Μάξιμος (ΝΔ) για ρουσφετολογικές ρυθμίσεις και άλλα θέματα του υπ. παιδείας

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΟΓΛΩΣΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Φωτογραφικές αποσπάσεις με επιμίσθιο
Ρουσφετολογική ρύθμιση για Συντονιστές

«Ο υπουργός Παιδείας, αφού δεν μπορεί να διορίσει μόνιμους εκπαιδευτικούς στη δημόσια εκπαίδευση, μονιμοποιεί τους εκπαιδευτικούς στα ιδιωτικά σχολεία». Τα παραπάνω τόνισε ο τομεάρχης Παιδείας & Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά την εισήγησή του επί των άρθρων στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση. Όπως είπε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακυρώνονται έτσι, «τα δύο βασικά πλεονεκτήματα της ιδιωτικής εκπαίδευσης, η δυνατότητα επιλογής και αξιοκρατικής αντιμετώπισης του εκπαιδευτικού προσωπικού και οι δυνατότητες διαφοροποίησης στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα».
 
Στην Εισηγητική Έκθεση, το Υπουργείο επικαλείται τις προβλέψεις του Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη όπου «προβλέπεται η προστασία του εργαζόμενου σε περίπτωση λύσης της εργασιακής σχέσης ενώ στην ουσία, νομοθετεί την υπερπροστασία, δηλαδή, την μονιμοποίηση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Άλλωστε, ο Κοινωνικός Χάρτης αφορά το σύνολο των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και με αυτή τη λογική, θα μπορούσε η μονιμότητα ως προστασία να εφαρμοστεί για όλους. Επισημαίνεται, ότι για την προστασία αυτή όλων των εργαζομένων έχει θεσπιστεί και ισχύει το άρθρο 281 του Αστικού Κώδικα περί καταχρηστικότητας»
Αναφορικά με την Ελληνόγλωσση εκπαίδευση ο κ. Χαρακόπουλος σημείωσε ότι «Το νομοσχέδιο αυτό δεν προσθέτει κάτι νέο στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση, αντίθετα επαναφέρει το θέμα της εφαρμογής των δίγλωσσων σχολείων, με κατάργηση των αμιγών. Τα αμιγή σχολεία, κατά τη γνώμη μας, πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν, τουλάχιστον μέχρι να εφαρμοστεί ένα δίγλωσσο σχολείο, που θα δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τόσο στη χώρα υποδοχής, όσο και στην ημεδαπή». 
Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι «δυστυχώς, η Κυβέρνηση νομοθετεί με έναν τρόπο που ακόμα και τα νομοσχέδια που δεν είναι με διαδικασία κατεπείγοντος, τελικά, στην πράξη, γίνονται με διαδικασία κατεπείγοντος. Έτσι, έχουμε μόνο την εκπρόσωπο Ομογενών της Έσσης» και πρόσθεσε ότι «το σύστημα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης που λειτουργεί με την ευθύνη του ελληνικού Υπουργείου Παιδείας χρειάζεται βελτιώσεις, αλλά μελετημένες, ιδιαίτερα σήμερα σε μια περίοδο αθρόας μετανάστευσης, κυρίως στη Γερμανία».
Ο τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ πρόσθεσε ότι «ενώ η Κυβέρνηση κλείνει, στην ουσία, τα αμιγή σχολεία και για λόγους οικονομικούς, την ίδια ώρα, προτάσσει στους πίνακες των αποσπάσεων στο Εξωτερικό, τους εκπαιδευτικούς με επιμίσθιο. Βάζει ‘‘φωτογραφικούς φραγμούς’’ σε εκείνους τους εκπαιδευτικούς, που έχουν συνάψει γάμο με μόνιμους κατοίκους Εξωτερικού και προβλέπεται να υπηρετούν χωρίς επιμίσθιο». 

ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ…
«Άκουσα τον Υπουργό», είπε ο εισηγητής της ΝΔ «να μιλά και πάλι με στόμφο για πελατειακές σχέσεις, όταν με το νομοσχέδιο αυτό θεσπίζει διατάξεις που έχουν χαρακτήρα που μπορεί κανείς να πει ότι αγγίζει το ρουσφετολογικό, όταν ψαλιδίζει τα προσόντα των συντονιστών εκπαίδευσης ή των διευθυντών σχολικών μονάδων, περιορίζοντας το επίπεδο γνώσης της γλώσσας υποδοχής από Γ2 σε Γ1». Είπε, επίσης, ο κ. Υπουργός, ότι όσοι εκπαιδευτικοί πάνε χωρίς επιμίσθιο στη Γερμανία δεν το κάνουν από πατριωτισμό ή γιατί μένουν στο εξωτερικό, «αλλά γιατί παίρνουν ένα επιπλέον επιμίσθιο από τα σχολεία αυτά που επιχορηγούνται από τη Βαυαρική Κυβέρνηση, από τις κατά τόπους κυβερνήσεις των κρατών που συναποτελούν το γερμανικό ομόσπονδο κράτος. Αν είναι έτσι, να ελεγχθούν αν παρανόμως γίνεται κάτι τέτοιο, να αντιμετωπιστεί. Αλλά ποια είναι η απάντηση που μας δίνει ο Υπουργός; Ότι ενδεχομένως, επειδή κάποιοι παίρνουν αυτό το επιμίσθιο από το γερμανικό κράτος, εμείς θα στέλνουμε από την Ελλάδα εκπαιδευτικούς που θα τους δίνουμε κι εμείς επιμίσθιο. Ακατανόητος ο συλλογισμός του».

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: «Παίζετε με την παιδεία για μικροκομματικούς λόγους!»
Αντί να αναβαθμίσετε τα δημόσια κονταίνετε τα ιδιωτικά σχολεία

«Κύριοι υπουργοί, μην παίζετε με την παιδεία για μικροκομματικούς λόγους. Έτσι κι’ αλλιώς τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει τον κατήφορο της κυβέρνησής σας. Αργά ή γρήγορα θα έρθει η ώρα του λαού και μην έχετε καμία αμφιβολία για την ετυμηγορία του. Η εμπειρία της διακυβέρνησης της χώρας από την αριστερά θα είναι παράδειγμα προς αποφυγή για πολλά χρόνια». Τα παραπάνω τόνισε ο τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά την ομιλία στην συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, το οποίο και καταψήφισε.
Ο κ. Χαρακόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα της απώλειας του οικοπέδου και του υπό ανέγερση οικοδομήματος που θα φιλοξενούσε το Ελληνικό Σχολείο του Μονάχου, και κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση γι’ αυτήν την αρνητική εξέλιξη καλώντας τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Πελεγρίνη να απολογηθεί γιατί δεν ήταν συνεπής στις δεσμεύσεις που ανέλαβε και ζήτησε να εξαντληθεί «έστω και κατόπιν εορτής, κάθε δυνατότητα σε υψηλότατο επίπεδο για την ανατροπή αυτής της εθνικής ήττας».
Ο τομεάρχης παιδείας της ΝΔ αναφέρθηκε στους Έλληνες ομογενείς τονίζοντας ότι «σ’ αυτό το κομμάτι του έθνους που στα ‘‘ξένα είναι Έλληνας’’ οφείλουμε να παρέχουμε τη δυνατότητα ελληνικής παιδείας. Εμείς πιστεύουμε ότι η Ελλάδα οφείλει να τους δώσει και το δικαίωμα της ψήφου». Δυστυχώς, όμως, «με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο» υποστηρίζει ο κ. Χαρακοπουλος «η κυβέρνηση δεν προσφέρει κάτι νέο στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση». Συγκεκριμένα:

Δίγλωσσα σχολεία
«Επαναφέρει το θέμα της εφαρμογής των δίγλωσσων σχολείων τα οποία στην Γερμανία είναι η πιο χαμηλή βαθμίδα εκπαίδευσης (μετά τα εννεαετή τεχνικά σχολεία). Είναι ορατός ο κίνδυνος οι ομογενείς να προτιμήσουν τα αμιγώς γερμανικά σχολεία. Στόχος θα πρέπει να είναι το δίγλωσσο σχολείο που θα δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση τόσο στην χώρα υποδοχής όσο και στην ημεδαπή».

Υποβάθμιση προσόντων Συντονιστών και Διευθυντών
«Οι διατάξεις για την Ελληνόγλωσση εκπαίδευση και την επιλογή των στελεχών διατρέχονται από τα βασικά δόγματα της κυβέρνησης «η αριστεία είναι ρετσινιά» και «η καριέρα είναι χολέρα». Ενδεικτικά αναφέρω την υποβάθμιση των απαιτούμενων προσόντων γλωσσομάθειας των Συντονιστών Εκπαίδευσης και των Διευθυντών των σχολείων από το επίπεδο του άριστα (επίπεδο Γ2), όπως επί δεκαετίες τώρα ίσχυε, σε επίπεδο πολύ καλής γνώσης (επίπεδο Γ1) της γλώσσας υποδοχής».

Εμπόδια σε αποσπάσεις εκπαιδευτικών χωρίς επιμίσθιο!
«Ακατανόητη, επίσης, σε εποχή οικονομικής κρίσης είναι η εμμονή της κυβέρνησης να θέτει εμπόδια στις αποσπάσεις εκπαιδευτικών συζύγων Ελλήνων του εξωτερικού ή αλλοδαπών χωρίς επιμίσθιο».

Ισοπέδωση και στα ιδιωτικά σχολεία
Επίσης ο κ. Χαρακόπουλος αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις για την Ιδιωτική Εκπαίδευση τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση αντί να αναβαθμίσει το δημόσιο σχολείο επιχειρεί να κοντύνει το ιδιωτικό σχολείο, ψαλιδίζοντας τα πλεονεκτήματά του. Το Υπουργείο Παιδείας, κυριευμένο από τις ιδεοληψίες του ενάντια στον ιδιωτικό τομέα προσπαθεί να αναιρέσει δύο βασικά πλεονεκτήματα της ιδιωτικής εκπαίδευσης: τη δυνατότητα επιλογής και αξιοκρατικής αντιμετώπισης του εκπαιδευτικού προσωπικού και τις δυνατότητες διαφοροποίησης στο εφαρμοζόμενο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Ισοπέδωση προς τα κάτω, μετά τη δημόσια και στην ιδιωτική εκπαίδευση».

«Λάστιχο» η ρύθμιση για τα παράτυπα πτυχία
Τέλος, έκανε λόγο για την ρύθμιση για όσους έχουν πτυχία από μη νόμιμα ΤΕΕ λέγοντας ότι «η ρύθμιση γεννά εύλογα ερωτήματα καθώς καταργεί τη συγκεκριμένη χρονική αναφορά επεκτείνοντας τη διάταξη έως σήμερα. Για ποιο λόγο η κυβέρνηση κάνει “λάστιχο” τη διάταξη επεκτείνοντας την μέχρι σήμερα; Υπάρχουν αυτή την ώρα που μιλάμε Εκπαιδευτήρια που λειτουργούν παράνομα και πρέπει να νομιμοποιηθούν οι τίτλοι που εκδίδουν; Θα θέλαμε να γνωρίζουμε επισήμως πόσους πτυχιούχους αφορά η ρύθμιση ανά έτος».

ΜAΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΥΠ.ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Δεν δίνουμε συγκατάθεση σε εξετάσεις αριστεροσύνης
Βάλτε τους “νομάδες καταληψίες” υπό την αιγίδα του υπ. Παιδείας!

«Εμείς, ως Νέα Δημοκρατία, δεν πρόκειται να δώσουμε τη συγκατάθεσή μας στην ισοπεδωτική προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Θα την αντιμετωπίσουμε και πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα, θα μας δοθεί η δυνατότητα να ξεκινήσουμε μια πραγματικά σοβαρή προσπάθεια στο χώρο της παιδείας, που θα βάλει τέλος σε ό,τι αναχρονιστικό προσπαθεί αυτή κυβέρνηση να διατηρήσει στη ζωή». Τα παραπάνω τόνισε ο τομεάρχης Παιδείας & Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά την ομιλία του στην δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση.
Ο κ. Χαρακόπουλος μιλώντας για το εκπαιδευτικό σύστημα υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο και κανείς δεν υποστηρίζει ότι είναι άγιο «αλλά και κανείς λογικός και αντικειμενικός κριτής δεν θα πει ότι όσα προωθεί αυτή η κυβέρνηση στο χώρο της παιδείας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Το αντίθετο. Πρόκειται για μια πολιτική που πάει τα πράγματα προς τα πίσω, στη δεκαετία του ’80».
Ιδιαίτερα για τις ρυθμίσεις για την ιδιωτική εκπαίδευση, που εντάσσονται στο νομοσχέδιο ο κ. Χαρακόπουλος είπε ότι «εντάσσονται στις εξετάσεις αριστεροσύνης που δίνει η κυβέρνηση στην κομματική της βάση. Προσπαθείτε να πείσετε αυτούς που σας εγκαταλείπουν ότι η καρδιά σας παραμένει αριστερή, μπας και σας ξαναψηφίσουν.
Είδαμε τα όσα απαράδεκτα έγιναν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με τους νομάδες του αναρχισμού να καταπατούν το χώρο και να καταστρέφουν τη δημόσια περιουσία επί δεκαήμερο με την πολιτεία να κάνει τον παρατηρητή.
Είδαμε τα αίσχη στο μητροπολιτικό ναό της Θεσσαλονίκης την ώρα της θείας λειτουργίας και τη δυσκολία της κυβέρνησης να πει τα αυτονόητα.
Ακούσαμε τις περίεργες αναγωγές που έκανε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας σχετικά με τις καταλήψεις, για τις οποίες από ότι καταλάβαμε θα πρέπει να είμαστε κι ευγνώμονες που υπάρχουν. Μήπως να τεθούν και υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας;
Ο κ. Χαρακόπουλος κατέληξε λέγοντας ότι «δυστυχώς φαίνεται να χάνετε και αυτή η ευκαιρία της Συνταγματικής Αναθεώρησης του άρθρου 16, καθώς ο πρωθυπουργός δεν δέχθηκε την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ανοίξουν όσα άρθρα προτείνουν τα κόμματα και η επόμενη βουλή να αποφασίσει προς ποια κατεύθυνση θα αλλάξουν. Η Ελλάδα θα είναι καταδικασμένη, όταν όλοι γύρο μας έχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια, αντί να είναι πόλος φοιτητών από διάφορες χώρες, ιδιαίτερα της ανατολικής μεσογείου, να εξάγει φοιτητές με ότι αυτό συνεπάγεται».

Add Comment