Η «κρεατόπιτα» των Λιβαδιωτών Ελασσόνας

Του Γιάννη Μουκίδη

Το έθιμο της κοπής της παραδοσιακής κρεατόπιτας τήρησε και εφέτος ο Σύλλογος Λιβαδιωτών Ελασσόνας «Γεωργάκης Ολύμπιος».
Μεσημέρι Κυριακής, στην κατάμεστη από κόσμο ταβέρνα «Στου Θωμά», Λιβαδιώτες με τις οικογένειες τους και φίλοι τους είχαν την ευκαιρία να ανταμωθούν, να κουβεντιάσουν, να θυμηθούν «εικόνες» από το γραφικό Λιβάδι Ολύμπου, να διασκεδάσουν, αλλά και να γευθούν την παραδοσιακή Λιβαδιώτικη κρεατόπιτα, που «ξύπνησε» μνήμες.


Σύντομο χαιρετισμό – καλωσόρισμα απηύθυνε η πρόεδρος των Λιβαδιωτών Ελασσόνας κ. Ειρήνη Μιχαλέα, που πλαισιωμένη από τα μέλη της διοίκησης του δραστήριου συλλόγου, έκανε αναφορά στις δράσεις και πρωτοβουλίες του συλλόγου, κατά το 2011. Ιδιαίτερα στάθηκε στις εξορμήσεις σε Λιβάδι, λίμνη Πλαστήρα, Ορμυλία Χαλκιδικής, στον καθιερωμένο ετήσιο χορό γυναικών «Ντούφες», σε δωρεές προς Ιερούς Ναούς και αγαθοεργίες του συλλόγου, σε οικονομικές ενισχύσεις προς απόρους της περιοχής, κ.ά. «Σας ευχαριστούμε που στηρίζετε τον σύλλογο μας, που συνεχίζει τις δράσεις του με μεράκι και όρεξη. Μέλημα μας η διατήρηση της Λιβαδιώτικης παράδοσης. Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις και ιδέες από μέλη και φίλους του συλλόγου…», υπογράμμισε η πρόεδρος κ. Μιχαλέα.
Την βασιλόπιτα ευλόγησε ο ιερέας π. Ευάγγελος Γκανάτσιος, που μετέφερε τις ευχές για το 2012 του απουσιάζοντος μητροπολίτη Ελασσόνας κ. Βασιλείου.
Τα 2 φλουριά της πίτας αντιπροσώπευαν δύο δώρα(το ένα, προσφορά του κοσμηματοπωλείου «Γάτσας»).
Στην όμορφη εκδήλωση παρευρέθηκαν: η περιφερειακος σύμβουλος Θεσσαλίας – πρώην έπαρχος Ελασσόνας κ. Μαρία Μαμάρα, ο πρώην βουλευτής κ. Ι. Παπαδημόπουλος, ο αντιδήμαρχος Ελασσόνας κ. Χαρ. Τσιουβελακίδης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛΕ κ. Ι. Ράπτης, δημοτικοί σύμβουλοι, από το δίκτυο «Περραιβία» ο κ. Κ. Φουρκιώτης, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Προξενείου κ. Ν. Γάτσας, οι λογοτέχνες – ιστορικοί κ.κ. Αλέξ. Κελέσης και Γρηγ. Βέλκος, ο εκδότης της εφημερίδας «Αναγνώστης» κ. Αχιλ. Κίτσας, κ.ά.

Add Comment