«Μαγεία» και συγκίνηση από τις χορωδίες του Δήμου Ελασσόνας

ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΕ ΤΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΑΝΤΑ
Του Γιάννη Μουκίδη

«Μάγεψε», ενθουσίασε, συγκίνησε και συνεπήρε το μακρύ οδοιπορικό με κάλαντα του Δωδεκαημέρου από όλη την Ελλάδα, που παρουσίασε με εξαιρετικό τρόπο, το βράδυ της Πέμπτης, στην κατάμεστη αίθουσα «Δημάρχου Βασ. Φαρμάκη», η 50μελής Μικτή Χορωδία του Δήμου Ελασσόνας με 11μελές ορχηστρικό σύνολο και με τη συμμετοχή της Παιδικής Χορωδίας του Δήμου Ελασσόνας.
Παρουσιάστηκαν παραδοσιακά κάλαντα από Κέρκυρα, Δυτική Θράκη, Κρήτη, Ραιδεστό(Ανατολική Θράκη), το Βυζάντιο, παλαιά Τσαριτσάνη, Ξάνθη, Δωδεκάνησο, Ήπειρο, Κύπρο, Καστοριά, Κεφαλονιά, Μικρά Ασία, Σάμο – Ικαρία, αλλά και το «Χριστός γεννάται, δοξάσατε!»(Καταβασία των Χριστουγέννων). Η σύνθεση του προγράμματος της βραδιάς, η ενορχήστρωση και η Χορωδιακή επεξεργασία έφεραν την «σφραγίδα» του καταξιωμένου μαέστρου Δημήτρη Καρβούνη, ενώ την μουσική διεύθυνση των χορωδιακών συνόλων είχε η Ευλαμπία Ντούλα.
Ήταν ένα γοητευτικό «πάντρεμα» μουσικής και λογοτεχνίας, αφού στη ροή του προσεγμένου συναυλιακού προγράμματος παρουσιάστηκαν αποσπάσματα από τα διηγήματα του Φώτη Κόντογλου «Παραμονή Χριστούγεννα» και «Χριστούγεννα στη σπηλιά», που απέδωσε με αμεσότητα και ιδιαίτερο τρόπο ο Θωμάς Ψύρρας.
[wpg_thumb]
Για την ιστορία, αξίζει να αναφερθούν τα ονόματα των μουσικών, που συμμετείχαν στο Ορχηστρικό Σύνολο: Ιωάννα Σιοπούδη(πιάνο) / Γιώτα Στεφανοπούλου(βιολί) / Χαρούλα Σαφαρή(τσέλο) / Μιχάλης Ζαχαρτζής(κοντραμπάσο) / Βασίλης Καρβούνης(φλάουτο) / Στέλιος Κοτρώτσιος(κλαρινέτο) / Βαγγέλης Τσιαπλές(μαντολίνο – ούτι – λαούτο) / Σπύρος Καβαλλιεράτος και Θανάσης Καλαμπάκας(κιθάρες) / Ηλίας Παπαντωνίου(μεταλόφωνο) / Γιώργος Κατσάρας(κρουστά).
Επιστέγασμα της ποιοτικής βραδιάς, που απέπνεε φρεσκάδα αλλά και μνήμες μιας άλλης εποχής, ήταν το παρατεταμένο θερμό χειροκρότημα του κόσμου για τους συντελεστές της, χορωδούς και μουσικούς.
Αν μη τι άλλο, το «αγκάλιασμα» του κοινού στη συναυλία της Ελασσόνας έδειξε πως υπάρχουν τα εχέγγυα ώστε αυτή η συναυλία να καθιερωθεί και να γίνει θεσμός για την περιοχή.

Ανάμεσα στις παρουσίες της βραδιάς: ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου, αντιδήμαρχοι, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΕΛ Φώτης Καραγκόγκος, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δημ. Οικονόμου, ο θωρακοχειρουργός Θανάσης Χέβας, καθώς και δεκάδες φίλοι της χορωδιακής μουσικής και όχι μόνο.

Add Comment