Ακαδημία Χορών: Ξενιτιά, προσφυγιά, νόστος «αντάμωσαν» με την παράδοση

ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ «ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΧΟΡΩΝ» ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
Του Γιάννη Μουκίδη

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΧΟΡΩΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2016

Ξενιτιά, προσφυγιά, νόστος «αντάμωσαν» με την παράδοση, στη μεγάλη μουσικοχορευτική εκδήλωση της «Ακαδημίας Έρευνας Παραδοσιακών Χορών» Ελασσόνας με τον τίτλο «Φεγγάρι μάγια μου ΄κανες και περπατώ στα ξένα», που τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Ελασσόνας. Ήταν μια διαφορετική προσέγγιση που «έκρυβε» ευαισθησίες για την προσφυγιά, τη μετανάστευση και τον πόθο της πατρίδας, ένα χορταστικό αφιέρωμα μέσα από ένα συνδυασμό αφήγησης και αναπαράστασης πραγματικών γεγονότων της εποχής, με τη βοήθεια χορευτικών δρώμενων και μουσικών αναπολήσεων.
Το Ανοιχτό Θέατρο Ελασσόνας είχε την τιμητική του, αφού μουσικές, ρυθμοί, χορευτικά βήματα, φωνές, χρώματα απλώθηκαν στη σκηνή του, γοητεύοντας και ενθουσιάζοντας με το παραπάνω εκατοντάδες θεατές – φίλους της παράδοσης που είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν χορευτικά «μοτίβα» και ηχοχρώματα άλλων εποχών, με ακούσματα και χορούς από την Ήπειρο, την Θεσσαλία, την Θράκη, την Ρόδο και την Τήλο, την Μικρά Ασία, την Κρήτη και την Μακεδονία. Οι θεατές καταχειροκρότησαν με θέρμη για μία ακόμη χρονιά την ιδιαίτερα προσεγμένη δουλειά της «Ακαδημίας Χορών» και τους «πρωταγωνιστές» της βραδιάς – συμμετέχοντες 200 χορευτές και χορεύτριες, τους 15 μουσικούς που πλαισίωσαν την παράσταση(με τις ιδιαίτερες φωνές της Λουκίας Βαλάση και του Αργύρη Κόκορη), τους χοροδιδασκάλους, αλλά και τις Μάρω Καραγεώργου και Μαρία Αρουτζίδου(είχαν τη θεατρική παρουσίαση της εκδήλωσης).
Ήταν μια ξεχωριστή παράσταση που επιμελήθηκαν με ιδιαίτερη φροντίδα και επιτυχία οι Ελασσονίτες χοροδιδάσκαλοι Γιάννης Κόκκινος, Γιώργος Κόκκινος και Αλεξάνδρα Κατσιούρα.
[wpg_thumb]
Πρέπει να σημειωθεί ότι στην μεγάλη εκδήλωση της «Ακαδημίας Χορών» Ελασσόνας, στο κατάμεστο Ανοιχτό Θέατρο Ελασσόνας, άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις και η φιλική συμμετοχή – εμφάνιση των: Μορφωτικού – Εκπολιτιστικού Συλλόγου Δρυμού Ελασσόνας και Συλλόγου Κρανιωτών Λάρισας και περιχώρων «Η Ξηροκρανιά»(με χοροδιδάσκαλο την Ευαγγελία Στατήρη) που παρουσίασαν χορούς της Ηπείρου και της Θεσσαλίας / Χορευτικής Ομάδας «Ξένιοι Κρήτες»(με χοροδιδάσκαλο τον Θανάση Μαραγκοζάκη) που παρουσίασε χορούς της Κρήτης.

Στην αρχή της εκδήλωσης διαβάστηκε ευχετήριο μήνυμα – χαιρετισμός του δημάρχου Ελασσόνας Νίκου Ευαγγέλου, που απουσίαζε από την εκδήλωση, ευρισκόμενος στην Αθήνα, στη γενική συνέλευση των δημάρχων της χώρας.

Ανάμεσα στις παρουσίες, ο βουλευτής Γιώργος Κατσιαντώνης, που…φρόντισε να μην κρύψει την αγάπη του για την παράδοση, αφού και ο ίδιος, ως μέλος της «Ακαδημίας Χορών» συμμετείχε και χόρεψε στη σκηνή του θεάτρου(!), οι αντιδήμαρχοι Ελασσόνας Νίκος Γκουτζουρέλας και Γιάννης Χαλκίδης, δημοτικοί σύμβουλοι και αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων από την ευρύτερη περιοχή του Νομού Λάρισας, κ.ά.

Add Comment