Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας: Προβλήματα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Νομού Λάρισας

Επερώτηση
ΘΕΜΑ: Η κατάσταση επαρχιακών δρόμων στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θεσσαλίας, της Λαϊκής Συσπείρωσης (Τσιαπλές Αναστάσιος, Λούμας Γεώργιος, Χαλάτσης Αστέριος), με την παρούσα επερώτηση για προβλήματα του επαρχιακού δικτύου της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, προς την Περιφερειάρχη, ζητάμε να μας δοθούν στην πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου συγκεκριμένες απαντήσεις.
1.Παλαιά Εθνική Οδός Λάρισας-Βόλου.
Αυτός ο δρόμος έχει σημαντικά προβλήματα (στενότητα, έλλειψη τακτικής συντήρησης, κυκλοφορία βαρέων οχημάτων), ενώ χρησιμοποιείται από μεγάλο αριθμό οδηγών καθημερινά, που μετακινούνται τόσο από Λάρισα προς Βόλο και αντίστροφα, όσο και στα χωριά που γειτνιάζουν στον δρόμο αυτό, λόγω και της αδυναμίας πολλών οδηγών να πληρώνουν το άγριο χαράτσι των 8 ευρώ για να πάνε και να γυρίσουν στον Βόλο.
Λόγω αυτών των προβλημάτων του δρόμου, κατά καιρούς έχουν γίνει πολλά τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα που κόστισαν ανθρώπινες ζωές, τραυματισμούς και περιουσίες. Οι ευθύνες της Περιφερειακής Αρχής Θεσσαλίας είναι μεγάλες γι’ αυτή την κατάσταση.
Ζητάμε να ενημερωθούμε ποιος είναι ο λόγος που δεν έχει προχωρήσει η ανακατασκευή του δρόμου με διαπλάτυνση, κόμβους, η συντήρηση του όπου χρειάζεται και τι σκοπεύει να κάνει για να προχωρήσει αυτή το αμέσως επόμενο διάστημα, η Περιφερειακή Αρχή Θεσσαλίας;

2.Επαρχιακός δρόμος Λάρισας-Φαρσάλων.
Αυτός ο δρόμος έπρεπε εδώ και χρόνια να έχει κατασκευαστεί εκ’ νέου, με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές, παρακάμπτοντας και τις κατοικημένες περιοχές με τις οποίες έπρεπε να υπάρχουν ειδικοί έξοδοι (Νίκαια, Νέες Καρυές, Χαρά, Ζάππειο), γιατί ο υφιστάμενος είναι ακατάλληλος και επικίνδυνος για την κυκλοφορία που δέχεται καθημερινά, λόγω της στενότητάς του, των επικίνδυνων στροφών του, της έλλειψης συντήρησης, με ευθύνη της Περιφερειακής Αρχής Θεσσαλίας.
Ζητάμε να ενημερωθούμε ποιος είναι ο λόγος που δεν έχει προχωρήσει η κατασκευή του νέου δρόμου, αλλά και η συντήρηση του υπάρχοντος και τι σκοπεύει να κάνει για την κατασκευή του νέου δρόμου η Περιφερειακή Αρχή Θεσσαλίας;

3.Επαρχιακός δρόμος Ελασσόνας – Κατερίνης.
Αυτός ο δρόμος σε πολλά σημεία του, μέχρι τα όρια των Ν. Λάρισας, – Πιερίας, πέρα από την στενότητά του, έχει υποστεί πολλές φθορές ο ασφαλτοτάπητας και σε ορισμένα σημεία η βλάστηση καλύπτει μέρος του οδοστρώματος με αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντική επικινδυνότητα για τους διερχόμενους οδηγούς και επιβάτες.
Ζητάμε να ενημερωθούμε ποιος είναι ο λόγος που δεν έγινε η συντήρηση και αποκατάσταση των προβλημάτων σε όλα τα επικίνδυνα σημεία μέχρι σήμερα και τι σκοπεύει να κάνει για την ολοκλήρωση τους, η Περιφερειακή Αρχή Θεσσαλίας;

4.Επαρχιακός δρόμος Γόννων-Ροδιάς.
Ο επαρχιακός δρόμος που συνδέει τα δημοτικά διαμερίσματα Γόννων του Δήμου Τεμπών και Ροδιάς του Δήμου Τυρνάβου, είναι ίσως ο μοναδικός μεταξύ δημοτικών διαμερισμάτων με σημαντικό πληθυσμό και τα δυο, ο οποίος παραμένει εδώ και δεκαετίες χωρίς ασφαλτόστρωση, με ευθύνη τόσο των Νομαρχιακών Αρχών που προϋπήρξαν όσο και της Περιφερειακής Αρχής Θεσσαλίας.
Ζητάμε να ενημερωθούμε ποιος είναι ο λόγος που δεν έγινε αυτό μέχρι σήμερα και τι σκοπεύει να κάνει για την ασφαλτόστρωσή του η Περιφερειακή Αρχή Θεσσαλίας;

5.Επαρχιακός συνδετήριος δρόμος από το ύψος του δρόμου Λάρισας – Συκουρίου έως τον δρόμο Λάρισας-Αγιάς, που συνδέει και το δημοτικό διαμέρισμα Ομορφοχωρίου.
Ο συγκεκριμένος δρόμος, που πέρα από την εξυπηρέτηση των κατοίκων του Ομορφοχωρίου και εργαζομένων σε επιχειρήσεις της περιοχής, εξυπηρετεί ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες πολλούς οδηγούς που κατευθύνονται στα παράλια του Ν. Λάρισας. Όμως λόγω έλλειψης συντήρησης με ευθύνη της Περιφερειακής Αρχής Θεσσαλίας, η κατάσταση του είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη για τους διερχόμενους οδηγούς και επιβάτες των πολλών οχημάτων.
Ζητάμε να ενημερωθούμε ποιος είναι ο λόγος που δεν έγινε η συντήρησή του μέχρι σήμερα και τι σκοπεύει να κάνει για την επιδιόρθωση του η Περιφερειακή Αρχή Θεσσαλίας;

6.Επαρχιακός δρόμος Βερδικούσης-Λογγά.
Αυτός ο δρόμος κατασκευάστηκε πρόσφατα και διαφημίστηκε δεόντως από την Περιφερειακή Αρχή σαν έργο σημαντικής σημασίας, ενώ και ο κ. Περιφερειάρχης έβγαινε φωτογραφίες καμαρώνοντας γι’ αυτόν. Παρά την παράδοσή του στην κυκλοφορία, ένα μέρος του προς την πλευρά της Λογγά, εξακολουθεί να είναι χωματόδρομος, ενώ σε μια σειρά σημεία του δρόμου, λόγω μη σωστής πρόβλεψης, παρ’ ότι είναι εμφανές και σε μη ειδικούς, ότι σημειώνονται κατολισθήσεις, λόγω της σαθρότητας των εδαφών, δεν λήφθηκε μέριμνα για την κατασκευή έργων αντιστήριξης με αποτέλεσμα να σημειώνονται κατολισθήσεις χωμάτων ή και βράχων, καθιστώντας επικίνδυνη την διέλευσή του, ιδιαίτερα τωρα που ξεκινούν βροχές.
Ζητάμε να ενημερωθούμε ποιος είναι ο λόγος που δεν έγινε η ολοκλήρωση της ασφαλτόστρωσής του, η κατασκευή έργων αντιστήριξης σε όλα τα επικίνδυνα σημεία μέχρι σήμερα και τι σκοπεύει να κάνει για την ολοκλήρωση της ασφαλτόστρωσης και την κατασκευή των έργων αντιστήριξης, η Περιφερειακή Αρχή Θεσσαλίας;

Λάρισα 24/8/2017

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Θεσσαλίας της Λαϊκής Συσπείρωσης
1.Τσιαπλές Αναστάσιος
2.Λούμας Γεώργιος
3.Χαλάτσης Αστέριος

Add Comment