που ξεκίνησε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια ,με συνεχείς παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα,αλλά ικανοποιεί και ένα  πάγιο αίτημα των κατοίκων και των φορέων της περιοχής ,εδώ και δεκαετίες ,οι οποίοι έβλεπαν την πλήρη εγκατάλειψη των εγκαταστάσεων του Κοκκινοπηλού , την ίδια στιγμή που στερούνταν όλος ο Θεσσαλικός Όλυμπος ,έστω και ενός καταφυγίου ,σε αντίθεση με την Ανατολική του πλευρά ,όπου η ίδια η Νομαρχία Πιερίας κατασκεύασε αρκετά καταφύγια ,κάνοντας χρήση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

Απόλυτη συμφωνία  για την Αειφορική ανάπτυξη της περιοχής
Το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» και το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων  ,συμφώνησαν απόλυτα  ότι η λειτουργία του Πρότυπου Ορειβατικού Κέντρου Ολύμπου ,θα έχει θετικότατες επιπτώσεις στην ανάπτυξη ορειβατικού τουρισμού στον Θεσσαλικό Όλυμπο, την Θεσσαλία αλλά και την Ελλάδα , θα αυξήσει την απασχόληση στην περιοχή , την επιχειρηματικότητα ,την προώθηση των τοπικών προϊόντων ,την ανάπτυξη του Αγροτουρισμού ,των αθλημάτων βουνού και γενικότερα την επισκεψιμότητα  στην περιοχή ,αφού το Κέντρο μπορεί να φιλοξενήσει ταυτόχρονα τριακόσιους(300) ,τουλάχιστον , ορειβάτες και θα μετατρέψει την περιοχή σε αγαπημένο τόπο προορισμού των ορειβατών και των αθλητών μεγάλου υψομέτρου.

Η λειτουργία του « Πρότυπου Ορειβατικού Κέντρου Ολύμπου »  στον Κοκκινοπηλό , δίνει την δυνατότητα στο Δίκτυο  «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»,αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο , να αναπτύξει ,σε συνεργασία με τους δραστήριους ορειβατικούς Συλλόγους –Μέλη του , δράσεις διεθνούς βεληνεκούς , αφού στους σχεδιασμούς του είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών ,έτσι ώστε ο «άγνωστος»  Θεσσαλικός Όλυμπος, που κρύβει μοναδικές ομορφιές και απίστευτες διαδρομές στο μυθικό βουνό ,να αποτελεί σημείο αναφοράς για τους απαιτητικούς ορειβάτες και αναρριχητές ,τους οποίους οι πιστοποιημένοι  οδηγοί βουνού και εκπαιδευτές θα οδηγούν στις ψηλότερες κορυφές του Ολύμπου. Επίσης,με την στήριξη του Δικτύου ,δρομολογείται ταχύτατα η σύσταση Γυναικείου Συνεταιρισμού στον Κοκκινοπηλό,προκειμένου να αναλάβει την διαχείριση του Ορειβατικού Κέντρου.
Εξάλλου πρόθεση του Δικτύου είναι να χρησιμοποιηθεί αυτό ως Κέντρο Εκπαίδευσης Αθλητών Βουνού (ορειβάτες ,αναρριχητές,ποδηλάτες ,αεροπτεριστές κ.΄.α.) από όλο τον κόσμο και οι οποίοι  θα διαμένουν στις εγκαταστάσεις του ορειβατικού Κέντρου. Για τον λόγο αυτό το Δίκτυο προετοιμάζει σχετική μελέτη ανάπτυξης όλων των αθλημάτων βουνού με επίκεντρο το Ορειβατικό Κέντρο Ολύμπου .
Τέλος ,σημειώνεται  ότι την πρόταση αυτή υποστήριξαν  ένθερμα  ο Δήμος Ελασσόνας, όλοι οι φορείς της επαρχίας Ελασσόνας και η Περιφέρεια  Θεσσαλίας ,ενώ  έχει  ,ήδη,γίνει σχετική επερώτηση  στη Βουλή από τον κ. Ροντούλη και παρέμβαση του κ. Ε.Νασιώκα .

Add Comment