20 Ευρωπαίοι μαθαίνουν την τέχνη της αφήγησης στην Ελασσόνα

ΑΡΧΙΣΕ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗΣ
Του Γιάννη Μουκίδη

Άρχισε χθες το πρωί και επίσημα, στους χώρους του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κισσάβου – Ελασσόνας, το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα, που υλοποιεί η Λαογραφική – Αρχαιολογική Εταιρία Ελασσόνας, από τις 3 έως τις 11 Δεκεμβρίου, όπου παίρνουν μέρος 20 Ευρωπαίοι πολίτες από 10 διαφορετικές χώρες (Κύπρος, Ισπανία, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Πολωνία, Λετονία, Ρουμανία, Τουρκία, Βουλγαρία, και Βέλγιο), και την Ελλάδα.

Ο Ελασσονίτικος σύλλογος συμμετέχει σ’ ένα νέο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα που έχει τίτλο «Πρεσβύτεροι και Νέοι ανακαλύπτουν την τέχνη της αφήγησης και των παραμυθιών» – “Seniors and Youths revealing the art of storytelling and fairytales” και εντάσσεται στο πρόγραμμα LIFELONG LEARNING –  GRUNDTVIG WORKSHOPS.
Το εργαστήριο της Ελασσόνας περιλαμβάνει ιστορική επισκόπηση και εισαγωγικά μαθήματα για τη δημιουργική αφήγηση, μαθήματα για τις τεχνικές αυτοσχεδιασμού, υποκριτικής, ορθοφωνίας, τραγουδιού και κίνησης, επισκέψεις σε σχολεία και επαφές με μαθητές για μια πιλοτική εφαρμογή αφήγησης ιστοριών, ηχογράφηση κειμένων για δημιουργία ακουστικών ιστοριών, πρακτικά εργαστήρια σχεδιασμού θεατρικών κοστουμιών και σκηνικών αντικειμένων. Οι συμμετέχοντες θα ξεναγηθούν στη Βεργίνα, τον Όλυμπο και τα Μετέωρα, προκειμένου να εξοικειωθούν με την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά της περιοχής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση της Λαογραφικής – Αρχαιολογικής Εταιρίας Ελασσόνας, εγκρίθηκε ως πρώτη, με την υψηλότερη βαθμολογία σε όλη την Ελλάδα και το εργαστήριο είναι το ένα από τα δύο που πραγματοποιούνται την περίοδο 2011 – 2012 στην Ελλάδα.
Τα αποτελέσματα του εργαστηρίου της Ελασσόνας θα παρουσιαστούν σε ανοικτή εκδήλωση για όλους, στην Αίθουσα Θεάτρου «Δημάρχου Βασιλείου Φαρμάκη» το ερχόμενο Σάββατο 10 Δεκεμβρίου. Στην εκδήλωση αυτή θα συμπράξει και η φιλαρμονική ορχήστρα του δήμου Ελασσόνας, υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού της κ. Δημήτρη Τσιαβέ.
Χθες, το πρωί, έγινε η πρώτη γνωριμία και το καλωσόρισμα των συμμετεχόντων, αναφορά στους στόχους του εργαστηρίου, δραστηριότητες ανάπτυξης επαφών και «παιχνίδια» αλληλογνωριμίας, ενώ λίγο αργότερα οι εργασίες της πρώτης ημέρας περιελάμβαναν ιστορική αναδρομή στην τέχνη της αφήγησης ιστοριών, από τον Όμηρο στους Μεσαιωνικούς τροβαδούρους και τους σημερινούς αφηγητές, αλλά και εισαγωγή στην τέχνη της αφήγησης. Ακόμη, η χθεσινή ημέρα περιελάμβανε θεωρητική και πρακτική κατάρτιση για την χρήση της γλώσσας, φώνησης και χειρονομίας, καθώς και εργαστήριο αυτοσχεδιασμού.

Add Comment