Συμμετοχή Ελασσονιτών μηχανικών στο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Συμμετοχή Ελασσονιτών μηχανικών – ερευνητών στο 2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ


Πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 2º ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ, που διεξήχθη στην πόλη του Βόλου στο διάστημα 1 με 3 Δεκεμβρίου 2017, υπό τη συδιοργάνωση του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, του ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ., του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας και του Δικτύου ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ. Τελέστηκε υπό την αιγίδα του Προεδρείου της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και είχε την υποστήριξη του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Υπουργείου Τουρισμού, του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, της Πρεσβείας της Κύπρου στην Αθήνα, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Συντοπίτες μηχανικοί – ερευνητές, μαζί με τις ομάδες τους, συμμετείχαν με εργασίες στο πολύ σημαντικό αυτό συνέδριο, παρουσιάζοντας θρησκευτικά μνημεία της ευρύτερης περιοχής της Ελασσόνας και συγκεκριμένα την Ιερά Μονή Παναγίας Ολυμπιώτισσας και την Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Σπαρμού.

Αναλυτικότερα οι ομάδες εργασίας αποτελούνταν από τους Αθανάσιο Δήμου (Μηχανικό Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας M.Sc.), Δημήτριο Τζιουμακλή (Μηχανικό Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας M.Sc.) με καταγωγή από την Ελασσόνα και το Σαραντάπορο αντίστοιχα, μαζί με την υπόλοιπη ομάδα των Θωμά Λάζιου (Μηχανικό Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας M.Sc., από τη Θεσσαλονίκη), Βασίλη Δημητρίου (Μηχανικό Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας M.Sc., από τη Φιλιππιάδα) και Ειρήνη Σουμπρί (Αγρονόμο Τοπογράφο Μηχανικό, από τη Θεσσαλονίκη-Βέλγιο) και λάβανε μέρος με το θέμα: “Αποτύπωση Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ελασσόνας. Δημιουργία 3D μοντέλου με χρήση UAV και 360º camera” σε μορφή POSTER και με παρουσίαση στο κεντρικό Αμφιθέατρο του συνεδρίου. Η εργασία αφορά την τρισδιάστατη αποτύπωση του εξωτερικού χώρου της Ιεράς Μονής με χρήση Drone και του εσωτερικού με χρήση 360º camera και τη σύνδεσή τους σε ένα ενιαίο 3Δμοντέλο. Ιδιαίτερη τιμή για την ομάδα αποτέλεσε το γεγονός πως οι πατέρες και μοναχοί της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Σπαρμού, αποδέχθηκαν την πρόσκληση της ομάδας και παρευρέθηκαν στο χώρο του συνεδρίου για να παρακολουθήσουν το πολύ ενδιαφέρον θέμα.

[wpg_thumb]

Η δεύτερη ομάδα αποτελούνταν από τον Αθανάσιο Δήμου (Μηχανικό Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας M.Sc. από την Ελασσόνα) και τον Δημήτριο Χριστοδούλου (Μηχανικό Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης M.Sc. από το Βόλο) και λάβανε μέρος με το θέμα: “Ψηφιακή απεικόνιση και προβολή πολιτιστικών μνημείων μέσω UAV, 360 κάμερας και εφαρμογής για κινητά: Μελέτες περίπτωσης” σε μορφή PAPER και με παρουσίαση στο αμφιθέατρο του συνεδρίου. Η συγκεκριμένη εργασία αφορά την τρισδιάστατη αποτύπωση τόσο στον εξωτερικό χώρο, όσο και στον εσωτερικό χώρο, του θρησκευτικού μνημείου και υλικού πόρου της Ιεράς Μονή Παναγίας Ολυμπιώτισσας Ελασσόνας. Η δεύτερη περίπτωση αφορά τον πολιτιστικό άυλο πόρο “Ιερό Απόλλωνα του Κοροπαίου” στη Κορόπη Μηλεών Μαγνησίας με τη δημιουργία εφαρμογής (app) για έξυπνα κινητά τηλέφωνα.

Οι συντοπίτες μηχανικοί – ερευνητές, μαζί με τις ομάδες τους, εκμεταλλευόμενοι των νέων τεχνολογιών που προσφέρει η επιστήμη της τοπογραφίας και αναγνωρίζοντας την αξία της πολιτιστικής κληρονομιάς, πέτυχαν να προχωρήσουν στη γεωμετρική τεκμηρίωση των μνημείων, αλλά και να δημιουργήσουν τρισδιάστατα βίντεο περιήγησης που θα δώσουν τη δυνατότητα να προβληθούν περεταίρω τα σημαντικά αυτά μνημεία.

Οι εργασίες έγιναν έπειτα από την άδεια – έγκριση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ελασσόνας κ.κ. Χαρίτων, καθώς και με τη συγκατάθεση τόσο των μοναχών της Ιεράς Μονής Παναγίας Ολυμπιώτισσας, όσο και της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Σπαρμού. Η επίσημη ιστοσελίδα του συνεδρίου είναι http://euromed2017.eu/ και ταυτόχρονα με την εξέλιξη του συνεδρίου δινόταν η δυνατότητα της ζωντανής παρακολούθησης των εργασιών μέσω αυτής.

Add Comment