Μνήμες των Ποντίων στην Ελασσόνα

Βλ. Αγτζίδης: «Είμαστε διχασμένοι! Δεν τολμήσαμε να δούμε την ιστορία μας»

του Γιάννη Μουκίδη

«Είμαστε διχασμένοι, δεν τολμήσαμε να δούμε την ιστορία μας. Οι Έλληνες είμαστε πάντα παιδιά, αλλά κάνουμε και εγκληματικά λάθη…». «Κατάθεση ψυχής» από τον γνωστό πανεπιστημιακό – ιστορικό κ. Βλάση Αγτζίδη, σε μια επιτυχημένη εκδήλωση μνήμης που διοργάνωσε πρόσφατα η Ένωση Ποντίων επαρχίας Ελασσόνας. Το θέμα της εκδήλωσης ήταν «Ενενήντα χρόνια μνήμης και πολιτισμού των Ποντίων στην Ελλάδα» και έγινε  στην αίθουσα θεάτρου «Δημάρχου Βασιλείου Φαρμάκη», ήταν δε αφιερωμένη στα εκατό χρόνια από την απελευθέρωση της Ελασσόνας.


Καλωσόρισμα στην εκδήλωση έκανε ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Επαρχίας Ελασσόνας κ. Κων. Κυριλλίδης, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν: ο νέος υφυπουργός Αγροτ. Ανάπτυξης κ. Αστ. Ροντούλης, ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσόνας κ. Βασίλειος, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γεώργ. Πασχόπουλος, και ο πρόεδρος του Δικτύου Συλλόγων «Περραιβία» κ. Κων. Σκριάπας, που στάθηκαν στο 2012, έτος ορόσημο, όπου κλείνουν εκατό χρόνια από την απελευθέρωση της Ελασσόνας, επέτειος που σχεδιάζεται να εορταστεί ανάλογα.
«Στην σημερινή Ελλάδα, ο Ελληνισμός έχει αντίβαρο, αντισώματα ανιδιοτελούς προσφοράς στον τόπο. Ο Ποντιακός Ελληνισμός ζει και θα ζει όσο υπάρχουν σύλλογοι, και τέτοιες προσπάθειες σαν αυτή των Ποντίων της Ελασσόνας…», τόνισε ο κ. Ροντούλης.
Ομιλητής της εκδήλωσης μνήμης ήταν ο κ. Βλάσης Αγτζίδης, διδάκτωρ  Σύγχρονης Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσ/νικης, που στάθηκε στο ιστορικό και πολιτικό σκηνικό εκείνης της εποχής, στον φοβερό ξεριζωμό του Ποντιακού Ελληνισμού, σε μια δύσκολη δεκαετία, καθώς και στις μνήμες που έρχονται και σήμερα.
«Τις συνέπειες εκείνης της εποχής θα τις υποστούμε στην πορεία του έθνους. Η Ελλάδα ζούσε στον δικό της κόσμο. Οι Έλληνες στην κυριολεξία αυτοκτονούν μέσα από τον διχασμό. Ο μεγαλοφυής Βενιζέλος καταρρέει από την ψήφο του ελληνικού λαού. Η παράνοια της πολιτικής ζωής στην μικρή Ελλάδα εκείνης της εποχής», υπογράμμισε ο διακεκριμένος ομιλητής, που μίλησε για «σημερινές ανεπαρκείς αντινομίες», και κατέληξε: «Είμαστε διχασμένοι, δεν τολμήσαμε να δούμε την ιστορία μας. Είμαστε πάντα παιδιά, αλλά κάνουμε και εγκληματικά λάθη. Η τραγωδία και το δράμα είναι σύμφυτα με την Ελληνική ιστορία. Υπάρχει κρίση αξιών και στρωμάτων. Η Ελλάδα δεν μπόρεσε ποτέ να διαμορφώσει αστική τάξη. Είναι, όμως, σημαντικό ότι μπορούμε να καταλάβουμε τις εστίες και τις αφορμές…».
Καταχειροκροτήθηκε η Χορωδία του Μορφωτικού Συλλόγου Καλλιθέας(σε διδασκαλία της κ. Ευθαλίας Γκόλτσιου), καθώς και τα Χορευτικά τμήματα της Ένωσης Ποντίων επαρχίας Ελασσόνας(με την επιμέλεια της χοροδιδασκάλου κ. Σοφίας Κέλογλου – Κυριλλίδου), που έφεραν στη σκηνή «δείγματα» της πλούσιας ποντιακής παράδοσης.
Στην εκδήλωση, παραβρέθηκαν, εκτός των προαναφερομένων: ο αντιδήμαρχος Ελασσόνας κ. Χαρ. Τσιουβελακίδης, ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. κ. Αθαν. Ζιώγας, οι ιερείς π. Θεόφιλος Καραγκούνης και π. Ιωάννης Κατσάρας, ο δημοτ. σύμβουλος κ. Ν. Γάτσας, ο πρ. δήμαρχος κ. Πέτρος Χατζήνας, εκπρόσωποι φορέων, ο Κομοτηναίος επιχειρηματίας κ. Δημ. Ζαμανάκος, «απόδημοι» πόντιοι της διασποράς, κ.ά.

Add Comment