Χαρακόπουλος από την Ελασσόνα: Υποκρισία του Υπουργείου για τα προβλήματα των κτηνοτρόφων

ΜΑΞΙΜΟΣ ΣΕ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΓΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ:

“Άλλα αντ’ άλλα της Παρασκευής το γάλα!”

«Η απάντηση του ΥΠΑΑΤ στην ερώτησή μου για τις τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα, τη σύσταση της Διεπαγγελματικής της Φέτας και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ήταν “άλλα αντ’ άλλα της Παρασκευής το γάλα!”. Δεν μας έκανε σοφότερους ούτε για τους λόγους πτώσης της τιμής στο γάλα ούτε για την αποφασιστικότητα του υπουργείου να αναλάβει πρωτοβουλίες. Αντιθέτως, αποφεύγει να απαντήσει στην ουσία του προβλήματος που αγγίζει πλέον κάθε νοικοκυριό κτηνοτρόφου: Που οφείλονται οι μειώσεις της τιμής στο γάλα; Αν συνεχιστεί ο κατήφορος θα ερημώσουν και τα χωριά που μένουν ζωντανά λόγω της κτηνοτροφίας. Ειδικά για το θέμα της Διεπαγγελματικής της Φέτας, είναι υποκρισία από πλευράς της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ από τη μια να προτρέπει τους κτηνοτρόφους να “οργανωθούν”, ενώ από την άλλη, να κωλυσιεργεί στην έγκριση της πρότασης που πληροί τα κριτήρια». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο και μέλη της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, καθώς και τους προέδρους των Κτηνοτροφικών Συλλόγων της Ελασσόνας, του Τυρνάβου και του Αργυροπουλίου. 
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Ελασσόνα στον απόηχο της απάντησης που έλαβε ο Θεσσαλός πολιτικός από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου για την κατάρρευση της τιμής στο αιγοπρόβειο γάλα και εξελίχθηκε σε εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για τα φλέγοντα ζητήματα του κλάδου της κτηνοτροφίας. 
Από την πλευρά τους οι κτηνοτρόφοι ανέφεραν πως η πραγματικότητα έχει ξεπεράσει τα στοιχεία που δίνει η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ για τις τιμές στο πρόβειο γάλα, καθώς αυτές στην περιοχή στην καλύτερη περίπτωση φτάνουν τα 0,94 ευρώ το κιλό από πλέον τους 1 ευρώ που ήταν πέρυσι. Τόνισαν δε, ότι, αν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αδυνατούν, λόγω έλλειψης προσωπικού και πόρων, να εμποδίσουν τις ελληνοποιήσεις γάλακτος πρέπει να επισπευσθεί η σύσταση της Διεπαγγελματικής της Φέτας που θα βοηθήσει σε αυτήν την κατεύθυνση. Επιπλέον, ζήτησαν την ανεξαρτησία και τον αναβαθμισμένο ρόλο του ΕΛΟΓΑΚ, τον οποίο, άλλωστε, οι ίδιοι χρηματοδοτούν με τις εισφορές τους, προκειμένου να ελέγχονται και τηρούνται τα ισοζύγια στο γάλα και το κρέας. Τέλος, επισήμαναν ότι το θέμα της φέτας δεν αφορά μόνο τους παραγωγούς και τη δυνατότητα επιβίωσής τους άλλα τον ίδιο τον καταναλωτή. 
Στη συνάντηση, την οποία ο Μάξιμος Χαρακόπουλος χαρακτήρισε ιδιαίτερα εποικοδομητική, παρόντες από πλευράς κτηνοτρόφων ήταν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας Νίκος Παλάσκας, ο αντιπρόεδρος Γιάννης Γκουρομπίνος, ο ταμίας Απόστολος Κόντος, τα μέλη του ΔΣ Γιώργος Μιχαλογιάννης, Γιάννης Κωτούλας, Θανάσης Βέρας και ο τεχνικός σύμβουλος Γιάννης Κόκουρας. Παρόντες, επίσης, ήταν ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ελασσόνας Θανάσης Γεροφωκάς και το μέλος Παύλος Τσιανάκας, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Τυρνάβου Δημήτρης Δόκος, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού συλλόγου Αργυροπουλίου Χρήστος Μπαχτσεβάνος και ο κτηνοτρόφος Ανδρέας Παπακυπριανός.

Add Comment