Θ. Παιδής: Συντονίζονται οι «κομμένοι» νέοι αγρότες για να ενταχθούν στο πρόγραμμα

ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΏΝ Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΙΔΗΣ

«Θα πρέπει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να δώσει λύση άμεσα και να δικαιώσει όλους τους επιλαχόντες νέους αγρότες που πληρούν τα κριτήρια της σχετικής προκήρυξης. Ο τρόπος υπάρχει, μην στερείτε από την χώρα μας νέους ανθρώπους που θέλουν να συνεχίσουν να προσπαθούν και να αγωνίζονται στο ασταθές αυτό οικονομικό περιβάλλον, να συνεχίσουν να καλλιεργούν και το κυριότερο να θέλουν να παραμείνουν στην πατρίδα τους».
Σε αυτό συμφώνησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Θανάσης Παιδής και αντιπροσωπεία νέων αγροτών που «κόπηκαν» ή χαρακτηρίστηκαν «επιλαχόντες του προγράμματος», κυρίως από το Δαμάσι και την επαρχία Τυρνάβου, κατά την διάρκεια συνάντησης που είχαν στο γραφείο του πρώτου.
Όπως ανέφερε ο επιλαχών νέος αγρότης Ορέστης Γρέπος «υπάρχει σαφέστατα ξεκάθαρος εμπαιγμός, μιας και οι μελετητές που συμπλήρωσαν τις αιτήσεις μας, υποστήριζαν πως όσοι συγκεντρώσουν πάνω από 45% θα ενταχθούν στο πρόγραμμα νέων αγροτών. Λίγες μέρες πριν βγουν τα αποτελέσματα, η βάση πήγε το 57.9% με αποτέλεσμα πολλοί νέοι να μην μπουν στο πρόγραμμα και άλλοι να κριθούν ως επιλαχόντες. Μάλιστα σε κάποιες Περιφέρειες της χώρας, όπως σε αυτή της Αττικής, εντάχθηκαν στο πρόγραμμα νέοι αγρότες με ποσοστό μόνο 40%, ενώ στη Θεσσαλία έφτασε το αντίστοιχο στο 58%».
Οι διαμαρτυρόμενοι νέοι αγρότες ζήτησαν την συμβολή του Αντιπεριφερειάρχη Θανάση Παιδή, ενώ καλούν συναδέλφους τους που αντιμετωπίζουν ανάλογο πρόβλημα «να συντονιστούν και να επικοινωνήσουν μαζί τους ώστε να επισκεφθούν διαμαρτυρόμενοι πολιτικούς του νομού και αγροτικούς φορείς, διεκδικώντας την αποκατάσταση της αδικίας».
Ο Θανάσης Παιδής
Από την πλευρά του ο κ. Θανάσης Παιδής, κατανόησε το πρόβλημα και την αγωνία των νέων αγροτών και τους διαβεβαίωσε ότι «σαν Περιφέρεια Θεσσαλίας θα συνδράμουμε με κάθε τρόπο στην εξάλειψη αυτής της αδικίας, ενώ είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με το ΥΠΑΑΤ».
Αναλυτικότερα η δήλωση του κ. Παιδή έχει ως εξής: Το πρόγραμμα των νέων αγροτών είναι το μοναδικό χρηματοδοτικό εργαλείο που υπάρχει για την ενίσχυση των νέων που εργάζονται στον αγροτικό τομέα και θέλουν να ενισχύσουν την αγροτική τους εκμετάλλευση. Το ενδιαφέρον για ένταξη στο πρόγραμμα αυτό ήταν πολύ μεγάλο στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ενώ σαν Περιφερειακή Αρχή από την αρχή που είδαμε την μεγάλη αυτή συμμετοχή και το συνεχές ενδιαφέρον των αγροτών, επισημάναμε στο αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ότι ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός δεν θα καλύψει τις ανάγκες της Θεσσαλίας. Γι’ αυτό το λόγο ζητήσαμε να αυξηθεί. Δυστυχώς η ανάρτηση των αποτελεσμάτων των δικαιούχων και ο μεγάλος αριθμός των επιλαχόντων ήρθε να επιβεβαιώσει τους φόβους μας. Όπως είναι γνωστό στη Θεσσαλία 480 νέοι αγρότες χαρακτηρίζονται «επιλαχόντες», πράγμα που σημαίνει ότι ενώ πληρούν όλα τα κριτήρια, η μοριοδότησή τους ξεπερνάει την προβλεπόμενη από την προκήρυξη κι έτσι δεν μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Υπάρχουν Περιφέρειες, στις οποίες οι δικαιούχοι συγκεντρώνουν πολύ χαμηλότερη βαθμολογία από υποψήφιους που κατέθεσαν αιτήσεις στην Θεσσαλία και τελικά δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα. Ειδικότερα τώρα για την περιοχή της Λάρισας, έναν από τους πιο παραγωγικούς νομούς της χώρας και ιδιαίτερα στον Τύρναβο και το Δαμάσι, όπου αναπτύσσεται εντονότερα η παραγωγική δραστηριότητα, η κατάσταση είναι απελπιστική. Οι επιτυχόντες είναι πολύ λίγοι, ενώ οι περισσότεροι βρίσκονται στην λίστα των επιλαχόντων με τα μόρια τους να είναι πάνω από το όριο που προβλεπόταν στην αρχική προκήρυξη του Υπουργείου. Είναι φυσιολογικό να κυριαρχεί στους νέους αυτούς ανθρώπους το αίσθημα της αδικίας, καθώς βλέπουν συναδέλφους τους να κρίνονται δικαιούχοι ανά την επικράτεια με χαμηλότερη μοριοδότηση από τους ίδιους και σε περιοχές μάλιστα που δεν υπάρχει ούτε κατά διάνοια η παραγωγική δραστηριότητα που αναπτύσσεται στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό είναι άδικο και πρέπει άμεσα να αλλάξουν οι συγκεκριμένες προβλέψεις ώστε να γίνει ανακατανομή και μεταφορά των κονδυλίων, ώστε να μη μείνουν εκτός προγράμματος νέοι άνθρωποι που αξίζουν να ενισχυθούν και που μοχθούν καθημερινά, καλλιεργώντας τη γη τους. Η ηλικιακή ανανέωση της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας πρέπει να αποτελέσει πραγματικό στρατηγικό αναπτυξιακό στόχο για την ελληνική αγροτική οικονομία».

Add Comment