“Απαραίτητη η Αναπτυξιακή διάσταση στην Εκπαίδευση των Νέων”

Με πρωτοβουλία του ΧΟΠΣ Σπαρμού και του Δικτύου “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”
Μεγάλη η συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας στο καινοτόμο σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017 στο ΟΥΗΛ

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση της εκπαιδευτικής κοινότητας, επιστημόνων, ανεξάρτητων ερευνητών και στελεχών των εθελοντικών οργανώσεων από όλη τη Θεσσαλία ,που συμμετείχαν στο καινοτόμο Σεμινάριο και Στρογγυλή Τράπεζα με τίτλο “Αναπτυξιακή Εκπαίδευση”, που διοργάνωσαν την περασμένη Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017 ,στο θέατρο ΟΥΗΛ-Λάρισα ,τέσσερις Φορείς Πολιτισμού και Επιστημών από τη Θεσσαλία ( ΧΟΠΣ ΣΠΑΡΜΟΥ, Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ», Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλίας και «Πράσινη Κιβωτός») που υλοποιούν ένα μέρος του έργου Rural DEAR Agenda-Πρόγραμμα Europe Aid της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνδιοργάνωση με το ΚΠΕ Κισσάβου -Ελασσόνας .

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία , με τη συμμετοχή πάνω από εκατόν είκοσι (120) επιστημόνων,υπό την διοργανωτική ευθύνη του ΧΟΠΣ Σπαρμού και του Δικτύου ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” , με τη συνεργασία και τη στήριξη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που είναι ένας από τους βασικούς εταίρους του έργου για την προώθηση της Αναπτυξιακής Εκπαίδευση στην Ευρώπη , με επιστημονικό υπεύθυνο τον ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κων. Κίττα ,ο οποίος εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για τον τρόπο και την πορεία του Προγράμματος στην Ελλάδα , όπως το έχουν σχεδιάσει οι Φορείς υλοποίησης , που είναι τέσσερις πολυβραβευμένες Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών της Θεσσαλίας .
[wpg_thumb]
Οι εισηγητές του σεμιναρίου ήταν διακεκριμένοι επιστήμονες όπως οι κ.κ. : Κουρέτας Δημήτρης -Καθηγητής Βιοχημείας -Βιοτεχνολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,  Κίττας Κωνσταντίνος, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δρ Κολοκοτρώνης Δημήτρης-Σχολικός Σύμβουλος Δ.Ε. Νομών Λάρισας και Καρδίτσας , Πρόεδρος ΕΕΠΕΚ , Νάστος Γεώργιος–Εκπαιδευτικός Μ.Sc.Βιώσιμης Ανάπτυξης , Τάκης Γρηγορίου-Υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace, και έμπειροι εισηγητές των διοργανωτών Φορέων (Χρ. Ζορμπάς ,Κ.Σκριάπας , Βίκυ Νίκου ,) .
Eπίσης , μετά το τέλος των εισηγήσεων ακολούθησε Στρογγυλή Τράπεζα ,όπου όλοι οι ενδιαφερόμενοι κατέθεσαν τις απόψεις τους .

Αναγκαία η αναπτυξιακή Εκπαίδευση της Νέας Γενιάς της χώρας

Η Πρόεδρος του ΧΟΠΣ Σπαρμού Βίκυ Νίκου και ο Πρόεδρος του Δικτύου “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” Κων. Σκριάπας δήλωσαν ότι : “H Αναπτυξιακή εκπαίδευση συμβάλλει στην εξάλειψη της φτώχειας και στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης μέσα από την ευαισθητοποίηση του κοινού και μέσα από εκπαιδευτικές προσεγγίσεις και δραστηριότητες που είναι βασισμένες στις αξίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της κοινωνικής υπευθυνότητας, της ισότητας των φύλων .
Δημιουργεί την αίσθηση ότι ανήκουμε σε ένα Κόσμο, στις ιδέες και την κατανόηση των ανισοτήτων, στις ανθρώπινες συνθήκες ζωής και των προσπαθειών να ξεπεραστούν τέτοιες ανισότητες, και στη συμμετοχή σε δημοκρατικές ενέργειες που ασκούν επιρροή σε κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές ή περιβαλλοντικές καταστάσεις που επηρεάζουν τη φτώχεια και τη βιώσιμη ανάπτυξη στον πλανήτη.
Ήδη, στα πλαίσια του Προγράμματος πραγματοποιούνται τηλεοπτικές εκπομπές , ημερίδες, συνέδρια , βιωματικά εργαστήρια , συνεργασίες με εκπαιδευτικούς και γονείς, με εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ ετοιμάζονται ντοκιμαντέρ και άλλες δράσεις ενημέρωσης ευαισθητοποίησης των πολιτών σε μείζονα θέματα που απασχολούν τον σύγχρονο κόσμο και σίγουρα την Ελλάδα της κρίσης”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το επόμενα σεμινάρια Αναπτυξιακής Εκπαίδευσης, που είναι μια καινοτόμα προσέγγιση στην εκπαιδευτική διαδικασία , στη διαμόρφωση πολιτικών και στη δημιουργία ενημερωμένων και Ενεργών Πολιτών ,θα πραγματοποιηθούν στα Τρίκαλα την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017 και το Σάββατο 18 Μαρτίου 2017στην Κάρλα -Μαγνησία ( θα υπάρχουν σχετικές ανακοινώσεις και δηλώσεις συμμετοχών).

Οι κύριες θεματικές περιοχές που σχετίζονται με την Αναπτυξιακή Εκπαίδευση και αποτελούν θέματα των σεμιναρίων είναι :
1.Παγκόσμια Ιθαγένεια, 2.Συν-Ανάπτυξη ,3.Δίκαιο εμπόριο/Υπεύθυνη Κατανάλωση ,4.Συνεργασία για Ανάπτυξη 5.Ανθρώπινα Δικαιώματα , 6.Εκπαίδευση στις αξίες: αλληλεγγύη, δικαιοσύνη, ειρήνη ,7.Φύλο και ανάπτυξη
8.Παγκοσμιοποίηση , 9.Μετανάστευση και ανάπτυξη ,10.Περιβάλλον και ανάπτυξη /Κλιματική Αλλαγή
11. Αναπτυξιακοί Στόχοι Χιλιετίας/ Στόχοι Αναπτυξιακής Εκπαίδευσης , 12.Διεθνείς Οργανισμοί, 13.Φτώχεια και Ανάπτυξη/Διανομή πλούτου και δύναμης ,14.Σχέσεις Βορρά-Νότου, 15.Επίλυση Διαφορών

Πληροφορίες στο https://www.facebook.com/events/389976988018951/
Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση. Πληροφορίες : K. Σκριάπας -Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” 6974-881944, Βίκυ Νίκου -ΧΟΠΣ Σπαρμού 6937-261789

Add Comment