«Λυχνάρι» πολιτισμού και εθελοντισμού το Μουσείο Τσαριτσάνης!

ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΑ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ

Του Γιάννη Μουκίδη

Μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα και με την παρουσία 4 βουλευτών, των τοπικών αρχών, και δεκάδων Τσαριτσανιωτών, και όχι μόνο, έγιναν χθες το πρωί τα εγκαίνια του Λαογραφικού Μουσείου – Βιβλιοθήκης του Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης.
Στην αρχή, μπροστά στο Μουσείο – Βιβλιοθήκη τελέσθηκε ο καθιερωμένος Αγιασμός από τον σεβασμ. μητροπολίτη Ελασσόνας κ. Βασίλειο, που αμέσως μετά χαιρέτισε με θέρμη την όλη πρωτοβουλία της ανακαίνισης του παλαιού κτιρίου από τον Μορφωτικό Σύλλογο. «Το Μουσείο – Βιβλιοθήκη της Τσαριτσάνης είναι ένα λυχνάρι πολιτισμού, εθελοντισμού και της αγάπης των κατοίκων της. Στις εποχές που ζούμε, είναι καιρός να αναδειχθεί περισσότερο ο πολιτισμός, η ιστορία και οι παραδόσεις μας, και αυτό το έργο του δραστήριου Μορφωτικού Συλλόγου εύχομαι να βρει μιμητές και σε άλλες περιοχές της επαρχίας μας…», υπογράμμισε ο κ. Βασίλειος.


Ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γ. Πασχόπουλος, συγχαίροντας τους Τσαριτσανιώτες για την πρωτοβουλία λειτουργίας του Μουσείου – Βιβλιοθήκης, στάθηκε στον εορτασμό της επετείου των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της περιοχής, και τόνισε ότι το κτίριο του Μουσείου θα έχει άμεση πρόσβαση με το σχεδιαζόμενο Μνημείο της Μελούνας, για να συνδεθεί με αυτή την ιστορική επέτειο.
Μιλώντας, ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης – δικηγόρος κ. Νικ. Βακράτσας υπογράμμισε, ανάμεσα στα άλλα:
«Μετά από μια μεγάλη προσπάθεια, χρόνο, κόπο, και χρήμα, η διοίκηση του Μορφωτικού Τσαριτσάνης ολοκληρώνει την ευθύνη που ανέλαβε. Παραδίδει στον κόσμο της Τσαριτσάνης και στη νεολαία της ένα χώρο πολιτισμού, όπου θα στεγαστεί το νεοϊδρυθέν Λαογραφικό Μουσείο και η Δανειστική Βιβλιοθήκη Ηρακλής Αδαμούλας. Είχαμε την στήριξη των κατοίκων της Τσαριτσάνης και των Απανταχού Τσαριτσανιωτών, που με τις σημαντικές τους προσφορές συνέβαλαν στην ολοκλήρωση του έργου. Θα είναι το νέο στέκι πολιτισμού στην Τσαριτσάνη…». Και ο κ. Βακράτσας κατέληξε: «Ευχαριστούμε όλους όσους πίστεψαν και στήριξαν την προσπάθεια μας. Στο επόμενο διάστημα, πρέπει να  μας απασχολήσει το θέμα της δημιουργίας Πνευματικού Κέντρου στην Τσαριτσάνη, ένα όραμα γενεών. Θα είναι ένα έργο, ένας χώρος πολιτισμού, που αξίζει να έχει η ιστορική μας κωμόπολη, και το δικαιούται…».
Ακολούθησε επίσκεψη και ξενάγηση στους χώρους του κτιρίου – Μουσείου και δεξίωση με παραδοσιακά εδέσματα για τους επισήμους και τον κόσμο.
Στα χθεσινά εγκαίνια παρευρέθηκαν:
Οι βουλευτές κ.κ. Βασ. Έξαρχος, Βάσω Αλεξανδρίδου, Μάξ. Χαρακόπουλος, Αντ. Σκυλλάκος, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γεώργ. Πασχόπουλος, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Αθαν. Παιδής(εκ μέρους του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστού), οι αντιδήμαρχοι Ελασσόνας κ.κ. Τηλέμ. Γκαμπέτας και Χαρ. Τσιουβελακίδης, ο πρόεδρος Τ.Σ. Τσαριτσάνης κ. Αχιλ. Μητσιμπόνας, ο πρόεδρος του Οργανισμού Μέριμνας – Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δήμου Ελασσόνας κ. Γ. Πετσέτας, οι δημοτ. σύμβουλοι κ.κ. Βαρσάμης, Καραγιάννης, Αβρανάς, ο πρώην κοινοτάρχης Τσαριτσάνης κ. Νικ. Τσιμπόλης, η δασάρχης Ελασσόνας κ. Ζωή Φτίκα, ο πρόεδρος του Εθνογραφικού Μουσείου Αραδοσιβίων κ. Κων. Σαχινίδης, ο πρ. νομαρχ. σύμβουλος κ. Αθ. Σερδένης, ο πρόεδρος του Οικονόμου Τσαριτσάνης κ. Ι. Τόλιος, οι ποδοσφαιριστές του «Οικονόμου», μέλη του Μορφωτικού Συλλόγου, του Συλλόγου Γυναικών και του Ιππικού Συλλόγου Τσαριτσάνης, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, ο πρόεδρος ΠΕΑΕΑ Ελασσόνας κ. Βίτκος, πολλοί κάτοικοι της ιστορικής κωμόπολης και αρκετοί απόδημοι Τσαριτσανιώτες.

Add Comment