Ενημέρωση στους συλλόγους από το Δίκτυο Περραιβία

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 

Ενημερωτική Συνάντηση των Συλλόγων

για την αξιοποίηση του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας

 

Σάββατο 3 Μαρτίου 2012, 5.00 μ.μ.

Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Ελασσόνας

Αγαπητοί φίλοι / ες,

 

Φωτό αρχείου
Φωτό αρχείου

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» συμμετέχει στην υλοποίηση του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και σε λίγες μέρες θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, προκειμένου να προσληφθούν 40 άτομα για 5 μήνες με διαδικασίες ΑΣΕΠ στις ειδικότητες που αναλύονται παρακάτω.

Το Δίκτυο έχει ήδη υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με το Δήμο Ελασσόνας, ο οποίος θα παρέχει την υλικοτεχνική υποδομή και τις απαραίτητες ευκολίες για την υλοποίηση των δράσεων.

Έχουμε όλοι, τόσο το Δίκτυο αλλά και όλοι οι Σύλλογοι, μια σπουδαία ευκαιρία να προσφέρουμε σημαντικό έργο για την περιοχή μας. Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία του Δικτύου και κατά συνέπεια όλων των συλλόγων – μελών του, για τους οποίους το Δίκτυο πρωτίστως ενδιαφέρεται.

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΤΩΝΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΩΝΔΡΑΣΕΩΝΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΤΟΥΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ  ΠΡΟΣΟΦΕΛΟΣΟΛΩΝΤΩΝΣΥΛΛΟΓΩΝ

 

Πιο κάτω σας παρουσιάζουμε τις 4 δράσεις του προγράμματος, που θα υλοποιήσει το Δίκτυο Περραιβία, και σας καλούμε να εξετάσετε ποιες ανάγκες του συλλόγου σας μπορούν να ικανοποιηθούν μέσα από το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας.

 

Όπως προαναφέρθηκε, το Δίκτυο θα προσλάβει για πέντε (5) μήνες σαράντα (40) απασχολούμενους, επιστήμονες και τεχνίτες, οι οποίοι θα εργάζονται καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) επί οχτάωρο, στο πλαίσιο των δράσεων του προγράμματος.

 

Μέριμνα  μας είναι να απασχολήσουμε πλήρως αυτό το ανθρώπινο δυναμικό, να παρέχουμε δημιουργική απασχόληση σε κάθε έναν από τα 40 αυτά άτομα και να παράξουμε ένα σημαντικό αποτέλεσμα για τον τόπο μας και τους συλλόγους της περιοχής.

 

Στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στην Ελασσόνα στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, καλούμε όλους τους συλλόγους της περιοχής να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την αξιοποίηση των 40 απασχολουμένων του προγράμματος σε κάθε κοινότητα του δήμου μας και να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για την ένταξη των απασχολούμενων σε δράσεις των συλλόγων ανά περιοχή.

 

Γι’ αυτό συνιστούμε να εντοπίσετε σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να απασχοληθούν οι απασχολούμενοι στο σύλλογο ή στην περιοχή σας κατά το διάστημα υλοποίησης του προγράμματος (Μάιος – Σεπτέμβριος 2012) καινα συμμετάσχετε στησυνάντηση για να συζητήσουμε όλοι μαζί πώς μπορεί να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητες του προγράμματος.

 

Η συνάντηση θα περιλαμβάνει:

 

1.       Αναλυτική παρουσίαση του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας από τους κ. Κ. Σκριάπα και Ν. Γάτσα

2.       Συζήτησηπρογραμματισμό δράσεων 2012 – εορτασμός 100 χρόνων από την απελευθέρωση της περιοχής

3.       Συζήτηση – προγραμματισμό δράσεων 2ου Φεστιβάλ με θέα τον Όλυμπο

4.       Ενημέρωση μελών

 

 

Θεωρούμε πολύ σημαντική τη συμμετοχή όλων των συλλόγων στη συνάντηση του Σαββάτου 3 Μαρτίου 2012, για να επεξεργαστούμε μαζί τις επιμέρους δράσεις σε κάθε κοινότητα του δήμου και σε κάθε σύλλογο ξεχωριστά. Η παρουσία σας επομένως είναι περισσότερο από απαραίτητη.

 Με εκτίμηση

Για το Δ.Σ .του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»

Ο πρόεδρος

                    Η  γενική  γραμματέας

Σκριάπας Κων/νος

Μπουζούκη Ελισσάβετ

Οικονομολόγος, Σύμβουλος Ανάπτυξης

Οικονομολόγος

 

 

 

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Οι δράσεις του προγράμματος στοχεύουν στην ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της περιοχής.

 

ΔΡΑΣΗ 1: Ψηφιοποίηση πολιτιστικού αποθέματος αρχειακού υλικού σωματείων της περιοχής (εφημερίδων, περιοδικών, φωτογραφιών κ.α.)

 

Στόχος της δράσης είναι η δημιουργία μιας ψηφιακής συλλογής του αρχείου των συλλόγων της περιοχής. Μεταξύ άλλων θα ψηφιοποιηθούν εφημερίδες και περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων, με πολιτιστικό και ιστορικό ενδιαφέρον για την περιοχή, εκδόσεις των συλλόγων, οπτικοακουστικό υλικό και άλλα.

 

Θα ψηφιοποιηθεί επίσης τμήμα του πολιτιστικού και ιστορικού αποθέματος, όπως πρωτογενές αρχειακό και υποστηρικτικό υλικό των εκδόσεων των σωματείων (λ.χ. φωτογραφικό υλικό, σημειώσεις και χειρόγραφα, πρακτικά συνεδριάσεων Διοικητικών Συμβουλίων ιστορικού-ερευνητικού ενδιαφέροντος κλπ).

 

ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ

Τα πολύτιμα αυτά αρχεία των εκδόσεων των συλλόγων φθείρονται με το χρόνο ή καταστρέφονται. Στερούν έτσι τη δυνατότητα από τις επόμενες γενιές να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες και τα στοιχεία που είναι καταγεγραμμένα εκεί.

 

Θα απασχοληθούν: 2Ιστορικοί/Αρχαιολόγοι που θα επιλέξουν το υλικό που θα ψηφιοποιηθεί, μετά από συζήτηση με τους συλλόγους, 2Τεχνικοίπληροφορικής που θα ψηφιοποιήσουν το υλικό, 2 Βιβλιοθηκονόμοι που θα ταξινομήσουν σε ενότητες ή τμήματα το υλικό της ψηφιοποίησης και 2ΧειριστέςΗ/Υ που θα καταχωρήσουν τα δεδομένα σε ηλεκτρονικές βάσεις.

 

 

ΔΡΑΣΗ 2: Ηλεκτρονική καταγραφή για ανάδειξη των μνημείωνΔημιουργία ιστοσελίδας

 

Σκοπός της ηλεκτρονικής καταγραφής των φυσικών, ιστορικών, πολιτιστικών και θρησκευτικών μνημείων, αρχαιολογικών χώρων, ιστορικών τόπων της περιοχής είναι να διαμορφωθούν πολιτιστικές και φυσιολατρικές διαδρομές για την ανάδειξη των μνημείων και στη συνέχεια να ενισχυθεί η αναγνωρισιμότητά τους στον τουριστικό χάρτη.

Η ηλεκτρονική καταγραφή περιλαμβάνει τη συλλογή πληροφοριών για κάθε μνημείο χωριστά αλλά και σε συνδυασμό με άλλα γειτονικά μνημεία, ως ταξιδιωτική διαδρομή. Ακόμη περιλαμβάνει τον ηλεκτρονικό εντοπισμό του μνημείου μέσω γεωπληροφοριακών συστημάτων (GIS) και την χωροθέτησή του σε ηλεκτρονικές εφαρμογές γεωγραφικής απεικόνισης, όπως το Google Earth, το Microsoft Maps κ.α., μέσω διαδικτύου.

Η ηλεκτρονική βάση δεδομένων θα είναι σε θέση να διαχειρίζεται για κάθε μνημείο χωριστά ένα πλήθος πληροφοριών που σχετίζονται με αυτό, δηλαδή χάρτες, σχέδια, φωτογραφίες, ημερολόγια και άλλα σημαντικά έγγραφα, και θα συνδεθεί άμεσα με την ιστοσελίδα προβολής.

 

ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ

Ο δήμος Ελασσόνας παρουσιάζει ένα πλήθος φυσικών και πολιτιστικών μνημείων, τα οποία είναι άγνωστα στον περισσότερο κόσμο. Η ηλεκτρονική καταγραφή και προβολή τους θα τροφοδοτήσει το ενδιαφέρον ενός δυναμικού κοινού επισκεπτών που χρησιμοποιεί το διαδίκτυο και αναζητεί νέες εμπειρίες φυσιολατρικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

 

Θα απασχοληθούν: 2Αρχαιολόγοι ή Ιστορικοί, οι οποίοι θα επιλέξουν τα μνημεία που θα καταγραφούν, μετά από πρόταση των συλλόγων, 2Τεχνολόγοιτοπογράφοι που θα συλλέγουν γεωπληροφοριακά στοιχεία, 2ΧειριστέςΗ/Υ που θα καταχωρούν τα δεδομένα σε ηλεκτρονικές βάσεις, 1Φωτογράφος που θα φωτογραφίσει τα μνημεία, τους χώρους, τους τόπους και άλλα χρήσιμα αντικείμενα και 1ΣχεδιαστήςΙστοσελίδας θα παρουσιάσει τα μνημεία σε ειδική ιστοσελίδα.

 

 

ΔΡΑΣΗ 3 : Νέοι παράδοση & τέχνες

Σκοπός της δράσης είναι η γνωριμία των νέων με την παράδοση και τις τέχνες. Σε συνεργασία με τους συλλόγους οι απασχολούμενοι θα διδάξουν παραδοσιακούς χορούς, παραδοσιακά παιχνίδια και διάφορες μορφές τέχνης, όπως ζωγραφική, χαρακτική, μουσική, θεατρικό παιχνίδι. Θα δοθεί η ευκαιρία στα παιδιά και τους εφήβους, να αξιοποιούν τον ελεύθερο χρόνο τους για την ψυχαγωγία τους, την προσωπική τους ανάπτυξη, τη δημιουργική τους έκφραση.

 

ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ

Οι τοπικοί σύλλογοι δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στο οικονομικό βάρος της υλοποίησης των δράσεων που απαιτούνται για να φέρουν τους νέους κοντά στη λαϊκή τέχνη, το δημοτικό τραγούδι, τον παραδοσιακό χορό. Παρατηρείται αποξένωση των νέων από το παρελθόν, την καταγωγή και τις ρίζες αλλά και την αισθητική απόλαυση, τη μουσική και το θέατρο.

 

Θα απασχοληθούν: 3 Γυμναστές για εκμάθηση παραδοσιακών χορών και 1 Γυμναστής που θα αναλάβει τη δημιουργική απασχόληση παιδιών στον ελεύθερο χρόνο τους με αθλοπαιδιές, 3 Καθηγητές Καλλιτεχνικών οι οποίοι θα παραδώσουν μαθήματα ζωγραφικής, γλυπτικής και φωτογραφίας και 3 καθηγητές Μουσικής/Θεάτρου, που θα παρουσιάζουν μουσικό ή θεατρικό παιχνίδι κλπ

 

ΔΡΑΣΗ 4 : Ανάδειξη φυσικών μνημείωνδιαμόρφωση χώρωνκαλλιέργεια ντόπιων σπόρων Ενίσχυση εθελοντισμού

 

Η δράση αφορά παρεμβάσεις προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης φυσικών μνημείων και διαμόρφωση χώρων για την ενίσχυση της επαφής ανθρώπου και φύσης και την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης με ενεργητική συμμετοχή σε δεντροφυτεύσεις, καθαρισμούς, φύλαξη και καλλιέργεια σπόρων.

Θα γίνει μία πρώτη χαρτογράφηση των φυσικών μνημείων που θα επιλεγούν με βάση κριτήρια διατήρησης και επισκεψιμότητας.

Υιοθετείται μια νέα προσέγγιση στις δράσεις ανάδειξης του φυσικού αποθέματος, μέσα από την ανάπτυξη μιας βιωματικής σχέσης μεταξύ ανθρώπου και φύσης και ενεργητικής συμμετοχής για την κατάλληλη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων.

 

Οι επιμέρους δράσεις του έργου θα περιλαμβάνουν φύλαξη δασών, αναδασώσεις, καθαρισμό δασικού δικτύου, συντήρηση / καθαρισμό περιαστικού πρασίνου, σηματοδότηση και συντήρηση μονοπατιών, διαμόρφωση χώρων συναθροίσεων και δημιουργία παρατηρητηρίων της φύσης.

 

ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ

Ο δήμος Ελασσόνας παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία φυσικών μνημείων όπως σπήλαια (πχ. Κεφαλοβρύσου), φαράγγια (πχ. Χράπας), ποτάμια, τον Όλυμπο, περιαστικά δάση κ.α., τα οποία χρειάζονται άμεσα χαρτογράφηση και προστασία από αγροτική και κτηνοτροφική υπερεκμετάλλευση, προστασία από τις φυσικές καταστροφές και ανάδειξη για την ευχερέστερη πρόσβαση και επαφή.

 

Θα απασχοληθούν: 2Δασολόγοι που θα αναλάβουν την επιλογή των τόπων και των χώρων που θα διαμορφωθούν/συντηρηθούν/αναδειχθούν μετά από συζήτηση με τους συλλόγους, 2Δασοπόνοι / Μηχανικοίπεριβάλλοντος που θα σχεδιάζουν τις παρεμβάσεις και θα δίνουν οδηγίες στους τεχνίτες για τις συντηρήσεις, φυτεύσεις, καθαρισμούς, κατασκευές και τη χωροθέτησή τους και 10Τεχνίτες που θα συντηρήσουν, διαμορφώσουν και θα αναδείξουν τις περιοχές ενδιαφέροντος.

 

 

Add Comment