Ομόφωνο «ναι» στην πρόταση για τον Όλυμπο

ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Του Γιάννη Μουκίδη

Ομόφωνα δεκτή έγινε χθες το απόγευμα, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ελασσόνας, η πρόταση που ετοιμάστηκε από τον Δήμο Ελασσόνας και την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τον Όλυμπο, και που πρόκειται να κατατεθεί την ερχόμενη Τρίτη, στην αρμόδια Υποεπιτροπή της Βουλής.


Στην χθεσινή συνεδρίαση, όπου το παρών έδωσαν η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου και ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Αθαν. Παιδής, εισηγητής του θέματος ήταν ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γεώργ. Πασχόπουλος, που ενημέρωσε το σώμα για την διαμόρφωση της προς υποβολή πρότασης, στο πλαίσιο του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για την επέκταση του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου. Ο κ. Πασχόπουλος στάθηκε στην σοβαρή δουλειά που έκανε η επιτροπή που ορίστηκε για την διαμόρφωση της όλης πρότασης, τονίζοντας, χαρακτηριστικά: «Υπάρχει η θέληση να προχωρήσουμε στην επέκταση του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου και θα το παλέψουμε. Ξεκινάμε από την αρχή για τον Όλυμπο. Η πρόταση μας θα είναι συγκεκριμένη, εμπεριστατωμένη, ξεκάθαρη…», δίνοντας τον λόγο στον πανεπιστημιακό κ. Θεοχάρη Ζιάγκα(εκ μέρους της επιτροπής δουλειάς). Ο κ. Ζιάγκας αναφέρθηκε σε μια καινούργια πολιτική στο θέμα διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού, ενώ μιλώντας για την επέκταση του Δρυμού τόνισε πως η πρόταση της περιοχής έχει και την μεγάλη καινοτομία της Δ΄ Ζώνης(πάνω από 100.000 στρέμματα), που δίνει πολλά πλεονεκτήματα. Ο γνωστός πανεπιστημιακός υπογράμμισε: «Για τα όρια της Δ΄ Ζώνης χρησιμοποιήθηκαν οι δρόμοι, τα ρέματα, οι οριογραμμές. Το βουνό μπαίνει σε ένα καθεστώς προστασίας και εποπτείας…».
Παίρνοντας το λόγο, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Ρένα Καραλαριώτου, επεσήμανε, ανάμεσα στα άλλα:
«Έχουμε να κάνουμε πολύ δουλειά για τον Όλυμπο. Υπάρχει στενή συνεργασία με τον Δήμο Ελασσόνας. Θα κινηθούμε σε όλα τα επίπεδα, για τον Όλυμπο, για την προστιθέμενη αξία της περιοχής και των κατοίκων της. Ο Όλυμπος δεν διασπάται, πρέπει ενιαία να αντιμετωπιστεί. Η συζήτηση στην Υποεπιτροπή της Βουλής αφορά την ανάπτυξη του Ολύμπου. Το όχημα είναι ο Εθνικός Δρυμός. Έχω τις επιφυλάξεις μου για το εάν ο σημερινός Φορέας Διαχείρισης προστατεύει πραγματικά τον Όλυμπο. Δεν μπορεί αποσπασματικά ο καθένας να ενεργεί για τον Όλυμπο, που είναι εθνικό προϊόν. Πρότυπο για εμάς είναι η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, η ενδυνάμωση της Ελασσόνας, η διασύνδεση τουριστικού προϊόντος με τα τοπικά προϊόντα και η ενίσχυση του τοπικού πληθυσμού. Απαιτείται ένα σχέδιο ανάπτυξης, στα πλαίσια του αντίστοιχου προγράμματος Πίνδος, απαιτείται να γίνει μορφή διαπεριφερειακής εταιρικότητας. Δεν έχουμε τίποτε με την άλλη πλευρά. Πρέπει να παντρέψουμε τις δυο περιοχές…»

Add Comment