Ανακοινώσεις Αντιπεριφερειάρχη Λάρισας Ρ. Καραλαριώτου

Στη χριστουγεννιάτικη γιορτή του 1ου ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Λάρισας ο  Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και η Αντιπεριφερειάρχης Λάρισας

Τη χαρά των Χριστουγέννων και το πραγματικό νόημα των Άγιων Ημερών που διανύουμε μετέδωσαν οι μαθητές του 1ου ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Λάρισας μέσα από τη γιορτή που πραγματοποίησαν χθες το πρωί, παρουσία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστού, της Αντιπεριφερειάρχη Λάρισας κ. Ρένας Καραλαριώτου και των οικογένειών τους.
Μέσα σε μία Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, οι μαθητές  παρουσίασαν θεατρικά δρώμενα, ποιήματα και τραγούδια και με το κέφι, τη ζωντάνια αλλά και τον ενθουσιασμό τους ενθουσίασαν τους γονείς και εντυπωσίασαν όλους τους παρευρισκόμενους.
Στον σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Αγοραστός επεσήμανε ότι «η Περιφέρεια Θεσσαλίας δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα τόσο σε σχολικές όσο και σε κοινωνικές υποδομές. Βεβαίως, διανύουμε μία πολύ δύσκολη εποχή, αλλά αντιστεκόμαστε με κάθε τρόπο στην επιχειρούμενη προσπάθεια να στρέψουν την κοινωνία κατά της κοινωνίας. Ο κοινωνικός ιστός πρέπει να παραμείνει συνεκτικός. Προς αυτή την κατεύθυνση, θα  είμαστε πάντα συμπαραστάτες στο έργο σας και μέσω τουΕΣΠΑ χρηματοδοτούμε τον εξοπλισμό των ειδικών σχολείων, τόσο στη Λάρισα όσο και ολόκληρη τη Θεσσαλία. Σήμερα, τα παιδιά του 1ου ΤΕΕ με την αισιοδοξία τους, μας έδωσαν ελπίδα. Είναι τα παιδιά που πρέπει να αγκαλιάσει όλη η κοινωνία. Είναι τα δικά μας παιδιά».
Με τη σειρά της η κ. Καραλαριώτου τόνισε χαρακτηριστικά: «Είναι για μένα μεγάλη τιμή  να παρευρίσκομαι σε μία τόσο σημαντική εκδήλωση. Εσείς τα παιδιά έχετε για εμάς τη μεγαλύτερη προτεραιότητα  και θέλω να γνωρίζετε ότι θα είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για να βοηθήσουμε το έργο σας με όποιο τρόπο μπορούμε.
Σε αυτή την εποχή της  οικονομικής κρίσης, θα αγωνιστούμε πιο σκληρά και με τους πόρους που διαθέτουμε   θα στηρίξουμε ακόμη περισσότερο τις κοινωνικές δομές.
Σας συγχαίρω όλους , εκπαιδευτικούς,  μαθητές αλλά και  γονείς, τόσο για το άψογο αποτέλεσμα της γιορτής που είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε σήμερα όσο και συνολικά για τη σημαντική προσπάθεια που καταβάλλετε από κοινού.

Το σχολείο σας βοηθάει αυτά τα τόσο αξιόλογα παιδιά να αναπτύξουν δεξιότητες που θα τα βοηθήσουν να σταθούν ανεξάρτητα και με αξιοπρέπεια στην κοινωνία».

Διανομή Τροφίμων σε απόρους από την Επιτροπή Φιλανθρωπικής Στήριξης της Π.Ε. Λάρισας

Με τη διανομή δεμάτων σε 170  άπορες οικογένειες της περιοχής, με αφορμή τις άγιες ημέρες των Χριστουγέννων, συνεχίστηκε η κοινωνική δράση της Αντιπεριφέρειας Λάρισας, μέσω της  Επιτροπής Φιλανθρωπικής Στήριξης που δημιουργήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας της Αντιπεριφερειάρχη Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου.
Παρά τις οικονομικές δυσκολίες που διέρχεται το εμπόριο, πολλές ήταν οι επιχειρήσεις που έσπευσαν να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της Επιτροπής και συνέδραμαν το φιλάνθρωπο της έργο, προσφέροντας τρόφιμα και διάφορα είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία στη συνέχεια διανεμήθηκαν σε συμπολίτες μας που χρήζουν βοήθειας.
Σε δήλωσή της η κ. Καραλαριώτου τόνισε χαρακτηριστικά: «Σε μία εποχή που πολλές οικογένειες αγωνιούν καθημερινά γιατί δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε καν τα στοιχειώδη αγαθά για το καθημερινό τραπέζι, καταβάλλουμε μία σημαντική προσπάθεια να ενισχύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας. Παρόλο που οι καιροί είναι δύσκολοι εμείς θα πρέπει να αποδείξουμε ότι η κρίση δεν άγγιξε την ψυχή μας».
Οι επιχειρήσεις που προσέφεραν είδη για το έργο της Επιτροπής είναι οι εξής: «Γαλακτοβιομηχανία Όλυμπος Α.Ε.», «Αντιπροσωπείες Τροφίμων – Κωνσταντίνος Λαμπρούλης Α.Ε.», «Μακαρόνια Μέλισσα – Κίκιζας», Συντεχνία Αρτοποιών Λάρισας, «Ελβάκ Α.Ε.», «Intercomm Foods», «Τυποποίηση Τροφίμων – ΣΕΦ Α.Ε.», «Carrefour Μαρινόπουλος» και «Μασούτης Διαμαντής Α.Ε.», τις οποίες η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας ευχαριστεί θερμά για τη σημαντική βοήθεια που προσέφεραν.

Διαφορές του τυριού ΄΄ΦΕΤΑ΄΄ από τα άλλα λευκά τυριά άλμης

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, ενόψει των χριστουγεννιάτικων αγορών, ενημερώνει τους καταναλωτές για τις διαφορές του παραδοσιακού μας με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης τυριού «ΦΕΤΑ» από τα άλλα λευκά τυριά άλμης που κυκλοφορούν στην αγορά.
Το τυρί με την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π) ΄΄ΦΕΤΑ΄΄ παράγεται από πρόβειο γάλα, στο οποίο προστίθεται και γίδινο γάλα μέχρι 30% κατά βάρος.
Οι φυσικοχημικές ιδιότητες που έχουν το πρόβειο και το γίδινο γάλα, τα διαφοροποιούν από το αγελαδινό  γάλα, γιαυτό και τα προϊόντα τους θεωρούνται υψηλής ποιότητας.
Τα τυριά που παράγονται από πρόβειο και γίδινο γάλα έχουν ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, δηλαδή γεύση, άρωμα, χρώμα, υφή και δομή, που τα κάνουν ξεχωριστά από τα άλλα είδη τυριών.
Το πρόβειο γάλα με την προσθήκη πυτιάς δίνει εξαιρετικό συνεκτικό πήγμα, το οποίο με την τεχνολογία της ΄΄ΦΕΤΑΣ΄΄ εξελίσσεται σε ένα τυρί κρεμώδες, που κόβεται εύκολα σε φέτες και είναι  εύγευστο.
Με την προσθήκη γίδινου γάλακτος μέχρι ποσοστό 30% του τελικού μείγματος βελτιώνεται η δομή και η υφή της φέτας, η γεύση γίνεται πιο πικάντικη και το άρωμα πιο χαρακτηριστικό.
Το γίδινο γάλα μόνο του δίνει τυρί σκληρό, με γεύση διαφορετική και δεν είναι η χαρακτηριστική της φέτας.
Το τυρί άλμης που παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα με την παραδοσιακή τεχνολογία της φέτας, είναι τυρί σκληρό που τρίβεται εύκολα, με γεύση ξινή και ελλιπή, χωρίς να αφήνει ευχάριστη αίσθηση στόματος μετά την κατάποση, όπως η φέτα, και χρώμα υποκίτρινο, ενώ της φέτας είναι λευκό, χιονάτο.
Το λευκό τυρί άλμης που παράγεται από αγελαδινό γάλα, κατά την ωρίμανση και συντήρηση του παθαίνει εύκολα αλλοιώσεις που δεν παρατηρούνται στη φέτα, όπως απορρόφηση άλμης και μαλάκωμα, λάσπισμα, έντονη γεύση πρωτεόλυσης και αποκρουστική οσμή.
Το αγελαδινό γάλα είναι εξαιρετικό για πολλά τυριά κυρίως σκληρά και ημίσκληρα.
Μία βασική διαφορά του τυριού ΄΄ΦΕΤΑ΄΄ από  τα άλλα λευκά τυριά άλμης είναι ο τρόπος  που αυτό αλατίζεται.
Τα λευκά τυριά άλμης τοποθετούνται σε άλμη αμέσως μετά το στράγγισμα , ενώ η φέτα μετά το ξηρό αλάτισμα.
Με το ξηρό αλάτισμα στην επιφάνεια της φέτας, το τυρί αλατίζεται βαθμιαία από έξω προς τα μέσα και όχι απότομα σε όλη του τη μάζα.
Έτσι το τυρί αναπτύσσει κανονικά τη γαλακτική του ζύμωση και προπαντός στην εσωτερική του μάζα, πριν φτάσει ακόμη το αλάτι εκεί.
Στην επιφάνεια της φέτας σχηματίζεται μια γλοιώδης ουσία, η οποία προέρχεται από διάφορα βακτήρια, ζύμες και μύκητες.
Τα ένζυμα των μικροοργανισμών αυτών διεισδύουν στη φέτα και προκαλούν τις υδρολύσεις που χρειάζονται για την ωρίμανσή της.
Έτσι ουσιαστικά η φέτα ωριμάζει από έξω προς τα μέσα, σε αντίθεση με τα άλλα λευκά τυριά, τα οποία ωριμάζουν συγχρόνως σε όλη τους τη μάζα.
Το προκαταρτικό αυτό στάδιο είναι ίσως το βασικότερο, για να αποκτήσει η φέτα την κρεμώδη πλούσια γεύση της και θεωρείται απαραίτητο, για να πάρει τα τυπικά της χαρακτηριστικά.
Τα χαρακτηριστικά του τυριού ΄΄ΦΕΤΑ΄΄ που αναφέρονται στη σχετική υπουργική απόφαση βάσει της οποίας αναγράφηκε στο μητρώο των Π.Ο.Π της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι:
Μέγιστη υγρασία 56%. Ελάχιστη λιποπεριεκτικότητα επί ξηρού 43%.
Μαλακό τυρί που μπορεί να κόβεται σε φέτες. Υφή συμπαγής με λίγες μηχανικές σχισμές. Χρώμα λευκό. Οπές καθόλου ή λίγες ακανόνιστες κατανεμημένες σε όλη τη μάζα. Γεύση λιπόλυσης, ευχάριστη, ελαφριά όξινη και πλούσιο άρωμα.
Τυριά που παράγονται από αγελαδινό γάλα ή από αιγοπρόβειο που στο μίγμα το αίγειο είναι πάνω από 30% απαγορεύεται να φέρουν το όνομα ΄΄ΦΕΤΑ΄΄.
Στα μέσα συσκευασίας που περιέχουν ΄΄ΦΕΤΑ΄΄ αναγράφονται υποχρεωτικά οι παρακάτω ενδείξεις: ΄΄ΦΕΤΑ΄΄, Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), τυρί, η επωνυμία και η έδρα του παραγωγού-συσκευαστή, το βάρος του περιεχομένου, η ημερομηνία παραγωγής. Οι παραπάνω ενδείξεις πρέπει να αναγράφονται και στα συνοδευτικά έγγραφα (τιμολόγια κ.λ.π) κατά την διακίνηση της ΄΄ΦΕΤΑΣ΄΄.
Ο καταναλωτής, όταν αγοράζει χύμα ΄΄ΦΕΤΑ,΄΄ να ελέγχει, αν του δίνεται ΄΄ΦΕΤΑ΄΄ ή άλλο τυρί άλμης.
Ιδιαίτερα, όταν στα καταστήματα μαζικής εστίασης παραγγέλνει ΄΄ΦΕΤΑ΄΄ ή χωριάτικη σαλάτα, να ελέγχει, αν το τυρί που του σερβίρεται είναι πραγματικά ΄΄ΦΕΤΑ΄΄.
Ο έλεγχος μπορεί να γίνει από την αναζήτηση των ενδείξεων των συσκευασιών, από τα παραστατικά έγγραφα, από την αναγραφή στον τιμοκατάλογο, αλλά και από τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που αναφέρθηκαν παραπάνω, όπως η γεύση, το άρωμα, η υφή, το χρώμα κλπ.
Η πρόταση για ανάγλυφη αναγραφή στοιχείων του τυροκομείου σε κάθε τεμάχιο του τυριού «ΦΕΤΑ» θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη του καταναλωτή και θα συμβάλει στην προστασία της ονομασίας «ΦΕΤΑ Π.Ο.Π.».

Συνεχίστηκε με το ρύζι  η δωρεάν διανομή τροφίμων σε φορείς της Π.Ε. Λάρισας

Με τη χθεσινή παράδοση και του  ρυζιού  στους δικαιούχους φορείς της Λάρισας συνεχίστηκε το πρόγραμμα της  Δωρεάν Διανομής Τροφίμων στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, ακολουθώντας  τα ζυμαρικά και τη γραβιέρα που είχαν διανεμηθεί πρόσφατα.
Στις αποθήκες του ΚΕΠΥΕΛ, παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Λάρισας κ. Ρένας Καραλαριώτου, οι εκπρόσωποι των δικαιούχων φορέων και ιδρυμάτων της Λάρισας, σε πρώτη φάση, παρέλαβαν περίπου 50 τόνους ρυζιού, τα οποία και στη συνέχεια θα διανείμουν στα 4.500 περίπου μέλη τους.
Στη χθεσινή παράδοση του ρυζιού παρευρέθηκε και ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Κ. Τζανακούλης, δεδομένου ότι η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Λάρισας βρίσκεται ανάμεσα στους φορείς της περιοχής που παραλαμβάνουν τα δωρεάν τρόφιμα για να τα διανείμουν σε άπορους συμπολίτες μας.
Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την ευθύνη για το νομό Λάρισας έχει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας.
Συνολικά σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας θα διανεμηθούν 235 τόνοι ρυζιού.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα  που βρίσκεται σε εξέλιξη, την ερχόμενη Τρίτη 20 Δεκεμβρίου, θα διανεμηθούν 160 τόνοι ρυζιού σε Ελασσόνα και Τύρναβο, ενώ την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου θα γίνει διανομή 25 τόνων στους δήμους Τεμπών και Φαρσάλων.
Θα πρέπει να αναφερθεί πως μέχρι στιγμής διατέθηκαν στους δικαιούχους φορείς 18 τόνοι γραβιέρα Κρήτης ΠΟΠ  και 323 τόνοι ζυμαρικά.
Το πρόγραμμα διανομής δωρεάν τροφίμων σε απόρους του νομού  Λάρισας, ξεπερνά φέτος κάθε προηγούμενο, αγγίζοντας τους 25.000 δικαιούχους μόνο στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας.
Πρόκειται για άπορα άτομα και συγκεκριμένα αυτά που έχουν πραγματική ανάγκη και γι΄αυτό τα κριτήρια για τη συμμετοχή είναι εισοδηματικά (ανάλογα με το ύψος της φορολογικής δήλωσης).
Όπως επεσήμανε σε δηλώσεις της η κ. Καραλαριώτου:  «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι  που μέσω του Προγράμματος Διανομής Τροφίμων, που υλοποιείται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και  την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, μας δίνεται η δυνατότητα να βοηθήσουμε  τους συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν πλέον δυσβάστακτα οικονομικά προβλήματα εξαιτίας της παρατεταμένης κρίσης. Άλλωστε, τα προϊόντα που θα διανεμηθούν είναι είδη πρώτης ανάγκης, απαραίτητα για το οικογενειακό τραπέζι  Προς αυτή την κατεύθυνση, τόσο η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, όσο κι εγώ  προσωπικά, θα στεκόμαστε πάντα στο πλευρό προσπαθειών που στόχο έχουν την ανακούφιση και την ενίσχυση συμπολιτών και συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη τη βοήθειά όλων μας. Στις δύσκολες εποχές που διανύουμε, η κοινωνική αλληλεγγύη είναι απαραίτητη. Γι΄αυτό κι εμείς  προσπαθούμε   να βοηθούμε τους συμπολίτες μας και ιδιαίτερα τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, με κάθε πρόσφορο μέσο».
Με τη σειρά του ο κ. Τζανακούλης τόνισε: «Οι καιροί είναι δύσκολοι και πάρα πολλές είναι πλέον οι κοινωνικές ομάδες που έχουν να αντιμετωπίσουν μία σκληρή οικονομική πραγματικότητα. Βρισκόμαστε εδώ για να εκπροσωπήσουμε τους φορείς του Δήμου Λαρισαίων που θα παραλάβουν τα τρόφιμα και να συνδράμουμε, αν χρειαστεί, στην όλη διαδικασία. Μέσω των κοινωνικών μας φορέων και του Κοινωνικού Παντοπωλείου, θα κάνουμε  ότι είναι δυνατόν για να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας. Η Αντιπεριφέρεια Λάρισας, με τη δωρεάν διανομή τροφίμων, προσφέρει σημαντικό έργο σε μία πραγματικά δύσκολη εποχή».
Από την πλευρά της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής παρευρέθηκαν ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας κ. Π. Καλφούντζος και η  υπεύθυνη υπάλληλος του προγράμματος κ  Γεωργία Γιωτοπούλου.
Οι φορείς της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας οι οποίοι παραλαμβάνουν τα τρόφιμα και στη συνέχεια τα διαθέτουν στα μέλη τους είναι οι εξής:
Ελληνική Μέριμνα-Παιδική Στέγη
Ιερός Ναός Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων
«Αριστεύς» Κέντρο Προστασίας ατόμων με αναπηρίες
“Αριστεύς” Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Λάρισας
Δημοτικό Γηροκομείο Λάρισας
Ηρακλείδιον- Αχίλλειον Γηροκομείο Αγιάς
«Έξοδος» Κέντρο θεραπείας εξαρτημένων ατόμων
Προοδευτικός Σύλλογος Τυρνάβου “ΕΛΠΙΣ”
Κέντρο Φροντίδας Ηλικιωμένων Παναγία Αρμενιώτισσα
ΞΕΝΩΝΑΣ ΓΙΑ 10 ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΛΑΡΙΣΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΕΣ
Ιερά Μητρόπολη Λάρισας
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων μαθητών με αναπηρίες
Σύλλογος Πολυτέκνων Λάρισας
Σύλλογος Πολυτέκνων Ελασσόνας
Σύλλογος Πολυτέκνων Φαρσάλων
Πανθεσσαλικός Σύλλογος Αναπήρων Πολιτών
Σύλλογος Καρκινοπαθών Λάρισας
Σύλλογος Νεφροπαθών “Ο ΑΓΙΟΣ ΑΧΙΛΛΕΙΟΣ”
Σύλλογος Κωφών & Βαρήκοων Θεσσαλίας
Σύλλογος Μονογονεϊκών οικογενειών Λάρισας
Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος ROM
ΔΗΜΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΤΕΜΠΩΝ
Δήμος Αγιάς
Δήμος Ελασσόνας(Ο.Κ.Π.Α.Π.)
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ MED “2BPARKS”

Συνεχίζονται οι εργασίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στο πλαίσιο της συμμετοχής της ως εταίρου στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα MED και συγκεκριμένα στο έργο με τίτλο “2BPARKS – Creative Sustainable Management, Territorial Compatible Marketing and Environmental Education to be Parks” που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και το Ελληνικό Δημόσιο, με σκοπό την ανάπτυξη μίας ολοκληρωμένης τοπικής πιλοτικής στρατηγικής για την προστασία, ανάδειξη και τουριστική αξιοποίηση της προστατευόμενης περιοχής της λίμνης Κάρλας. Το έργο 2BPARKS συνιστά το αποτέλεσμα μίας μακρόχρονης συνεργασίας της Περιφέρειας Βένετο (Ιταλία) με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και άλλους 9 φορείς από 7 χώρες της Ε.Ε. (Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Πορτογαλία, Σλοβενία), που μοιράζονται κοινά χαρακτηριστικά και αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα στον τομέα της διαχείρισης και ανάπτυξης προστατευόμενων περιοχών, γεγονός που τους οδήγησε στην ένωση των δυνάμεών τους για την προώθηση κοινών στρατηγικών.
Το έργο φιλοδοξεί να παρουσιάσει, μέχρι τα μέσα του 2013, εργαλεία και λύσεις που θα βοηθήσουν τους ΟΤΑ και τους φορείς διαχείρισης στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της έλλειψης ευαισθητοποίησης των πολιτών και των τοπικών φορέων σχετικά με τη σημασία των προστατευόμενων περιοχών, της μη αξιοποίησης επιτυχημένων διεθνώς εργαλείων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών και της αύξησης των πιέσεων που δέχονται οι προστατευόμενες περιοχές εξαιτίας της ύπαρξης διενέξεων μεταξύ των οικονομικών και κοινωνικών επιταγών και των αναγκών της περιβαλλοντικής προστασίας και ανάπτυξης. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Κώστας Αγοραστός, δήλωσε σχετικά: «Η περιοχή στην οποία παρεμβαίνουμε είναι η περιοχή προστασίας της Λίμνης Κάρλας. Μία νέα προστατευόμενη περιοχή της Θεσσαλίας και της χώρας, που φιλοξενεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα της χώρας – την ανασύσταση της λίμνης Κάρλας – και που αποτελεί πνεύμονα ζωής για ολόκληρη την περιφέρεια. Μία περιοχή, το μοντέλο ανάπτυξης της οποίας πρέπει να μελετήσουμε προσεκτικά σε συνεχή συνεργασία με τις Δημοτικές Αρχές, τον Φορέα Διαχείρισης, τις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και την Επιχειρηματική Κοινότητα. Μία περιοχή για την οποία καλούμαστε να αποδείξουμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε και μπορούμε να βρούμε τη χρυσή τομή για να τη μετατρέψουμε σε περιοχή-μοντέλο ισορροπίας της βιοποικιλότητας, της ποιότητας ζωής και του εναλλακτικού τουρισμού.»

Add Comment