Κ. Μπαργιώτας: Εμπόδιο στην πρόσβαση σε ιατρούς του ΕΟΠΠΥ η έγκριση παραπομπής

«Η κυβέρνηση καταστρέφει μεθοδικά και τον ρόλο του ΕΟΠΠΥ και την ΠΦΥ»

«Ο Υπουργός Υγείας αποφάσισε ξαφνικά πως επισκέψεις σε συμβεβλημένους ειδικούς ιατρούς δεν θα μπορούν να πραγματοποιηθούν δωρεάν, εάν δεν προϋπάρχει η έγκριση παραπομπής από οικογενειακό ιατρό των δημόσιων δομών. Το λεγόμενο gatekeeping εφαρμόζεται προφανώς ως προαπαιτούμενο. Υποτίθεται πως θα αφαιρέσει χρήματα από τους «κακούς» ιδιώτες. Στην πραγματικότητα, όμως, στερεί υπηρεσίες από τους ασθενείς, αφού θέτει ανυπέρβλητα εμπόδια στη δωρεάν, ελεύθερη πρόσβαση τους σε θεράποντα ειδικό ιατρό του ΕΟΠΥΥ. Ξαφνικά, οι ελλιπέστατες υπηρεσίες οικογενειακού γιατρού της ΠΦΥ θα βρεθούν εν μια νυκτί με ένα ακόμη δυσβάστακτο, αχρείαστο γραφειοκρατικό βουνό.
Όλα αυτά, τη στιγμή που σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2016 σχεδόν διπλασιάστηκε, σε σύγκριση με το 2015, το ποσοστό των φτωχών Ελλήνων που, ενώ είχαν ανάγκη για εξετάσεις ή θεραπεία, δεν απευθύνθηκαν για οικονομικούς λόγους σε υπηρεσίες υγείας.
Βροντοφωνάζαμε κατά την ψήφιση του ν. 4486/2017 ότι το σύστημα της ΠΦΥ θα αποτύχει. Η αποτυχία της «λειτουργίας» των Το.ΜΥ είναι δεδομένη και παταγώδης. Η παρούσα Απόφαση είναι η ταφόπλακα της ΠΦΥ. Η κυβέρνηση όλο και πιο καθαρά μεροληπτεί υπέρ ενός προνοιακού συστήματος υγείας. Όποιος χρειάζεται από εδώ και πέρα καρδιολόγο, για παράδειγμα, έχει δυο επιλογές: ή θα πρέπει να απευθυνθεί στον ιδιωτικό τομέα που σήμερα πανηγυρίζει – όλο και περισσότεροι Έλληνες οδηγούνται στην πόρτα του- ή θα στοιβαχθεί στις εφημερίες των νοσοκομείων. Αξιόπιστη λειτουργία σε πραγματικό χρόνο, με δεδομένη την κατάρρευση των κρατικών δομών ΠΦΥ, απλώς δεν μπορεί να υπάρξει. Συνταξιούχοι και μισθωτοί εξαναγκάζονται να πληρώνουν διπλά. Τις ιδεοληψίες του Υπουργείου με τις εισφορές τους και το γιατρό και τα φάρμακά τους από την τσέπη τους. Ο κυνισμός είναι απίστευτος. Προκειμένου να «βγει» η αξιολόγηση, ο λογαριασμός πηγαίνει στα συνήθη υποζύγια.
Είμαστε υπέρ ενός συστήματος ανοικτής πρόσβασης με ενοποιημένες υπηρεσίες υπό τον αυστηρό, δημόσιο έλεγχο του ΕΟΠΠΥ. Δυστυχώς, η κυβέρνηση καταστρέφει μεθοδικά και τον ρόλο του ΕΟΠΠΥ και την ΠΦΥ».

Κώστας Μπαργιώτας
Βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη
Υπεύθυνος του τομέα υγείας

«Η Ελλάδα παρατηρητής σε μεγάλη συνεργασία του CERN με βαλκανικές χώρες»

Η Ελλάδα είναι ιδρυτικό μόνιμο κράτος-μέλος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών-CERN στη Γενεύη Ελβετίας, από το 1954. Το CERN, πέρα των προγραμμάτων βασικής έρευνας στην πυρηνική και σωματιδιακή φυσική, έχει αναπτύξει, μεταξύ άλλων, καινοτομικές εφαρμογές στην Ιατρική για την διάγνωση και καταπολέμηση του καρκίνου. Μία εξαιρετική εφαρμογή είναι η ανάπτυξη επιταχυντικού συστήματος για τη θεραπεία του καρκίνου με δέσμη πρωτονίων ή άλλων ιόντων, η οποία έχει αποβεί σωτήρια για τη θεραπεία των ασθενών. Η αναίμακτη θεραπεία αυτή έχει εξαιρετικά αποτελέσματα σε πρωτογενή καρκίνο, όπου το μεγαλύτερο ποσοστό της ενέργειας των σωματιδίων πηγαίνει μόνον στον κακοήθη όγκο και τον καταστρέφει παντελώς. Τέτοιες υποδομές λειτουργούν ή βρίσκονται υπό αγορά ή κατασκευή σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο.
Πρόσφατα στο CERN (Οκτώβριος 2017), δημιουργήθηκε μια κίνηση- συνεργασίας κυρίως βαλκανικών κρατών με την επωνυμία South Eastern Europe, προκειμένου να ενισχυθούν οι βαλκανικές χώρες σε θέματα υψηλής τεχνολογίας. Η Ελλάδα στην κίνηση αυτή, αν και παρευρέθηκε δεν θέλησε να γίνει μέλος της συνεργασίας και παραμένει παρατηρητής! Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να κατασκευαστούν μεγάλες τεχνολογικές υποδομές επιταχυντικών συστημάτων με την Ελλάδα να είναι απούσα από τη διεκδίκηση. Προφανώς, όλες οι βαλκανικές χώρες μάχονται πού θα εγκατασταθεί η υποδομή αυτή, εφόσον η Ελλάδα έχει βγεί από την διεκδίκηση αυτή.
Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κ.κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου, Λεωνίδας Γρηγοράκος και Κωνσταντίνος Μπαργιώτας ρωτούν τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και τον Υπουργό Υγείας,
1) γιατί η Ελλάδα, ως ιδρυτικό μέλος του CERN, δεν διεκδικεί να αναλάβει την εγκατάσταση της υποδομής αυτής στη χώρα μας και να δημιουργηθεί ένα κέντρο αριστείας για υψηλή τεχνολογία και ιατρική θεραπεία του καρκίνου διεθνούς και 2) αν προτίθενται να προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για τη διεκδίκηση της υποδομής αυτής, τη στιγμή μάλιστα που στα προγράμματα αυτά ανάπτυξης επιταχυντικών συστημάτων του CERN συμμετέχει το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο – ΕΜΠ, το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Παν/μίου Πατρών, το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Δημοκρίτειου Παν/μίου Θράκης, το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, η Ιατρική Σχολή του Παν/μίου Θεσσαλίας, χωρίς να παραγνωρίζεται η εμπειρία και τεχνογνωσία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

«Μετά το ΚΕΕΛΠΝΟ, λάθος και τα στοιχεία για τη φαρμακευτική δαπάνη από το Υπουργείο Υγείας;»

Μετά την πρωτοφανή αναγνώριση του «λάθους» του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, κ. Πολάκη, για το ύψος του ελλείμματος στο ΚΕΕΛΠΝΟ, φαίνεται ότι για δεύτερη φορά το Υπουργείο Υγείας κάνει λάθος υπολογισμούς. Προ μηνών, η πολιτική ζωή του τόπου βυθίστηκε στη σκανδαλολογία, όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και σύσσωμος ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛ. υιοθέτησαν τις καταγγελίες ενός μάρτυρα ότι το δημόσιο ζημιώθηκε με 23 δις ευρώ από την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης και από την Novartis με 3 δις ευρώ για το διάστημα 2000-2010. Καθημερινά ακούμε διαφορετικές εκδοχές για το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης και η κυβέρνηση αρνείται να προβεί σε στοιχειοθέτηση των αριθμών που εκτοξεύει. Αυτή τη φορά, δημοσιογραφική έρευνα της εφημερίδας «Καθημερινή» καταδεικνύει με στοιχεία ότι ο ισχυρισμός της κυβέρνησης είναι ένα ακόμη ψέμα. Βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ρωτούν τον Υπουργό Υγείας πως αντικρούει τα στοιχεία από τους εθνικούς λογαριασμούς της ενδεκαετίας 2000-2010, του ΟΟΣΑ και της Efpia, που είδαν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας και αμφισβητούν την «πολάκεια» αριθμητική.
Το εύλογο ερώτημα που γεννάται είναι ποιο είναι το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης στην τριετία που κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα «…αυξήθηκαν αλλά ονομαστικά έμειναν ως δημόσιες δαπάνες στα ίδια επίπεδα διότι εκτινάχθηκαν οι επιστροφές της βιομηχανίας που όταν ξεπερνιέται ένα επίπεδο πρέπει να πληρώνει τη δαπάνη… Ταυτόχρονα αυξήθηκαν και οι νοσοκομειακές πωλήσεις… Ο όγκος των φαρμάκων δεν μειώθηκε μέχρι σήμερα. Το 2008 είχαμε 97,5 εκ συσκευασίες σε νοσοκομειακά φάρμακα και 468,8 εκ. σε εξωνοσοκομειακά φάρμακα. Το 2016 έχουμε 94 εκ συσκευασίες σε νοσοκομειακά φάρμακα και 453 εκ συσκευασίες σε εξωνοσοκομειακά (στοιχεία ΕΟΦ)».
Τη στιγμή που η διείσδυση των γενοσήμων υποχωρεί αντί να αυξάνει, η ιδιωτική δαπάνη αυξάνει σταθερά επιβαρύνοντας χαμηλοσυνταξιούχους και μισθωτούς και με νόμο (4512/2018) καταργείται η επιτροπή τιμολόγησης φαρμάκου του ΕΟΦ, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να συκοφαντήσει τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ που ήλεγξαν τη φαρμακευτική δαπάνη, παρά τις λυσσώδεις αντιδράσεις συντεχνιών και φαρμακευτικών εταιρειών. Αποσιωπά, βεβαίως, τις ευθύνες των κυβερνήσεων που συμμετείχαν οι σημερινοί του Υπουργοί, ο κ. Καμμένος και ο κ. Παπαγγελόπουλος, όπως και το γεγονός ότι, την περίοδο που η χώρα κινδύνευε με χρεοκοπία, «έκανε πλάτες» στις φαρμακευτικές εταιρείες, ζητούσε αύξηση της ήδη παράλογης δαπάνης και αντιδρούσε σε όλες τις μεγάλες αλλαγές (ηλεκτρονική συνταγογράφηση, παρατηρητήριο τιμών, ενίσχυση του ρόλου και της διαφάνειας στον ΕΟΦ, ίδρυση του ΕΟΠΠΥ).

«Κίνδυνος «νομικοποίησης» της άσκησης της ιατρικής από την εγκύκλιο Χουλιαράκη»

Σοβαρές αλλαγές σε ό,τι αφορά τις επιδικασμένες αστικές αποζημιώσεις σε βάρος νοσοκομείων του ΕΣΥ δρομολογεί η από 18/01/2018 εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών, που υπογράφει ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Χουλιαράκης. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, πλέον σε περιπτώσεις βαριάς ιατρικής αμέλειας στα νοσοκομεία, οι αποζημιώσεις θα καταλογίζονται στους γιατρούς του ΕΣΥ από το Ελεγκτικό Συνέδριο και τις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες και όχι στο δημόσιο νοσοκομείο, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Η εγκύκλιος έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους νοσοκομειακούς γιατρούς, οι οποίοι τονίζουν πως οι πενιχροί μισθοί τους δεν επιτρέπουν την πληρωμή ασφαλίστρων και πολύ περισσότερο αποζημιώσεων.
Ιατρικά σφάλματα (medical malpractice) γίνονται στα νοσοκομεία όλου του κόσμου. Στην Ελλάδα υποχρεωτική είναι, πρακτικά, η ασφάλιση στον ιδιωτικό τομέα. Αντίθετα, στις περισσότερες χώρες (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία) η ασφάλιση είναι υποχρεωτική, ενώ υπάρχουν χώρες, όπως η Ολλανδία, που δεν επιβάλλεται από το νόμο, αλλά από τα ίδια τα νοσοκομεία. Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι στις χώρες αυτές τείνει να επικρατήσει ως κριτήριο επιμελούς ή μη ιατρικής συμπεριφοράς η αναγωγή στα standards του ιατρικού επαγγέλματος, δηλαδή στο σύνολο των προδιαγραφών ποιότητας στις οποίες πρέπει να ανταποκρίνεται σε ορισμένη περίπτωση η παροχή των ιατρικών υπηρεσιών. Επίσης, στις χώρες αυτές έχει θεσμοθετηθεί και λειτουργεί αναγκαστική προδικαστική διαδικασία σε περίπτωση ιατρικού λάθους, της οποίας επιλαμβάνεται συμβούλιο εμπειρογνωμόνων που απαρτίζεται από γιατρούς εγνωσμένου κύρους, και έτσι προστατεύεται και ο ασθενής από αμελή ιατρική συμπεριφορά, αλλά και ο γιατρός από «βιομηχανία αγωγών και μηνύσεων».
Επιπλέον, στις χώρες αυτές οι γιατροί αμείβονται με υψηλούς μισθούς, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στην πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση της ασφάλισης, και στις περισσότερες περιπτώσεις τα Δημόσια Ευρωπαϊκά Συστήματα Υγείας αναλαμβάνουν τη μέριμνα και τη δαπάνη της ασφάλισης. Αντίθετα, στο ΕΣΥ δεν υπάρχουν standards (οι γιατροί παλεύουν μόνοι με αυταπάρνηση να κρατήσουν όρθια τα νοσοκομεία) ούτε θεσμικό πλαίσιο που να διασφαλίζει τόσο τα δικαιώματα και την ασφάλεια των ασθενών όσο και των γιατρών. Η εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών αφήνει τους γιατρούς έκθετους σε μια βιομηχανία αγωγών και μηνύσεων χωρίς νομική και ασφαλιστική κάλυψη.
Επειδή ελλοχεύει ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε «νομικοποίηση» της άσκησης της ιατρικής, δεδομένου ότι η ως άνω εγκύκλιος αντιμετωπίζει ένα ζήτημα ουσίας με καθαρό οικονομικό κριτήριο, ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ. Κώστας Μπαργιώτας, ρωτά τον Υπουργό Υγείας:

1) Ήταν σε γνώση σας η έκδοση της εγκυκλίου; Είχε προηγηθεί συζήτηση με το Υπουργείο Οικονομικών;
2) Συμφωνείτε με το περιεχόμενό της; Αν όχι, εξετάζετε αλλαγή του υφιστάμενου πλαισίου της αστικής ευθύνης γιατρών και προς ποια κατεύθυνση;
3) Αντιμετωπίζετε την πιθανότητα θεσμοθέτησης της υποχρεωτικής ασφαλιστικής κάλυψης των εργαζομένων στο ΕΣΥ κατά τα διεθνή πρότυπα;
Και
τον Υπουργό Οικονομικών:
Θα αποσύρετε την εγκύκλιο, ώστε να υπάρξει ευρεία συζήτηση για το θέμα με όλους τους αρμόδιους;

Add Comment