2012: 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Ελασσόνας

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Του Γιάννη Μουκίδη

Μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, και με μεγάλη συμμετοχή του κόσμου τελέσθηκε η καθιερωμένη Θεία Λειτουργία και η Δοξολογία για τον ερχομό του 2012, στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας, αλλά και στις άλλες εκκλησίες της περιοχής.
Στις θρησκευτικές εκδηλώσεις του κατάμεστου ναού, με τη παρουσία των τοπικών αρχών, χοροστάτησε ο εορτάζων σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσόνος κ. Βασίλειος, και συλλειτούργησαν μαζί του ο πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Ελασσόνος αρχιμανδρίτης π. Χαρίτων Τούμπας, ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Σπαρμού Ολύμπου αρχιμανδρίτης π. Νικάνωρ Παπανικολάου και ιερείς της περιοχής.


Ο κ. Βασίλειος, με αφορμή την έλευση του 2012, αναφέρθηκε στον τιμώμενο Άγιο και ευχήθηκε για μια «νέα φωτεινή, ειρηνική και ευλογημένη χρονιά, με υγεία για όλους, που θα σφραγίζεται από έργα αγάπης και προσφοράς».
Ο Ελασσονίτης ιεράρχης, πλαισιωμένος από τους αρχιμανδρίτες και ιερείς, ευλόγησε και έκοψε την Αγιοβασιλόπιτα του Μητροπολιτικού Ναού, τηρώντας το έθιμο.
Στο τέλος, αναφέρθηκε στο έτος – ορόσημο για την Ελασσόνα, στο 2012, όπου συμπληρώνονται 100 χρόνια από την απελευθέρωση της. Χαρακτηριστικά, ο κ. Βασίλειος τόνισε: «Οι αξίες της ζωής ούτε πωλούνται ούτε αγοράζονται. Σήμερα, απολαμβάνουμε το αγαθό της ελευθερίας. Κάτι που έδειχνε ακατόρθωτο, οι πρόγονοι μας το κατόρθωσαν και απελευθέρωσαν πριν 100 χρόνια την Ελασσόνα. Το 2012 είναι μια σημαντική χρονιά, χρονιά αφιερωμένη σε ένα μεγάλο και σημαδιακό γεγονός. Την απελευθέρωση της Ελασσόνας μας. Δεν πρέπει να μας λυγίζουν και να μας πτοούν δύσκολες καταστάσεις. Μέσα από την κρίση, μπορούμε να σταθούμε όρθιοι, με ελπίδα και αγώνα. Η  τοπική εκκλησία συνέβαλλε και προσέφερε στην απελευθέρωση της περιοχής. Και με την συνεργασία των τοπικών φορέων, δημιούργησε ένα μνημείο για να υπενθυμίζει σε όλους, στους κατοίκους της περιοχής μας, στους περαστικούς και στους επισκέπτες το σημαντικής αξίας για το έθνος γεγονός, και το πώς η Ελασσόνα ήταν η πρώτη πόλη που απελευθερώθηκε το 1912. Θα είναι ένα μνημείο πίστης, αγάπης, ελπίδας…».
Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου, στον προαύλιο χώρο του Μητροπολιτικού Ι.Ν., από τον σεβασμ. μητροπολίτη Ελασσόνας, ενώ η Φιλαρμονική του Δήμου Ελασσόνας παιάνιζε τον Εθνικό Ύμνο.
Στις πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις της Ελασσόνας παραβρέθηκαν:
ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γιώργος Πασχόπουλος, οι πρώην βουλευτές κ.κ. Ι. Παπαδημόπουλος, Βασ. Αγοράστης, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Τηλ. Γκαμπέτας, Χαρ. Τσιουβελακίδης, Φώτης Τζιόκας, οι πρόεδροι της ΚΕΔΕ κ. Αθ. Ζιώγας και της ΔΕΥΑΛΕ κ. Ι. Ράπτης, δημοτικοί σύμβουλοι, ο διοικητής του Α.Τ. Ελασσόνας κ. Πέτρος Μουταφίδης, ο πρώην δήμαρχος Ελασσόνας κ. Π. Χατζήνας, διευθυντές υπηρεσιών, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, εκπαιδευτικοί, και πολύς κόσμος.

Add Comment