Ομιλία Η. Διώτη για τον ένα χρόνο Μνημόνιο

ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΣΥΝ Δ. ΒΙΤΣΑ

Στην εκδήλωση-συζήτηση που διοργανώνει αύριο Πέμπτη 26.05 η Πολιτική Κίνηση του ΣΥΝ Τυρνάβου, με αφορμή τον ένα χρόνο από την εφαρμογή του Μνημονίου, συμμετέχει ως ομιλήτρια η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη. Η βουλευτής θα αναφερθεί στις επιπτώσεις του Μνημονίου σε κρίσιμα ζητήματα της ζωής και της καθημερινότητας των πολιτών, ενώ ειδική αναφορά θα υπάρχει για το πώς έχει επηρεάσει το Μνημόνιο κι ακολουθούμενες κυβερνητικές πολιτικές τον ευαίσθητο πρωτογενή τομέα της αγροτικής ανάπτυξης.
Στην εκδήλωση, που πραγματοποιείται στις 7 το απόγευμα, στο Εμμανουήλειο Πνευματικό Κέντρο Τυρνάβου, θα μιλήσει επίσης ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ Δημήτρης Βίτσας.


ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΚ ΣΥΝ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

ΔΙΩΤΗ: Κυβερνητική επιλογή κι όχι μονόδρομος το Μνημόνιο

Στο καθήκον της Αριστεράς, να στηρίξει και να συμμετάσχει σε υφιστάμενους μικρούς αλλά και στους μεγάλους αγώνες που έρχονται, «καθήκον ακόμα πιο επείγον στην εποχή της κρίσης, να τους δημιουργήσει και να τους γενικεύσει. Σε αγώνες με αυτοπεποίθηση και με μορφές και περιεχόμενα που μπορούν να παράξουν ρήξεις, που μας χρειάζονται επειγόντως», αναφέρθηκε μεταξύ άλλων η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, στο πλαίσιο της ομιλίας της, στην εκδήλωση-συζήτηση που διοργάνωσε η ΠΚ Τυρνάβου του ΣΥΝ.
Η βουλευτής υποστήριξε ότι το Μνημόνιο «ήταν επιλογή της κυβέρνησης, για την οποία προσπαθεί να πείσει τον κόσμο με τρομοκρατία», κάνοντας μνεία στις πρόσφατες παρεμβάσεις Δαμανάκη-Δασκαλόπουλου, και προσθέτοντας ότι η «τρομοκρατική και ψευδής επιχειρηματολογία, ότι υπογράψαμε το Μνημόνιο για να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις, συνεπικουρούμενη κι από τα κεντρικά ΜΜΕ, έχει ως στόχο τη χειραγώγηση των πολιτών».
Αναφερόμενη στους πραγματικούς στόχους του Μνημονίου αλλά και του μεσοπρόσθεσμου προγράμματος, επεσήμανε ότι «το δημόσιο χρέος ήταν μια χρυσή ευκαιρία να προωθηθούν αυτές οι ταξικές αντεργατικές επιλογές, ντυμένες με το μανδύα των “υποχρεωτικών” μέτρων», κάνοντας λόγο για πόλεμο «εναντίον της εργασίας και των δικαιωμάτων είναι πανευρωπαϊκού χαρακτήρα» αλλά και για «κοινωνίες που είναι ήδη στο δρόμο, όπως στην Ισπανία».
«Με το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας και το μηχανισμό στήριξης, τόνισε μεταξύ άλλων η βουλευτής, βρισκόμαστε στην απαρχή ενός νέου κοινωνικού  μοντέλου που ρίχνει όλα τα βάρη της κρίσης στην εργασία, επιβάλλει ένα παραγωγικό-εξαγωγικό προσανατολισμό  που στηρίζεται στο χαμηλό εργατικό κόστος, επιχειρεί να εξουδετερώσει το συνδικαλιστικό κίνημα, συνταγματοποιεί το νεοφιλελευθερισμό, αλλά και οικοδομεί ασφυκτικό πλαίσιο δημοσιονομικής πειθάρχησης που οδηγεί στην συρρίκνωση των κοινωνικών παροχών και την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών».
Η κ. Διώτη δε δίστασε να επιτεθεί ευθέως στην κυβέρνηση, αποκαλώντας την «πρόθυμη να προχωρήσει σε μια σειρά μεθοδεύσεων αντιδημοκρατικού χαρακτήρα προκειμένου να περάσει τα μέτρα και να επιβάλλει τις επιλογές του κεφαλαίου, βοηθούμενη και από τη δεξιά και απ’ την ακροδεξιά», προσθέτοντας ότι στην προσπάθεια αυτή οργάνωσης ενός «πιο αυταρχικού, επιθετικού, κερδοφόρου συστήματος,  ακόμα και η ανθρώπινη ζωή έχει μικρή αξία», δίνοντας ως παράδειγμα τα πρόσφατα περιστατικά ακραίας βίας, εναντίον τόσο εργαζομένων όσο και μεταναστών.
Στη συνέχεια ανέλυσε τις επιπτώσεις του Μνημονίου, σε θεσμικό-κοινοβουλευτικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο, στηλιτεύοντας το γεγονός ότι «κατάργησε κάθε ουσιαστική έννοια δημόσιου» μέσω της τρομοκράτησης και της ίδιας της αντισυνταγματικότητάς του, υπενθυμίζοντας την επιβολή σειράς μέτρων «με αύξηση της καταστολής για την καθυπόταξη της κοινωνικής διαμαρτυρίας, με επιστράτευση μηχανισμών προπαγάνδας και “διαμορφωτών γνώμης” για την κατασυκοφάντηση κοινωνικών στρωμάτων, επαγγελματικών κλάδων, αλλά και των πολιτικών δυνάμεων της Αριστεράς, που αντιστέκονται στο Μνημόνιο και διεκδικούν την ανατροπή του».
Αναφερόμενη στη στοχοποίηση σημαντικών κοινωνικών τομέων, με απώτερο στόχο, μετά την απαξίωσή τους, «την εξασφάλιση της κερδοφορίας του ιδιωτικού τομέα που θα επενδύσει σε αυτούς, έκανε ειδική αναφορά στις Μνημονιακές επιπτώσεις στον αγροτικό τομέα, και συγκεκριμένα: στην επιχείρηση έμμεσης ιδιωτικοποίησης της αγροτικής ασφάλισης, στο ιδιαίτερα αυξημένο κόστος παραγωγής σε σχέση με τη δυσανάλογη αύξηση του ΦΠΑ, αλλά και στο ξεπούλημα της ΑΤΕ, με στόχο το μεγαλύτερο πλουτισμό των επίδοξων ιδιωτών μεγαλομετόχων της.
Αναφερόμενη σε «αισιόδοξες αναλαμπές νικηφόρων αγώνων, εφόσον είναι ανυποχώρητοι», όπως της Κερατεάς, των μεταναστών απεργών πείνας, αλλά και του κινήματος “δεν πληρώνω”, τόνισε ότι «υπερασπίζομαι τα δημόσια αγαθά, σημαίνει υπερασπίζομαι ό,τι ανήκει στην κοινωνία.  Το νερό, η ενέργεια, οι μεταφορές, τα λιμάνια, οι επικοινωνίες, η υγεία, η παιδεία,  δεν είναι πεδίο ιδιωτικής κερδοφορίας. Αν πουληθούν θα είμαστε μια χώρα που δε θα της ανήκει τίποτε. Και μια κοινωνία που δε θα της παρέχονται ούτε τα στοιχειώδη».
Καλώντας σε ενωτικούς αγώνες τον κόσμο της εργασίας «ανεξαρτήτως χρώματος», τους αγρότες και τη νεολαία, κατέληξε: «Όλοι μαζί, έχουμε μόνο κοινά συμφέροντα και μπορούμε να σταματήσουμε αυτό που πάει να γίνει εις βάρος ημών και των μελλοντικών γενιών. Η λύση εξόδου από την κρίση, είναι μαζί με τους Ευρωπαίους εργαζόμενους, που ήδη είναι στους δρόμους, και θέλω να πιστεύω πως αυτό το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω».

 

ΘΕΜΑ: Λογαριασμός Αλληλεγγύης για την απόσβεση του Δημοσίου Χρέους

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς
-Οικονομικών
-Επικρατείας
24.05.2011

Στις 8 Μαρτίου 2010, εν μέσω τυμπανοκρουσιών, ανακοινώθηκε από το Προεδρείο της Βουλής η δημιουργία «λογαριασμού» στήριξης της Ελλάδας για την αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους της χώρας. Έτσι, με σχετική πράξη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (271/4.3.2010) δημιουργήθηκε και τηρείται στο Κεντρικό Κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος – Τμήμα Δημοσίων Οργανισμών «Λογαριασμός Αλληλεγγύης για την απόσβεση δημοσίου χρέους» (με Κ.Α 24/26132462),  στον οποίο μπορούν εθελοντικά οι πολίτες της χώρας και οι Έλληνες της διασποράς να καταθέτουν οποιοδήποτε ποσό επιθυμούν.
Κατά την ανακοίνωση της δημιουργίας του Λογαριασμού, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είχε προτείνει να ανακοινώνονται στην Εθνική Αντιπροσωπεία, δια της Τραπέζης, σε τακτά χρονικά διαστήματα, τα αποτελέσματα συγκέντρωσης των χρηματικών ποσών και την μεταφορά τους στον κωδικό που αφορά αποκλειστικά στην απόσβεση του δημοσίου χρέους.
Την ίδια χρονική περίοδο, αναρτήθηκε καταρχήν στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Κοινοβουλίου σχετικό βίντεο προώθησης του Λογαριασμού, ενώ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα τόσο οι κρατικοί όσο και οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί καθώς και οι κεντρικές εφημερίδες, φιλοξένησαν διαφημίσεις και σχετικές έντυπες καταχωρήσεις, με στόχο τη γνωστοποίηση στο κοινό της ύπαρξης του Λογαριασμού.
Στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, αντίστοιχα, δημοσιεύθηκαν 5 Δελτία Τύπου σχετικά με κατάθεση χρημάτων στο Λογαριασμό, το τελευταίο με ημερομηνία 23 Σεπτεμβρίου 2010.
Από τούδε και στο εξής, ουδείς γνωρίζει τι έχει συμβεί με το Λογαριασμό, καθώς ουδέποτε υπήρξε ενημέρωση σχετικά με αυτόν. Όπως γίνεται αντιληπτό, έχουν δημιουργηθεί αρνητικές εντυπώσεις στους πολίτες από το καθεστώς έλλειψης διαφάνειας σχετικά με το Λογαριασμό.
Επειδή ένα έτος μετά, αποδεικνύεται ότι η δημιουργία του Λογαριασμού Αλληλεγγύης για την απόσβεση δημοσίου χρέους δεν ήταν τίποτε παραπάνω από ένα ακόμη επικοινωνιακό τέχνασμα της κυβέρνησης, που είχε ως στόχο το θυμικό των απανταχού ελλήνων πολιτών και το περίφημο «ελληνικό φιλότιμο».
Επειδή οι πολίτες κλήθηκαν για μία ακόμη φορά να καταβάλλουν από το υστέρημά τους για την αποπληρωμή ενός χρέους, το οποίο δε γνωρίζουν πώς δημιουργήθηκε και ποιο μέρος του είναι παράνομο και επαχθές, προκειμένου η Ελλάδα να αρνηθεί την αποπληρωμή του.
Επειδή, τέλος, έως σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει αποδεχθεί τη σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής ελέγχου της προέλευσης και της σύστασης του δημοσίου χρέους.

Με βάση τα παραπάνω,
ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:

1.Για ποιο λόγο, παρά τις δεσμεύσεις, δεν υπήρξε έως τώρα ενημέρωση της Εθνικής Αντιπροσωπείας -και κατ’ επέκταση των πολιτών- για την πορεία των καταθέσεων;
2.Ποιο είναι το συνολικό ποσό που κατατέθηκε έως σήμερα το «Λογαριασμό Αλληλεγγύης για την απόσβεση του δημοσίου χρέους»;
3.Ποιος είναι ο συνολικός αριθμός καταθετών, τόσο από την ελληνική επικράτεια όσο και από αποδήμων Ελλήνων;
4.Έχει δαπανηθεί έως σήμερα μέρος του συγκεντρωθέντος ποσού; Εάν ναι, τι ύψος χρημάτων δαπανήθηκε και για ποιο σκοπό;
5.Πόσο κόστισε στο ελληνικό Δημόσιο η διαφημιστική καμπάνια ενημέρωσης για την ύπαρξη του Λογαριασμού Αλληλεγγύης;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Ηρώ Διώτη
Δημήτρης Παπαδημούλης

Σ Υ Ν Α Σ Π Ι Σ Μ Ο Σ

Ανακοίνωση
Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ
για την καταδίκη αγροτών στη Λάρισα

Η καταστολή πάσης φύσης αντίστασης και αντίδρασης του ελληνικού λαού από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μπαίνει πλέον σε ένα νέο κύκλο τρομοκρατίας με την καταδίκη των αγροτών στα αγροτοδικεία.
Η νέα καταδικαστική απόφαση σε βάρος αγροτών της Λάρισας που συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις το 2007 έχουν ως στόχο να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα όλων όσοι αντιστέκονται στις αντιαγροτικές πολιτικές που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια και πλήττουν κυρίως τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς.
Οι αγώνες όμως δεν καταστέλλονται και ούτε ποινικοποιούνται από δικαστήρια και αυτό θα πρέπει να το καταλάβει όσο είναι νωρίς η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου.
Η ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα απαιτεί ριζοσπαστικές πολιτικές και στρατηγικό σχεδιασμό. Μόνο έτσι η διέξοδος από την κρίση θα είναι προς όφελος των μικρών και μεσαίων αγροτών, των κατοίκων της υπαίθρου αλλά και όλων των εργαζομένων που στενάζουν από το δυσβάσταχτο κόστος των ειδών διατροφής. Μόνο έτσι η αγροτική παραγωγή θα πάρει τη θέση που της αξίζει, σαν βασικός πυλώνας για την ανάπτυξη της υπαίθρου και συνολικά της χώρας.
Η ελληνική ύπαιθρος ψυχορραγεί εδώ και πολλά χρόνια και οι αγρότες είναι από τους πρώτους που ήρθαν αντιμέτωποι με την οικονομική κρίση γι΄ αυτό και δείχνουν στον ελληνικό λαό ότι ο μοναδικός δρόμος είναι η αντίσταση!
Το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΝ καταγγέλλει την καταδίκη των αγροτών στη Λάρισα και καλεί τους αγρότες σε έναν αγώνα διαρκείας μαζί με τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες της χώρας.

26/05/2010

 

Add Comment