Διήμερο εξετάσεων και ενημέρωσης στην Ελασσόνα

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

«Σιωπηλή επιδημία η οστεοπόρωση!»

Του Γιάννη Μουκίδη

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσίασε το διήμερο δωρεάν εξετάσεων και ενημέρωσης για την οστεοπόρωση, στην Ελασσόνα, που διοργάνωσε η  Αντιπεριφέρεια Λάρισας σε συνεργασία με τον Ελληνικό Σύλλογο Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση, τον Ιατρικό Σύλλογο Λάρισας και τους κατά τόπους δήμους της περιοχής μας(ανάμεσα τους και ο Δήμος Ελασσόνας).


Η ενημερωτική ημερίδα, που ολοκλήρωσε το διήμερο των εκδηλώσεων, έφερε στην αίθουσα θεάτρου «Δημάρχου Β. Φαρμάκη» αρκετό κόσμο. Δεκάδες άτομα(ξεπέρασαν τα 200), άνδρες και γυναίκες, από την περιοχή της Ελασσόνας, εξετάστηκαν δωρεάν(μετρήσεις οστικής πυκνότητας) και ενημερώθηκαν διεξοδικά για ένα θέμα υγείας, όπως είναι η οστεοπόρωση, που μπορεί να μετατραπεί σε πρόβλημα με ιδιαίτερα σοβαρές επιπτώσεις.
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν, εκ μέρους της Περιφέρειας Θεσσαλίας ο περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας κ. Αθαν. Παιδής, ο Αναπληρωτής Διοικητής Ενιαίας Διοίκησης Νοσοκομείων Λάρισας κ. Κων. Καραμπάτσας και εκ μέρους του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας το μέλος του δ.σ. ιατρός κ. Ειρήνη Γκουντουβά, που στάθηκαν στην ιδιαίτερα χρήσιμη πρωτοβουλία, από την πλευρά της Περιφέρειας Θεσσαλίας(Αντιπεριφέρειας Λάρισας), ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού για μια σοβαρή πάθηση, όπως αυτή της οστεοπόρωσης, και μάλιστα σε μια εποχή με δύσκολες οικονομικές συγκυρίες.
Ο ορθοπεδικός – χειρούργος κ. Δημ. Καραμπάτσας, μιλώντας για την οστεοπόρωση, έκανε λόγο για μια σιωπηλή επιδημία, την συχνότερη πάθηση των οστών, δίνοντας περισσότερα στοιχεία για αυτή. Ο γνωστός Λαρισαίος ιατρός αναφέρθηκε στους γενικούς προδιαθεσικούς παράγοντες, στο πως εκδηλώνεται η οστεοπόρωση(«…πολλές φορές χωρίς συμπτώματα, συχνά ως πρώτο σύμπτωμα είναι το κάταγμα…»), στους τρόπους διάγνωσης, στο πως αντιμετωπίζεται, καταλήγοντας ότι τα φάρμακα, η σωματική άσκηση και η σωστή διατροφή παίζουν σημαντικό ρόλο για την καλύτερη αντιμετώπιση της νόσου.
Με την σειρά της, η διατροφολόγος – διαιτολόγος κ. Έφη Γρηγορίου ενημέρωσε τον κόσμο και στάθηκε στο ότι ασβέστιο και βιταμίνη D θα πρέπει να μπουν στο διατροφολόγιο. «Ο καφές μέχρι 4 φλιτζάνια την ημέρα, παρακολούθηση του σωματικού βάρους, όχι αλάτι, περιορισμός αναψυκτικών…», υπογράμμισε ανάμεσα στα άλλα η κ. Γρηγορίου.
Τέλος, η υπεύθυνη Επικοινωνίας του Ελληνικό Συλλόγου Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση κ. Τατιάνα Δρακοπούλου, αναφέρθηκε στο πλούσιο έργο και στις δράσεις του ανά την Ελλάδα και τόνισε: «Είμαστε υπερήφανοι όλοι μας για την δουλειά που κάνουμε…».

Add Comment