Οι Οικολόγοι Πράσινοι υπέρ της απλής αναλογικής και στην αυτοδιοίκηση

Υπέρ της απλής αναλογικής και στους δύο βαθμούς της αυτοδιοίκησης, που αποτελεί και πάγια θέση των Οικολόγων Πράσινων, τάχθηκε ο Νίκος Πουτσιάκας στην τοποθέτηση του στο κοινό συνέδριο της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ που διεξήχθη στις 18 και 19 Απριλίου 2018 στην Αθήνα.
Ο Νίκος Πουτσιάκας είναι επικεφαλής της παράταξης «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ», περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας και μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων. Στην παρέμβαση του, επέμεινε ότι η απλή αναλογική μπορεί να συμβάλλει στον ουσιαστικό εκδημοκρατισμό των τοπικών λειτουργιών (βεβαίως υπό προϋποθέσεις που μένει να συζητηθούν).
Αντέκρουσε  δε τις αντίθετες -και ελλειμματικά δημοκρατικές- απόψεις περί ακυβερνησίας που εκφράστηκαν από δυνάμεις του πολιτικού κατεστημένου, που υποκρύπτουν επιλογές για ανεμπόδιστη εφαρμογή μονομερών αποφάσεων, συνήθως προς όφελος προνομιούχων ομάδων και ατομικών συμφερόντων.
Ο Νίκος Πουτσιάκας αναφέρθηκε στη θετική πρόβλεψη του νομοσχεδίου για τη θέσπιση δημοψηφισμάτων, αλλά άσκησε κριτική για την ατολμία ουσιαστικών τομών. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στην απουσία προτάσεων για το εμβληματικό τομέα της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, που μπορεί να είναι μία πραγματική διέξοδος για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ανάπτυξη συλλογικής δράσης. Επισήμανε επίσης ότι για το μείζον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη μέσων αντιμετώπισης της από την αυτοδιοίκηση. Έκρουσε ακόμη τον κώδωνα του κινδύνου για μια πιθανή αποδυνάμωση του αυτοδιοικητικού κυττάρου που είναι τοπικές κοινότητες και απαίτησε το ακριβώς αντίθετο, την πραγματική ενδυνάμωση και αναζωογόνησή τους.
Επέμεινε, τέλος, στη θέσπιση κανόνων τοπικής και περιφερειακής διακυβέρνησης που θα διασφαλίζουν όρους βιώσιμης ευημερίας στους πολίτες και θα οδηγήσουν σε μία πραγματική και δίκαιη πρόοδο της κοινωνίας.

Add Comment