Διαμαρτυρία του Δικτύου Περραιβία για τη συζήτηση στη βουλή για τον Όλυμπο

Προς τη Βουλή των Ελλήνων
1.Πρόεδρο της Βουλής  κ.  Φίλιππο Πετσάλνικο
2.Υποεπιτροπή της Βουλής Νησιωτικών και Ορεινών περιοχών
Προεδρεύουσα κ. Αγγ. Γκερέκου

ΘΕΜΑ: «Διαμαρτυρία του Δικτύου  «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» για τη συζήτηση στην Υποεπιτροπή σας σχετικά με τον Όλυμπο »

Αξιότιμη κ. Πρόεδρε

Το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» που εκπροσωπεί εβδομήντα Εθελοντικές Οργανώσεις Ελασσονιτών από όλο τον κόσμο ,εκφράζει την έντονη δυσφορία και αγανάκτησή του  για τον τρόπο που οργανώσατε ,αν όχι μεθοδεύσατε ,τη συζήτηση της περασμένης Τετάρτης ,30 Νοεμβρίου 2011 ,που είχε ως θέμα : «Όλυμπος: Ανάπτυξη και Προβολή –Εναλλακτικός και Θεματικός Τουρισμός».

Δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι αγνοείτε πως  το μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς της Φύσης ,ο Όλυμπος, βρίσκεται γεωγραφικά κατά τα 2/3 του στη Θεσσαλία και ως εκ τούτου θα έπρεπε ,να καλέσετε έγκαιρα  ,όχι μόνο τους φορείς του Ν.  Πιερίας ,που με τόση επιμέλεια κάνατε, αλλά και τους αντίστοιχους του Ν. Λάρισας , οι οποίοι  θα κατέθεταν και τις δικές τους απόψεις ,που αφορούν  συνολικά την ανάπτυξη και προβολή του Ολύμπου ,όπως ,επίσης και την ανάπτυξη των ήπιων εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Τι θα συνέβαινε ,αν το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» δεν εντόπιζε  έγκαιρα την επικείμενη συζήτηση ,για ένα τόσο μεγάλο και ευαίσθητο θέμα , δεν ενημέρωνε και  δεν διαμαρτύρονταν στη γραμματεία της Επιτροπής σας για την μη πρόσκληση των φορέων του Ν. Λάρισας   ,όπως και όφειλε;
Θα κάνατε τη συζήτηση με μόνο τους φορείς του Ν. Πιερίας ,που για δικούς τους λόγους οργάνωναν εδώ και καιρό τη συζήτηση, με απουσία  της Θεσσαλικής πλευράς ;

Είναι δυνατό να σχεδιαστεί η ανάπτυξη , η προβολή και ο θεματικός –εναλλακτικός τουρισμός στον  Όλυμπο ,μόνο από την ανατολική του πλευρά; Η ,μήπως, εννοείτε ,ως πρόεδρος της επιτροπής , ότι θα γίνουν δύο πολιτικές ανάδειξης  ,μια για την ανατολική και μια για τη δυτική του πλευρά;
Είναι απαράδεκτο , να έχει προετοιμαστεί αυτή η συζήτηση ,προφανώς πολύ καιρό πριν ,να αποκρύπτεται επιμελώς  και να μην έχει ενημερωθεί κανείς από το Ν. Λάρισας ,έτσι ώστε το αποτέλεσμα των συζητήσεων να είναι το καλύτερο δυνατό ,αφού η όποια ανάπτυξη και προβολή του Ολύμπου ,θα πρέπει να σχεδιαστεί άμεσα και θα πρέπει να  αφορά το σύνολο του ορεινού όγκου του Ολύμπου.

Είναι δυνατό να καταδέχεστε να συζητάτε για την ανάπτυξη και προβολή του Ολύμπου ,ερήμην των κατοίκων του από τη Θεσσαλική πλευρά και ερήμην και εν απουσία  των φυσικών του εκπροσώπων ,που είναι όλοι ανεξαίρετα οι Βουλευτές του Ν. Λάρισας   ,η  Αντιπεριφερειάρχης  Π.Ε. Λάρισας  ,ο Δήμαρχος Ελασσόνας και οι εκπρόσωποι των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων της περιοχής ,που με τόσο ζήλο υπηρετούν και προστατεύουν, επί δεκαετίες , τον Όλυμπο ;
Να είστε βέβαιη ,ότι έχουν και άποψη και ενδιαφέρουσες και ρεαλιστικές προτάσεις και όραμα για αυτό το τεράστιο Brand Name της Ελλάδος ,τον Όλυμπο .Απλά, ποτέ δεν τους αφουγκραστήκατε !

Όλους αυτούς είχατε θεσμική ,αλλά και κανονιστική υποχρέωση ,να τους καλέσετε ,έγκαιρα και όχι να τους αγνοήσετε.
Ο Όλυμπος χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προστασίας ,ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης των παρολύμπιων περιοχών του  (γιατί όχι ένα πρόγραμμα «ΟΛΥΜΠΟΣ», αντίστοιχο του «ΠΙΝΔΟΣ»;)  και ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάδειξης και προβολής του ,έτσι ώστε να καταστεί ο αγαπημένος τόπος προορισμού για τους ορειβάτες και τους λάτρεις  της Φύσης ,από όλο τον κόσμο ,με την ανάπτυξη όλων των αθλημάτων βουνού .

Έχετε υποχρέωση , ως εκπρόσωπος του Ελληνικού λαού ,να δημιουργείτε το μέλλον του και να του δίνετε ελπίδα με πρωτοβουλίες που να δημιουργούν αναπτυξιακή δυναμική ,αξιοποιώντας όλα εκείνα τα στοιχεία  που αποτελούν πλούτο για την Ελλάδα και ουδέποτε αξιοποιήθηκαν με σοβαρότητα ,μέθοδο και πολλή εργασία.

Πιστεύουμε ,ότι στην δεύτερη συζήτηση ,που έχετε ,αναγκαστικά , προγραμματίσει ,θα  καλέσετε  όλους τους  εμπλεκόμενους φορείς ,όλων των παρολύμπιων περιοχών ,έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι αυτό που απαιτούν οι δύσκολες συγκυρίες για τη χώρα, αλλά ιδιαίτερα οι κάτοικοι  ,που δεκαετίες περιμένουν, μάταια, την προσοχή ,το ενδιαφέρον ,τον σωστό σχεδιασμό και την προοπτική από την Κεντρική εξουσία ,που και εσείς εκπροσωπείτε.
Όλοι μας κρινόμαστε ,όχι μόνο από τα λόγια και τις προθέσεις ,αλλά από τα έργα  που αποτελούν προϊόν πολλής και σοβαρής εργασίας και δημιουργούν αναπτυξιακή δυναμική και ελπίδα.
Αυτό είναι το δικό σας στοίχημα .
Και έχετε θεσμική και ηθική υποχρέωση να το κερδίσετε!

Με εκτίμηση
Για το Δ.Σ .του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»

Ο πρόεδρος
Σκριάπας Κων/νος

Η  γενική  γραμματέας
Μπουζούκη Ελισσάβετ

Add Comment