Ενημέρωση και προβληματισμός στην Ελασσόνα για τους Δασικούς Χάρτες

ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΩΝ…ΠΟΥ ΗΔΗ «ΤΡΕΧΕΙ»
του Γιάννη Μουκίδη

Ο δικαιολογημένος έκδηλος προβληματισμός και η επιτακτική αναγκαιότητα για παράταση της 60ήμερης προθεσμίας(…που ήδη «τρέχει» από τις 17 Φεβρουαρίου) υποβολής αντιρρήσεων από φυσικά και νομικά πρόσωπα μετά την Ανάρτηση των Δασικών Χαρτών αναδείχθηκαν στην ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε πρόσφατα ο Δήμος Ελασσόνας.
Στην εκδήλωση, που συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Λευθέρης Παπαστεργίου, και είχε στόχο να ενημερωθεί ο κόσμος και οι εμπλεκόμενοι φορείς, ιδιώτες και επαγγελματίες, για το μείζον θέμα των Δασικών Χαρτών, «κατέθεσαν» τις απόψεις τους:
Ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ κ. Σπυρ. Μάμαλης, η δασολόγος της Διεύθυνσης Δασών Αποκεντρωμένης Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Μαρία Ματσούκα, η αγρονόμος – τοπογράφος – μηχανικός(ως εκπρόσωπος του ΤΕΕ) κ. Φωτεινή Τζουρμακλιώτη, ο δικηγόρος κ. Κίμων Κυριακού, ο δασολόγος κ. Ρήγας Γιοβανόπουλος, και ο τοπογράφος μηχανικός, Msc Τηλεπισκόπισης, πρώην Διευθυντής Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού κ. Νικ. Καρδούλας.
[wpg_thumb]
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου, αφού ευχαρίστησε τους εισηγητές που προσφέρθηκαν να ενημερώσουν τον κόσμο, τόνισε: «Η χώρα μας, το 2017, είναι η μοναδική χώρα που ακόμη δεν έχει Εθνικό Κτηματολόγιο. Οι Δασικοί Χάρτες έπρεπε να αναρτηθούν. Εμείς, δεν είμαστε αντίθετοι, όμως ζητούμε τον απαραίτητο χρόνο για να προετοιμαστούμε. Ελπίζω η κυβέρνηση να το καταλάβει. Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι να βρίσκεται δίπλα στους πολίτες, να τους ενημερώνει, να βρίσκει λύσεις όταν χρειάζεται. Να παραταθεί η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων. Η συνεργασία των υπηρεσιών του Δήμου με το Δασαρχείο είναι επιβεβλημένη».
Σε σύντομο χαιρετισμό της η δασάρχης Ελασσόνας κ. Ζωή Φτίκα υπενθύμισε ότι ο Δασικός Χάρτης είναι μεγάλη πράξη χαρακτηρισμού και πως το Δασαρχείο Ελασσόνας είναι Σημείο Υποστήριξης της Ανάρτησης του Δασικού Χάρτη.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσίασε η εισήγηση του προέδρου του ΓΕΩΤΕΕ κ. Σπ. Μάμαλη, που ανάμεσα στα άλλα, ανέφερε:
«Στόχος είναι να καταγράψουμε και να αποτυπώσουμε την δημόσια περιουσία. Εμμέσως κρίνεται το ιδιοκτησιακό. Να καταγράψουμε τον εθνικό μας πλούτο. Να ξέρουμε τις χρήσεις γης. Έγκυρη δήλωση της δημόσιας περιουσίας. Ορθολογική διαχείριση, ανάδειξη του εθνικού πλούτου. Επόμενο στάδιο είναι το δασολόγιο και μετά το εθνικό Κτηματολόγιο. Μία κατάσταση 200 και πλέον ετών λήγει με την κύρωση των Δασικών Χαρτών. Ως Γεωτεχνικό Επιμελητήριο το θεωρούμε θέμα υψίστης σημασίας, έργο κατ΄ εξοχή αναπτυξιακό. Η ανάρτηση του Δασικού Χάρτη είναι η πρώτη δημοσιοποίηση. Λάθη έγιναν προφανώς, που φανερώνουν τις παθογένειες του Ελληνικού κράτους και των υπηρεσιών του. Προβλήματα υπάρχουν με τις αεροφωτογραφίες του 1945. Λάθη στις αναδασωτέες περιοχές, με τα όρια των οικισμών. Υπάρχει το καινοφανές ζήτημα των οικιστικών πυκνώσεων(καταπατητές). Υπάρχει τεράστια έλλειψη ενημέρωσης των πολιτών. Υπάρχει ζήτημα με τον χρόνο υποβολής των αντιρρήσεων. Λίγος ο χρόνος των 60 ημερών. Ο χρόνος των αντιρρήσεων πρέπει να επεκταθεί τουλάχιστον κατά 6 μήνες. Το κόστος που θα έχει ο πολίτης είναι αρκετά μεγάλο. Δεν σημαίνει πως πάντα έχει δίκιο. Να καθοριστεί ένα συμβολικό τίμημα. Να δοθεί επαρκής χρόνος. Βοήθεια όσον αφορά την δυνατότητα εξαγοράς και νομιμοποίησης εκτάσεων που στη συνέχεια έγιναν αγροί. Και σήμερα με την ανάρτηση των δασικών χαρτών, δημιουργούμε προβλήματα στον ΟΠΕΚΕΠΕ . Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο δεν κάνει πολιτική. Θα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να προχωρήσει το συγκεκριμένο έργο. Οι Δασικοί Χάρτες είναι εργαλείο και ως εργαλείο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Εργαλείο για να σχεδιάσει και να υλοποιήσει η χώρα μας μία αειφόρο ανάπτυξη. Επιτέλους η πολιτεία να ακούσει τους ειδικούς επιστήμονες και να σταματήσει κάθε ιδεοληψία».

Ανάμεσα στα άλλα, ο δικηγόρος κ. Κίμων Κυριακού τόνισε:
«Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η υποβολή αντιρρήσεων δεν αποτελεί απλή διαδικασία και θα ήταν χρήσιμο οι ενδιαφερόμενοι να απευθύνονται σε συμβούλους (νομικούς, μηχανικούς, τοπογράφους, δασολόγους) για την ορθή συμπλήρωση των απαιτούμενων πεδίων στην προαναφερθείσα εφαρμογή και την αποφυγή λαθών που θα οδηγήσουν στην απόρριψη των αντιρρήσεων».
Χρήσιμες και καίριας σημασίας ήταν οι οδηγίες – συμβουλές, που «κατέθεσε» στο ακροατήριο ο τοπογράφος μηχανικός, Msc Τηλεπισκόπησης, κ. Νικ. Καρδούλας για τη διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων, υπενθυμίζοντας πως καλό είναι να υπάρχει βοήθεια από κατάλληλο επιστήμονα, γνώστη του αντικειμένου.
Δεν πέρασε απαρατήρητο πως όλοι οι εισηγητές της εκδήλωσης έκαναν αναφορά στον πολύ μικρό χρόνο των 60 ημερών για την υποβολή αντιρρήσεων μετά την Ανάρτηση των Δασικών Χαρτών.

Ανάμεσα στις παρουσίες: αντιδήμαρχοι, ο πρ. δήμαρχος κ. Γ. Πασχόπουλος, δημοτικοί σύμβουλοι, αυτοδιοικητικοί, ο πρ. βουλευτής κ. Ελευθ. Κυριακού, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Δασών κ. Στεργίου, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωπονικών Συλλόγων και του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας κ. Δημ. Σοφολόγης, νομικοί, τεχνικοί, μηχανικοί, γεωτεχνικοί, κ.ά.

Add Comment