«Οδηγοί του αγώνα μας, σήμερα, οι ήρωες του 1821»

Η ΕΛΑΣΣΟΝΑ ΓΙΟΡΤΑΣΕ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ …ΧΩΡΙΣ «ΠΑΡΑΤΡΑΓΟΥΔΑ»

Του Γιάννη Μουκίδη

Με την καθιερωμένη επισημότητα, λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη, και μέσα σε ήρεμο κλίμα…χωρίς «παρατράγουδα», η Ελασσόνα γιόρτασε και εφέτος το «διπλό Ευαγγελισμό» της 25ης Μαρτίου, έχοντας «σύμμαχο» μια ηλιόλουστη ημέρα.
Η επίσημη δοξολογία πραγματοποιήθηκε, προχθές το πρωί, στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσόνας κ. Βασίλειος, με τη συμμετοχή όλου του κλήρου της πόλης. Αμέσως μετά, οι επίσημοι και ο κόσμος κατευθύνθηκαν στο χώρο του Μνημείου των Πεσόντων, όπου αναπέμφθηκε επιμνημόσυνη δέηση.
Ο πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από τον εκπαιδευτικό – φιλόλογο του Λυκείου Ελασσόνας κ. Δημ. Γερασάκη, που με σύντομο και περιεκτικό λόγο αναφέρθηκε στον ξεσηκωμό των Ελλήνων, το 1821, με αναφορές στο πολεμικό, διπλωματικό, αλλά και οικονομικό σκηνικό εκείνων των εποχών.
Χαρακτηριστικό το απόσπασμα του ομιλητή: «Η επανάσταση του 1821 μας έδειξε τη δύναμη που κρύβει το καταπατημένο δίκιο, μας δίδαξε ότι οι αγώνες δεν χαρίζονται, κατακτιούνται με τίμια μέσα: με την αυταπάρνηση, με τη θυσία. Δίδαξε την αξία της πίστης και των ιδανικών μας, κήρυξε την ισότητα των ανθρώπων και την κοινωνική δικαιοσύνη και καταδίκασε την εκμετάλλευση των μικρών και αδύνατων απ΄ τους πλούσιους και ισχυρούς…».

[wpg_thumb]
Και ολοκληρώνοντας, ο κ. Δημ. Γερασάκης υποστήριξε: «Αν επιχειρήσουμε μια σύγκριση ανάμεσα στο 1821 και στη σημερινή πραγματικότητα θα διαπιστώσουμε αρκετές ομοιότητες: στην Ευρώπη θα δούμε και σήμερα προσωπικότητες τύπου Μέτερνιχ να συνθλίβουν με τις επιλογές τους μικρούς λαούς. Στην Ελλάδα πάλι θα δούμε και σήμερα σύγχρονους εγχώριους κοτζαμπάσηδες σε αγαστή συνεργασία με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους, να έχουν κηρύξει – εντελώς αναίτια – έναν πρωτοφανή πόλεμο σε βάρος του λαού μας και προς όφελος της δικής τους κερδοφορίας. Στο όνομα της σωτηρίας – δήθεν – της πατρίδας. Όπως ο Αγώνας του ΄21 απέδειξε ότι ο λαός μας και θυμάται καλά και τιμωρεί σκληρά, όταν το θέλει, έτσι και μείς σήμερα μπρος στην επίθεση που δεχόμαστε, έχουμε χρέος να απαντήσουμε μόνο με επίθεση: η οργή, η αγανάκτηση, ο φόβος, τα δάκρυα μπροστά στα μακάβρια δελτία ειδήσεων πρέπει να γίνουν ατσάλινη γροθιά και να συνθλίψουν τους δυνάστες του λαού μας. Οδηγοί, συμπαραστάτες, αλλά και προπάντων εγγυητές και της ιερότητας και της επιτυχίας του αγώνα μας οι αθάνατοι ήρωες του 1821 που θα μας καμαρώνουν από ψηλά…».
Στη συνέχεια, ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από τις αρχές και τους φορείς και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή με ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Αμέσως μετά, επί της κεντρικής οδού της 6ης Οκτωβρίου αναπτύχθηκε η παρέλαση μαθητών όλων των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ελασσόνας, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του δήμου Ελασσόνας, με τη διεύθυνση του αρχιμουσικού της κ. Δημ. Τσιαβέ.
Στις εορταστικές εκδηλώσεις της Ελασσόνας παρευρέθηκαν:
Η περιφερειακός σύμβουλος – πρ. έπαρχος(ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Θεσσαλίας) κ. Μαρία Μαμάρα, ως εκπρόσωπος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδος η δασάρχης Ελασσόνας κ. Ζωή Φτίκα, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γιώργος Πασχόπουλος, οι πρ. βουλευτές κ.κ. Β. Αγοράστης και Ι. Παπαδημόπουλος, ο αντιδήμαρχος κ. Γκαμπέτας, οι πρόεδροι της ΚΕΔΕ κ. Ζιώγας και της ΔΕΥΑΛΕ κ. Ράπτης, δημοτικοί σύμβουλοι, αξιωματικοί – εκπρόσωποι της 1ης Στρατιάς και του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας, αξιωματικοί της 694 ΠΑΠ, ο διευθυντής της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Ελασσόνας κ. Δημ. Ευαγγελίδης, ο διοικητής του Α.Τ. Ελασσόνας κ. Π. Μουταφίδης, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Ελασσόνας κ. Ελ. Μουλτσιάς, οι πρώην δήμαρχοι Ελασσόνας κ.κ. Πέτρος Χατζήνας και Λάζ. Μεταξιώτης, η σύμβουλος Εκπαίδευσης κ. Μ. Παπαδοπούλου, διευθυντές υπηρεσιών – οργανισμών, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, εκπαιδευτικοί, μαθητές και αρκετός κόσμος.

Add Comment