Χαρακόπουλος στον Τύρναβο: Άμεσα μέτρα για κατάρρευση τιμών στο γάλα!

· Κατέθεσε 2 συγκεκριμένες προτάσεις

«Τα πράγματα στην κτηνοτροφία ποτέ δεν ήταν ιδανικά. Ποτέ, όμως, δεν ήταν και στην τραγική κατάσταση που είναι σήμερα. Στο χώρο του γάλακτος δραστηριοποιούνται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και επιδιώκουν παντί τρόπω, με θεμιτά και αθέμιτα μέσα, να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους. Το πέτυχαν στο αγελαδινό γάλα με την απελευθέρωση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος» τόνισε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά την ομιλία του στην Πανθεσσαλική συνάντηση κτηνοτρόφων που συγκάλεσε η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας στον Τύρναβο για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κτηνοτροφία με την κατάρρευση των τιμών στο γάλα. 
«Η τότε αντιπολίτευση, που έλεγε ότι θα επαναφέρει το φρέσκο γάλα στις 5 ημέρες, απελευθέρωσε τη διάρκεια ζωής πλήρως και σήμερα είναι αορίστου διάρκειας» επισήμανε ο κ. Χαρακόπουλος και συνέχισε «τον τελευταίο καιρό, τα οικονομικά αυτά συμφέροντα επιδιώκουν με αθρόες εισαγωγές, να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους και στο πρόβειο γάλα.
Για να πάρουμε επίσημες απαντήσεις για το θέμα υπέβαλα ερώτηση στον αρμόδιο Υπουργό, τον κ. Αποστόλου, ζητώντας να απαντήσει στα εξής καίρια ερωτήματα: Δικαιολογούνται οι μειώσεις των τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα, που οφείλονται και τι προτίθεται να κάνει. Στην πολυσέλιδη απάντησή του μας ενημέρωνε ότι οι τιμές καθορίζονται βάσει προσφοράς και ζήτησης και ότι υπάρχουν αδυναμίες στους ελεγκτικούς μηχανισμούς σε προσωπικό και πόρους. Επειδή πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για να υπάρξει αποτέλεσμα, επανήλθα, λοιπόν, με νέα ερώτηση που κατέθεσα στη Βουλή, μετά από ενημέρωση που είχα από την Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας και το Συνεταιρισμό Αιγοπροβατοτρόφων Ελασσόνας “Γάλα Ελαςς”. Ζητώ από την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ να μας απαντήσει, αφού επικαλείται αδυναμία των ελεγκτικών μηχανισμών, αν έχουν προσληφθεί κτηνίατροι ή ελεγκτές, τα τρία τελευταία χρόνια, καθώς τα στοιχεία δείχνουν προσλήψεις στο δημόσιο πλέον των 21.000, ενώ λόγω μνημονίου θα έπρεπε να γίνεται 1 πρόσληψη για κάθε 4 αποχωρήσεις. Και αν όχι, γιατί; Αιτήθηκε το ΥΠΑΑΤ προσλήψεις κτηνιάτρων και ελεγκτών και πόσοι είναι αυτοί;».
Για το θέμα της φέτας ο Θεσσαλός πολιτικός σημείωσε ότι «η φέτα δεν μπορεί να παραχθεί με εισαγόμενο γάλα. Υπάρχει έντονη φήμη και καταγγελίες από την Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας ότι με εισαγόμενο γάλα παράγεται λευκό τυρί το οποίο εξάγεται και, κάπου στην πορεία για τα ευρωπαϊκά ράφια, “βαφτίζεται” φέτα. Με αυτόν τον τρόπο συμπιέζεται η τιμή στο γάλα των κτηνοτρόφων και απειλείται σήμερα η βιωσιμότητά τους. Στο δεύτερο σκέλος της παραπάνω ερώτησης, λοιπόν, ζητώ να μάθω αν η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ προτίθεται να εξετάσει τη δυνατότητα απαγόρευσης παραγωγής ΠΟΠ σε όσους εισάγουν πρόβειο γάλα, έτσι ώστε να αποτραπεί η δυνατότητα εξαγωγής λευκού τυριού ως φέτα. Σε άλλες χώρες με τυριά ΠΟΠ, όπως αναφέρθηκε, αυτό γίνεται για την πλήρη προστασία τους από τέτοια φαινόμενα νοθείας».
Καταλήγοντας ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε: «Στην πολιτική πολλές φορές οδηγούμαστε σε σταυροδρόμι επιλογών. Ο δρόμος που διαλέγουμε καθορίζει την πολιτική μας διαδρομή. Δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας μιλώντας για σπόνσορες πολιτικών αλλά και πολιτικών δυνάμεων. Νομίζω πως με τις επιλογές μου έχω αποδείξει ότι στηρίζω και υπηρετώ τα συμφέροντα των παραγωγών».

Add Comment