Ενημερωτικές συναντήσεις Καραλαριώτου στην Περιφέρεια

Ενημέρωση γεωπόνων μελετητών από Αντιπεριφέρεια Λάρισας για αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα

Μπορεί ο κατά πολύ μειωμένος σε σχέση με προηγούμενες χρονιές προϋπολογισμός των φετινών αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων  (μείωσης της νιτρορύπανσης, βιολογικής γεωργίας – κτηνοτροφίας κ.α.) που ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να μην ικανοποίησε τις προσδοκίες των αγροτών του νομού Λάρισας, αυτό όμως δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να “τρέξουν” όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τα προγράμματα και να συμβάλλουν έτσι στην αύξηση του εισοδήματος των αγροτών μας.


Αυτό είναι το μήνυμα που θέλησε να περάσει η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου κατά τη χθεσινή ενημέρωση των γεωπόνων – μελετητών από στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, πάνω στα νέα αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα.
Στη γεμάτη αίθουσα του περιφερειακού Συμβουλίου, εικόνα που αποτυπώνει εμμέσως και τη βαρύτητα που έχει για την  περιοχή μας η  εφαρμογή των αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων, ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας κ. Π. Καλφούντζος  και  τα στελέχη της διεύθυνσης κ. Νικολέττα Μπότη, Τμηματάρχης Φυτικής και Ζωϊκής Παραγωγής, κ. Β. Τράντος, Τμηματάρχης Αγρ. Οικονομίας Φαρσάλων, οι γεωπόνοι κ. Ελένη Καρακόζογλου και  κ. Αθηνά Μαλάκου και η Τεχνολόγος Γεωπονίας κ. Έλενα Παπαδημητρίου, ενημέρωσαν τους γεωργικούς συμβούλους για τη διαδικασία και τη νέα μεθοδολογία των προγραμμάτων, προκειμένου κι εκείνοι με τη σειρά τους να ενημερώσουν στη συνέχεια τους ενδιαφερόμενους γεωργούς και κτηνοτρόφους.
Στο στόχαστρο της αντιπεριφερειάρχη Λάρισας βρέθηκε η εξαιρετικά μεγάλη περικοπή στο ύψος των φετινών προγραμμάτων και προς αυτή την κατεύθυνση  επεσήμανε χαρακτηριστικά: “Ως Αντιπεριφέρεια Λάρισας νοιώθουμε βαθιά απογοήτευση  από τον φετινό προϋπολογισμό του προγράμματος νιτρορύπανσης,  που επιπλέον ξεκίνησε μετά από πολλές καθυστερήσεις και προβλήματα. Το πρόγραμμα μείωσης της νιτρορύπανσης είναι μείζονος σημασίας για τους αγρότες του Ν. Λάρισας και εφαρμόστηκε με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή κατά τις προηγούμενες χρονιές, δίνοντας στους αγρότες τη δυνατότητα αφενός να αυξήσουν το εισόδημά τους κι αφετέρου να απαλλάξουν 400.000 στρέμματα του νομού μας από τα λιπάσματα, εξοικονομώντας ταυτόχρονα  μεγάλες ποσότητες αρδευτικού νερού. Όμως, φέτος που ανακοινώθηκε ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 60 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 25 εκ. ευρώ αφορούν τους δικαιούχους της διετούς παράτασης και τα 35 εκ. ευρώ τις νέες εντάξεις για ολόκληρη την πενταετία , δηλ. 7εκ το χρόνο για όλες τις περιοχές υλοποίησης του προγράμματος , όταν μόνο στο νομό Λάρισας είχαμε εισροές για τους αγρότες μας από το πρόγραμμα νιτρορύπανσης 30 εκ. ευρώ το χρόνο,  η απογοήτευσή μας είναι μεγάλη. Δυστυχώς, υπάρχει ανακολουθία έργων και πράξεων από την κεντρική εξουσία, αφού γίνεται διαρκώς λόγος για “πράσινη ανάπτυξη” και προστασία του περιβάλλοντος την ίδια ώρα που ένα “πράσινο” πρόγραμμα όπως αυτό της νιτρορύπανσης υποβαθμίζεται και ενώ ο υδροφόρας ορίζοντας της περιοχής μας επιβαρύνεται από νιτρικά λόγω της εκτεταμμένης χρήσης φυτοφαρμάκων.
Σε καιρούς που το νερό γίνεται ολοένα πιο δυσεύρετο, το περιβάλλον μαστίζεται από ποικίλες πηγές ρύπανσης και η δημόσια υγεία κινδυνεύει από τη χρήση λιπασμάτων, είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε όλοι την αναγκαιότητα για συστηματικές περιβαλλοντικές πολιτικές.
Έστω, πάντως, και με  την δραστική περικοπή πόρων από ένα εξαιρετικά πετυχημένο όσο και δημοφιλές πρόγραμμα, αυτό της νιτρορύπανσης, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Αντιπεριφέρειας Λάρισας θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να “τρέξουμε” τις διαδικασίες όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά και να αντιμετωπιστούν έγκαιρα τα όποια τυχόν προβλήματα εντοπιστούν. Θεωρούμε τους γεωπόνους – μελετητές συνεργάτες μας και έχουμε ως κοινό στόχο να βοηθήσουμε τους αγρότες, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση, να αυξήσουν το εισόδημά τους κα ταυτόχρονα να προστατέψουν το περιβάλλον”.

“Δημόσια διαβούλευση για υδατοκαλλιέργειες στην περιοχή δήμου Τεμπών – δήμου Αγιάς”       

Συνάντηση με τους Δημάρχους Τεμπών κ. Κ. Κολλάτο και Αγιάς κ. Αντ. Γκουντάρα είχε χθες το πρωί στο γραφείο της η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου, παρουσία του Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας κ. Κ. Σπανού και της Τμηματάρχη Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού κ. Σοφίας Νέμα, με αντικείμενο την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού  και Αειφόρου Ανάπτυξης (Ε.Π.Χ.Σ.Α.Α.) για τις Υδατοκαλλιέργειες.
Στόχος του ΕΠΧΣΑΑΥ είναι η εφαρμογή ενός ενιαίου μηχανισμού χωροθέτησης των μονάδων υδατοκαλλιέργειας σε εθνικό επίπεδο και η προσαρμογή αυτού, μέσω της εφαρμογής κριτηρίων ανάπτυξης, ανά τύπο και μέθοδο εκτροφής, λαμβάνοντας υπόψη την αειφορική διαχείριση του περιβάλλοντος, τα νέα επιστημονικά δεδομένα, και τις ανάγκες για την ανάπτυξη του κλάδου.
Όσον αφορά στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, η μελέτη που θα τεθεί προς διαβούλευση προτείνει την ανάπτυξη υδατοκαλλιέργειας στην περιοχή Στομίου και μέχρι τα όρια του Ν. Πιερίας.
Προς αυτή την κατεύθυνση, την ερχόμενη Δευτέρα και ώρα 6.30 μ.μ. στο Σχολείο Στομίου, θα πραγματοποιηθεί δημόσια διαβούλευση  με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, έπειτα από πρωτοβουλία της Αντιπεριφέρειας Λάρισας και των δήμων Τεμπών και Αγιάς, παρουσία του καθηγητή της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χρ. Νεοφύτου και με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπηρεσιών της Αντιπεριφέρειας Λάρισας.
Καλούνται όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να παρευρεθούν στην εκδήλωση και να καταθέσουν τις προτάσεις τους σχετικά με την ανάπτυξη υδατοκαλλιέργειας στην περιοχή.

Add Comment