Στο Βόλο στις 1,2 και 3 Δεκεμβρίου 2017 η μεγάλη συνάντηση για τον Πολιτισμό
Ανοιχτή πρόσκληση προς όλη την επιστημονική κοινότητα


 
Ανακοινώνεται η πραγματοποίηση του 2oυ Πανελλήνιου Συνεδρίου Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής  Κληρονομιάς – 2017 «(«2nd Pan-Hellenic Conference on Digital  Cultural Heritage-EuroMed 2017»), που θα γίνει στην Ελλάδα ,στην όμορφη πόλη του Βόλου, κατά το χρονικό διάστημα από την Παρασκευή 1 έως και Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017 , με την εμπλοκή πλέον ενεργά και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας , που στο 1ο Συνέδριο ,που έγινε επίσης στο Βόλο, παραχώρησε όλες τις εγκαταστάσεις του για την πραγματοποίηση του 1ου Συνεδρίου, στις 24-26/9/2015 .

Το 1ο Συνέδριο Ψηφιοποίησης , που ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» και του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου, με τη συνεργασία και του ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ., θεωρήθηκε από όλους πρωτοπόρο και καινοτόμο για την Ελλάδα και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, αφού συγκέντρωσε 400 Συνέδρους από την Ελλάδα ,την Κύπρο και όλο τον κόσμο , έγινε θεσμός για τη χώρα από την πρώτη στιγμή και αγκαλιάστηκε από όλη την επιστημονική Κοινότητα , Ελληνικών και ξένων Πανεπιστημίων .

Για το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2017 ,συνεργάζονται   Πανεπιστημιακοί Φορείς, Πολιτεία και μεγάλες Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, Ελλάδας και Κύπρου , συνδυάζεται αυτό με τα παγκόσμια Συνέδρια EuroMed που διοργανώνει το ΤΕ.ΠΑ.Κ. στην Κύπρο κάθε δύο χρόνια, και ,φέτος   διοργανώνεται από τους εξής Φορείς :

Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου -Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΤΕ.ΠΑ.Κ.) ,
ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ.- Eργαστήριο Μη Καταστροφικών Τεχνικών Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας -Εργαστήριο Αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και
Παγκόσμιο   Δίκτυο «Περραιβία»-Δευτεροβάθμιος Φορέας Πολιτισμού και Επιστημών ,

και προβλέπεται να έχει  την υποστήριξη της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, πολλών Κρατικών Φορέων ,Υπουργείων , Κρατικών Υπηρεσιών ,Πανεπιστημίων , της Περιφέρειας Θεσσαλίας , ICOMOS Ελλάδος και Κύπρου ,της επιστημονικής κοινότητας από την Ελλάδα και την Κύπρο, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ,του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου (Λεμεσός ) ,του ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ., πολλών Ιδρυμάτων , Ερευνητικών Κέντρων, Φορέων Πανελλήνιας εμβέλειας, του Δικτύου Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Θεσσαλίας ,αλλά και πολλών άλλων συλλογικών Φορέων από όλη την Ελλάδα και της Θεσσαλίας (Επιμελητήρια, Μητροπόλεις , Αναπτυξιακές Εταιρίες κ.ά.).

Σημειώνεται ότι το Συνέδριο θα τελεί υπό την Αιγίδα της Κυπριακής Πρεσβείας στην Αθήνα και πολλών σημαντικών Πολιτειακών και Κρατικών Φορέων , οι οποίοι και θα ανακοινωθούν σύντομα.

Σημαντικοί επιστήμονες και εισηγητές στο 2ο Συνέδριο

Στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης θα συμμετέχουν ως εισηγητές εκπρόσωποι Ελληνικών και Κυπριακών Υπουργείων , Ελληνικών και Κυπριακών Πανεπιστημίων , ερευνητικών κέντρων ,αλλά και σημαντικότατοι ανεξάρτητοι επιστήμονες και ερευνητές απ’ όλο τον κόσμο ,που εμπλέκονται με κάθε τρόπο στο μεγάλο θέμα της μελέτης ,έρευνας και διάσωσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς , παρουσιάζοντας ,μάλιστα ,τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των τεχνολογιών αιχμής και έξυπνων συστημάτων , τα χρηματοδοτικά εργαλεία μεγάλων ερευνητικών προγραμμάτων και διακρατικών συνεργασιών στο μεγάλο θέμα της Ψηφιοποίησης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς .
Θα κληθούν ως Keynote Speakers αναγνωρισμένοι επιστήμονες που πρωτοπορούν στο μεγάλο θέμα της ψηφιοποίησης και της διάσωσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς .

Ζωντανή μετάδοση των εργασιών σε όλο τον κόσμο-Εικόνες της Ελλάδας σε όλη την υφήλιο

Το συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί για 2η φορά στο Βόλο, από όπου και ξεκίνησε, από την Παρασκευή 1 έως και Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017 , στους φιλόξενους χώρους του Παραλιακού Συγκροτήματος «Παπαστράτου» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στα αμφιθέατρα «Γ. Κορδάτος» και «Γ. Σαράτσης», που διαθέτουν σύγχρονα μέσα βιντεοπροβολών και τηλεπικοινωνίας (Wi-Fi κτλ.), θα μεταδοθεί ζωντανά σε όλο τον κόσμο , όπως συνέβη και στο 1ο Συνέδριο το έτος 2015, ταξιδεύοντας εικόνες του Ελληνικού Πολιτισμού σε όλη την Υφήλιο .
Έτσι θα έχουν τη δυνατότητα οι επιστήμονες που ασχολούνται με την Ψηφιοποίηση του Πολιτισμού μας και δεν θα μπορέσουν να έλθουν στην Ελλάδα ,αλλά και όλοι οι απόδημοι Έλληνες και Κύπριοι σε όλη την υφήλιο , να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις, ζωντανά από τα δύο μεγάλα αμφιθέατρα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας , παίρνοντας μια ισχυρή γεύση από Ελλάδα και τον μοναδικό Ελληνικό Πολιτισμό.
Όλες οι σύγχρονες εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο σχετικά με την Ψηφιοποίηση
Αξίζει να σημειωθεί ότι η θεματολογία του Συνεδρίου αγγίζει όλες τις σύγχρονες τάσεις ,αλλά και την εξέλιξη της τεχνολογίας σε παγκόσμιο επίπεδο , που αφορά τη διάσωση της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς, που είναι τόσο αναγκαία , λαμβάνοντας υπόψη τις τραγικές καταστροφές μνημείων της παγκόσμιας κληρονομιάς που παρατηρούμε τελευταία σε διάφορα σημεία του πλανήτη.
Οι θεματικοί άξονες του Συνεδρίου είναι οι ακόλουθοι:
1.Νέες τεχνολογίες στις ανθρωπιστικές επιστήμες
2.Η ψηφιοποίηση στην Αρχαιολογία και τον τουρισμό 
3.Ψηφιακή Πολιτιστική κληρονομιά και η διαχείριση της
4.Συντήρηση, Προστασία  και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς στο ψηφιακό πολυμεσικό περιβάλλον και διαδίκτυο (Εκπαίδευση, Τουρισμό, κτλ)
5.Νομικό πλαίσιο και ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομίας (συμβάσεις, προγράμματα, πνευματικά δικαιώματα)
6.Εμπειρίες, νέες προκλήσεις και προοπτικές για την ψηφιακή κοινωνία της Πολιτιστικής Κληρονομίας.

Ένα Συνέδριο χρήσιμο για την Ελλάδα

Η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου πιστεύει ότι και το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο θα είναι εξαιρετικά επιτυχημένο ,όπως συνέβη με το 1ο Συνέδριο , στο οποίο συμμετείχαν πάνω από 400 σύνεδροι όλων των ειδικοτήτων και των Επιστημών , που είχαν την ευκαιρία σημαντικότατοι επιστήμονες της Ψηφιοποίησης να συναντηθούν μεταξύ τους, να ανταλλάξουν απόψεις και να σχεδιάσουν το μέλλον τους μέσα στην έρευνα και στην επιστήμη. Τα αποτελέσματα του 1ου Συνεδρίου στον τομέα των συνεργασιών ήταν εντυπωσιακά, αφού μέσα από αυτές αξιοποιούνται πόροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ,που αφορούν τον Πολιτισμό , ιδιαίτερα εν όψει του έτους 2018 ,που θεσμοθετήθηκε ως έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς για την Ευρώπη.
Τον ίδιο σημαντικό ρόλο θα επιτελέσει και το 2ο Συνέδριο , που καθιερώνεται ,πλέον, ως θεσμός για την Ελλάδα και θα αποτελεί κάθε δύο (2) χρόνια το μεγάλο ραντεβού όλων των Ελλήνων και Κυπρίων επιστημόνων απ’ όλο τον κόσμο ,με σκοπό την μελέτη, έρευνα, διάσωση ,προστασία και ανάδειξη της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς.
Για συμπληρωματικές πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται τον αποκλειστικό  ιστότοπο του συνεδρίου : www.euromed2015.eu ,www.euromed2017.eu, μέσα από τον οποίο θα λαμβάνουν όλη την ενημέρωση  για κάθε τι νεώτερο που θα  αφορά τη Διοργάνωση του συνεδρίου και τους συνέδρους ( θα ενεργοποιηθεί σύντομα). Πληροφορίες : Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» -Κων. Σκριάπας Τηλέφ. 6974-881944

Με Εκτίμηση
Η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου
ΜΑΡΙΝΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ  -ΚΥΠΡΟΣ
ΘΕΟΔ.ΓΚΑΝΕΤΣΟΣ,ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΡΑΛΗΣ, ΗΛΙΑΣ ΝΟΜΠΙΛΑΚΗΣ , ΚΩΝ/ΝΟΣ ΣΚΡΙΑΠΑΣ -ΕΛΛΑΔΑ

Θέματα #Βόλος #Δίκτυο Περραιβία #πολιτιστική κληρονομιά #συνέδριο #ψηφιοποίηση