«Διάλεξη Αποστόλου σε Μπαργιώτα για κρασί και τσίπουρο. Καμία απολύτως σαφής απάντηση»
Διάλεξη περί φορολογικού καθεστώτος σε κρασί και τσίπουρο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η σημερινή γενικόλογη απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Αποστόλου, σε συγκεκριμένες, επίμονες ερωτήσεις που του έθεσε ο βουλευτής Λάρισας με το Κίνημα Αλλαγής, κ. Κώστας Μπαργιώτας, σχετικά με την κυβερνητική δέσμευση για μείωση του φόρου στο κρασί και την διαφαινόμενη –από τα λεγόμενα του ίδιου του Υπουργού στον Τύρναβο- αύξηση της φορολογίας στο τσίπουρο από 0,57 επιμένω σε 6 ευρώ το λίτρο. «Καλές είναι οι διαλέξεις περί φορολογικών όρων, αλλά θέλουμε πολιτικές δεσμεύσεις και πολιτικές απαντήσεις» ήταν η πρώτη απάντηση του βουλευτή.
Μάλιστα, ενώ ο Υπουργός αρχικά αμφισβήτησε τα όσα είπε πρόσφατα στον Τύρναβο, αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί μετά την τοποθέτηση του κ. Μπαργιώτα, ο οποίος είπε συγκεκριμένα: «Αν μου επιτρέψει ο Πρόεδρος στο τέλος και μου δώσει ένα λεπτό, θα βάλω από τον υπολογιστή μου να ακουστεί το ηχητικό απόσπασμα, το οποίο υπάρχει και έχει δημοσιευθεί. Θα καταθέσω αντ’ αυτού την απομαγνητοφώνηση, η οποία έχει δημοσιευθεί στην εφημερίδα και δεν έχει διαψευστεί… Καλή είναι η διάλεξη περί καθεστώτος, αλλά στα δύο κύρια ερωτήματα τι θα κάνετε με το τσίπουρο και τι θα κάνετε με τον έρημο τον ειδικό φόρο στο κρασί, ο οποίος καταστρέφει τα μικρά οινοποιεία, δεν απαντήσατε ούτε καν πλησιάσατε στην απάντηση. Η αναφορά σας στην αύξηση -και τώρα το είπατε- με τον ίδιον τρόπο είναι δεδομένη. Κατ’ αρχήν, είπατε μεταξύ άλλων και το λέτε και σήμερα ότι όσον αφορά το φορολογικό καθεστώς πρέπει, για να ελεγχθεί το λαθρεμπόριο, να αυξηθεί ο φόρος. Δεν έχει γίνει ξανά ποτέ στον κόσμο. Όταν αυξάνεται ο φόρος και, μάλιστα, οξέως -από 0,57 επιμένω σε 6 ευρώ το λίτρο- αυτό που βλέπουμε είναι αύξηση του λαθρεμπορίου είτε είναι κρασί είτε είναι καύσιμα είτε είναι τσιγάρα».
Και συνέχισε: «Οι ίδιοι οι διημεράδες έχουν καταθέσει προτάσεις, μεταξύ των οποίων δέχονται αύξηση της φορολογίας ενδιάμεσα, αλλά ζητούν και κίνητρα. Για πρώτη φορά ο Τύρναβος είναι περιοχή, η οποία είναι και στο «Leader», για να πω ένα παράδειγμα. Εκεί θα μπορούσατε να είχατε δώσει κίνητρα για τη δημιουργία μικρών μονάδων απόσταξης με παραδοσιακούς όρους, με διασφάλιση του παραδοσιακού και της ποσότητας, για να μπορέσουμε να περάσουμε σ’ ένα είδος μεταποίησης του παραδοσιακού προϊόντος αναβαθμισμένης, η οποία και έλεγχο παραγωγής θα έχει και έλεγχο ποιότητας θα έχει και ένα καθεστώς φορολογικό ευνοϊκό για τους μικρούς παραγωγούς και της εξαιρετικής ποιότητας. Αντ’ αυτού, όμως, αρχίζουμε να μιλάμε για φορομπηχτικές τακτικές, οι οποίες δεν οδηγούν πουθενά. Έμαθα από τους φίλους μου στον Τύρναβο χθες ότι, εκτός από την πανωλεθρία της φέτας, του προγράμματος για την προώθηση της φέτας στις τρίτες χώρες, επέρχεται πανωλεθρία και στο ανάλογο πρόγραμμα για το κρασί. Το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση της οινικής παραγωγής, του οίνου, σε τρίτες χώρες οδεύει στην ίδια καταστροφή που οδεύει και η φέτα».
Η θολή και ασαφής απάντηση του Υπουργού ήταν: «Εγώ θέλω να επιμείνω σ’ αυτό που σας είπα, ότι έχουμε ένα πρόβλημα μπροστά μας, στο οποίο προστίθεται και η σύσταση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ. Το ξέρετε για τη συγκεκριμένη σύσταση 17 που υπάρχει, που λέει ότι ιδιαίτερα για τους διήμερους το χύμα τσίπουρο είτε θα διακινείται με φορολογικά στοιχεία είτε δεν θα διακινείται καθόλου. Γι’ αυτό, λοιπόν, υπάρχει και η υποχρέωση της χώρας μας. Δεν θέλετε να τα κουβεντιάζετε, αλλά επιτρέψτε μου να σας πω ότι όταν ως Υπουργός Γεωργίας επισκέπτομαι περιοχές και συναντιέμαι με εκπροσώπους του χώρου είναι λογικό να συζητάμε και πρέπει να αρχίσουμε να συζητάμε τα προβλήματά τους. Για εμάς, επαναλαμβάνω, δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα αυτή την ώρα ούτε στα προαπαιτούμενα ούτε στις αποφάσεις μας, αλλά από την ώρα που έρχονται άλλοι και το βάζουν, η συζήτηση πρέπει να γίνεται. Γιατί; Διότι αντιλαμβάνεστε και εσείς ότι οι οργανωμένοι αποσταγματοποιοί, που πληρώνουν 12 ευρώ φόρο, την ίδια ώρα επικαλούνται τι θα γίνει με τον ανταγωνισμό που υπάρχει με τους άλλους, οι οποίοι πληρώνουν 0,57 λεπτά φόρο. Τι θα γίνει με τη διακίνηση του χύμα τσίπουρου που υπάρχει; Εγώ σας προκαλώ. Εσείς θα μπείτε σ’ αυτή τη διαδικασία, όταν θα έρθει; Γιατί εμείς έχουμε ήδη αποφασίσει ότι όταν θα οριστεί η δικάσιμος –γιατί περί αυτού πρόκειται- θα κουβεντιάσουμε και βεβαίως και μαζί σας. Εσείς τι απαντάτε σ’ αυτούς αυτήν την περίοδο που βάζουν αυτό το πρόβλημα;… Επειδή εγώ δεν θέλω να ξεφεύγω, βάλατε το θέμα του κρασιού. Είναι μια δέσμευση, η οποία ισχύει. Ισχύει, βεβαίως, όταν δημιουργηθούν προϋποθέσεις τέτοιες που δεν θα μας δημιουργήσουν προβλήματα».