Τιμή στα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

ΜΗΝΥΜΑΤΑ, ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ

Του Γιάννη Μουκίδη

Μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης και περισυλλογής, αλλά και με μηνύματα προς κάθε αποδέκτη, η Ελασσόνα τίμησε τα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, στην καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης που διοργάνωσε η Ένωση Ποντίων Επαρχίας Ελασσόνας.
Αρχικά, στον ιερό ναό Αγίου Σπυρίδωνος Ελασσόνας τελέσθηκε Θεία Λειτουργία και το Μνημόσυνο των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, όπου συλλειτούργησαν οι πρωτοπρεσβύτεροι π. Αλέξανδρος Ρουμπιές και π. Γεώργιος Κοντοτάσιος.
Στη συνέχεια, κλήρος, αρχές και κόσμος κατευθύνθηκαν στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας, εκεί όπου βρίσκεται το παρεκκλήσι του Αγίου Ευγενίου και το μνημείο των Ποντίων. Ακολούθησε τρισάγιο στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας και κατάθεση στεφάνων.

Μιλώντας το μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ποντίων Επαρχίας Ελασσόνας Σταύρος Σαχινίδης, αφού αρχικά «κατέθεσε» επιλεκτικά μαρτυρίες από άτομα που έζησαν την τραγωδία της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου, υπογράμμισε χαρακτηριστικά:
«Οι νεότεροι αντλούν δυνάμεις από τις ρίζες και τις παραδόσεις μας και συνειδητοποιούν πως ο θάνατος της ιστορικής μνήμης είναι η λήθη. Θα διδάσκονται να επαγρυπνούν όσο οι γείτονες μας τεντώνουν το σχοινί. Δυστυχώς και σήμερα συνεχίζουν να μας προκαλούν με τις ακραίες θέσεις και απόψεις τους για το Αιγαίο και το Κυπριακό. Η τραγωδία από τη μεριά μας είναι ότι αναμασάμε συνθήματα κενά από κάθε περιεχόμενο και ουσιαστικό μέτρο και δεν πήραμε «χαμπάρι» τι κάνουν στην πράξη σε βάρος μας οι γείτονες. Η εθνική μας αποδόμηση δεν θα είναι αποτέλεσμα τόσο της πρακτικής των Τούρκων όσο της δικής μας μυωπικής και άτονης αντιμετώπισης των εθνικών υποθέσεων και θεμάτων.

[wpg_thumb]

Δυστυχώς οι κυβερνήσεις μας επιμένουν σε μία υποτιθέμενα Ελληνοτουρκική φιλία και…κάνουν κουμπαριές και χορεύουν ζεμπεκιές και καταθέτουν στεφάνια στο μνημείο του σφαγέα Κεμάλ Ατατούρκ. Οι υπουργοί μας προσπαθούν να κατακρεουργήσουν την Ιστορία μας σε σχολικά βιβλία.
Σήμερα, με την απόσταση που δίνει ο χρόνος, η τρίτη Γενιά των προσφύγων βλέπει στοχαστικά και με κριτική διάθεση εκείνα τα εφιαλτικά χρόνια. Τότε που απλοί άνθρωποι χωρίς σπουδές και μόρφωση θυσίασαν χωρίς δεύτερη σκέψη τη ζωή τους, εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, έπαιρναν τα βουνά και αργότερα τους δρόμους της προσφυγιάς. Τότε που η πίστη στην Ελλάδα και την Εκκλησία ήταν η φωνή του Θεού. Όσοι μείνανε ζωντανοί, σ΄ αυτή την πίστη το χρωστάνε…».

Ακολούθησε από την παραδοσιακή Χορωδία της Ένωσης Ποντίων Επαρχίας Ελασσόνας(με υπεύθυνη την Μάγδα Αθανασιάδου) η ερμηνεία επιλεγμένων επίκαιρων τραγουδιών του Πόντου.

Στη λιτή εκδήλωση μνήμης παρευρέθηκαν:

Ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΕΛ Ανέστης Σερετίδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Κώστας Καραγιάννης και Αναστάσιος Γκατζιούρας, ο διοικητής του Α.Τ. Ελασσόνας Πέτρος Μουταφίδης, εκπρόσωποι συλλόγων της περιοχής, ο «οικοδεσπότης» πρόεδρος Κώστας Νίκου και σύσσωμο το Δ.Σ. της Ένωσης Ποντίων Επαρχίας Ελασσόνας, μέλη Ποντιακών συλλόγων της ευρύτερης περιοχής και αρκετός κόσμος.

Add Comment