Προς αναζήτηση επενδυτών για τις Κατασκηνώσεις Κοκκινοπηλού

ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ ΤΟΥΣ
Του Γιάννη Μουκίδη

Προς αναζήτηση επενδυτών για τις Κατασκηνώσεις Κοκκινοπηλού Ελασσόνας κινείται ο Δήμος Ελασσόνας, αφού ήδη «τρέχει» δημοπρασία για την εκμίσθωση των εγκαταστάσεων των Κατασκηνώσεων. Η διάρκεια της μίσθωσης ορίζεται στα 9 έτη, και μπορεί να παραταθεί για ακόμη 8 έτη.
Το υπό εκμίσθωση ακίνητο, αποτελεί κομμάτι συνολικής έκτασης 17.700 τ.μ. που βρίσκεται επί της επαρχιακής οδού Ελασσόνας-Κοκκινοπηλού, στη θέση «Δραγασιά», λίγο πριν την νότια είσοδο του οικισμού Κοκκινοπηλός. Μέσα στη συγκεκριμένη έκταση περιλαμβάνεται συγκρότημα κτιριακών εγκαταστάσεων που αποτελείται από 8 ξεχωριστά κτίρια(5 μονώροφα και 3 διώροφα). Αναλυτικά: κουζίνα, τραπεζαρία(μονώροφα , πέτρινα, με κεραμοσκεπή) / ισόγειο γραφείο – ιατρείο, όροφος κοιτώνας / ισόγειο και όροφος κοιτώνας(διώροφα, πέτρινα με πλακοσκεπή στέγη) / κοιτώνες(μονώροφα, πέτρινα με πλακοσκεπή στέγη) / τουαλέτες, λουτρά(μονώροφο κτίριο).
Τα παραπάνω ακίνητα(οι μαθητικές Κατασκηνώσεις Κοκκινοπηλού) είναι ιδιοκτησία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και παραχωρήθηκαν δωρεάν για χρήση στον Δήμο Ελασσόνας, για περίοδο 20 ετών(η σχετική περίοδος «τρέχει» από τις αρχές Μαϊου του 2014, όταν και υπογράφηκε η απόφαση παραχώρησης).
Ας δούμε πιο συγκεκριμένα, κάποια περισσότερα στοιχεία για τις Κατασκηνώσεις Κοκκινοπηλού, που έβγαλε σε δημοπρασία ο Δήμος Ελασσόνας, αναζητώντας ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Η περιοχή είναι συνολικής έκτασης 17.700 τ.μ.(17,7 στρεμμάτων), και βρίσκεται στη θέση «Δραγασιά», στο δρόμο Ελασσόνας – Κοκκινοπηλού, λίγο πριν την είσοδο του Κοκκινοπηλού. Οι Κατασκηνώσεις απέχουν 32 χλμ. από την Ελασσόνα, 72 χλμ. από την πρωτεύουσα του Νομού μας τη Λάρισα, 86 χλμ. από την γειτονική Κοζάνη, αλλά και 119 χλμ. από τα Τρίκαλα και 132 χλμ. από τον Βόλο.
Να θυμίσουμε για τους μακρινούς φίλους της περιοχής μας η και για… επίδοξους καλοδεχούμενους επενδυτές ότι ο Κοκκινοπηλός Ελασσόνας βρίσκεται στις πλαγιές του μυθικού Ολύμπου, με υψόμετρο στα 1.160 μέτρα, και αποτελεί το ορεινότερο χωριό της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας. Η συγκεκριμένη περιοχή των Κατασκηνώσεων φημίζεται για το εξαιρετικό κλίμα που έχει, αλλά και το πλούσιο φυσικό περιβάλλον, περιοχή σίγουρα ιδανική για την ανάπτυξη υποδομών φιλοξενίας, αθλητισμού και ορεινών δραστηριοτήτων, που έχουν άμεση επαφή με τη φύση.
Όπως έγινε γνωστό, και συζητήθηκε παλαιότερα σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ελασσόνας, η κεντρική ιδέα της προτεινόμενης επένδυσης έχει να κάνει με την αναβίωση της λειτουργίας των εγκαταστάσεων των πολυσυζητημένων Κατασκηνώσεων Κοκκινοπηλού.
Η προτεινόμενη επενδυτική πρόταση θα αφορά την δημιουργία ενός πολυχώρου, που θα συνδυάζει τη διαμονή με πλήθος δραστηριοτήτων, που θα σχετίζονται με τον ορεινό χαρακτήρα της περιοχής και την ιστορικότητα του τόπου. Βέβαια, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να είναι δυνατή η λειτουργία των εγκαταστάσεων ως μαθητικές κατασκηνώσεις.
Χαρακτηριστική είναι η λιτή δήλωση του αντιδημάρχου Ελασσόνας κ. Νίκου Γκουτζουρέλα: «Θέλουμε να προσελκύσουμε επενδυτές για τις εγκαταστάσεις των Κατασκηνώσεων Κοκκινοπηλού».
Η «φιλοσοφία» του Δήμου Ελασσόνας: ο Δήμος εκμισθώνει το ακίνητο προκειμένου να αξιοποιηθεί στο γενικότερο πλαίσιο αναπτυξιακού σχεδιασμού του Δήμου και στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Για τη συγκεκριμένη επένδυση, η επιδίωξη του Δήμου είναι ο σχεδιασμός και η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου μοντέλου αξιοποίησης και εκμετάλλευσης του συγκεκριμένου ακινήτου, και βέβαια η κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων.
Και βέβαια όλα αυτά, μετά από ένα γενναίο «λίφτιγκ» των εγκαταστάσεων στον ορεινό Κοκκινοπηλό που θα χρειαστεί, εγκαταστάσεων που τα τελευταία χρόνια έχουν εγκαταλειφτεί. Ήδη, έχουν καταγραφεί εσωτερικές φθορές(σκουριασμένες σιδερένιες πόρτες, σπασμένα τζάμια, κ.ά.) και εξωτερικές φθορές στον αύλειο χώρο των εγκαταστάσεων των Κατασκηνώσεων. Τέλος, παρήγορο είναι ότι τα περισσότερα κτίρια είναι πέτρινης κατασκευής και δεν παρουσιάζουν σημαντικές ζημιές ως κτίρια.

Add Comment